Dima Bilan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dima Bilan
Дима Билан
Dima Bilan Helsingissä Euroviisuviikolla 2007.
Dima Bilan Helsingissä Euroviisuviikolla 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt24. joulukuuta 1981 (ikä 42)
Neuvostoliitto Karatšai-Tšerkessia, Neuvostoliitto
Ammatti laulaja, sanoittaja
Muusikko
Taiteilijanimi Dima Bilan
Laulukielet englanti, venäjä, espanja
Aktiivisena 2002
Tyylilajit pop, R&B
Soittimet kosketinsoitin ja harmonikkaView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Universal (2008– )
Gala Records (2003–2007)
EMI (2006, 2008)
Мистерия Звука (2008)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
bilandima.ru

Dima Bilan (ven. Дима Билан, oikea nimi Viktor Nikolajevitš Belan, (ven. Ви́ктор Никола́евич Бела́н); s. 24. joulukuuta 1981 Karatšai-Tšerkessia, Neuvostoliitto) on venäläinen pop-muusikko. Bilan edusti Venäjää vuoden 2006 Euroviisuissa kappaleella "Never Let You Go", sijoittuen toiseksi. Vuonna 2008 hän voitti kilpailun laulullaan "Believe". Bilanilla on ollut useita Venäjän listojen #1 kappaleita ja tällä hetkellä hän panostaa kansainväliseen uraansa. Hän sai vuonna 2018 arvonimen Venäjän federaation arvostettu taiteilija. lähde?

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bilan syntyi Karatšai-Tšerkessiassa, mutta muutti jo yksivuotiaana isoäitinsä luokse Naberežnyje Tšelnyhin Tatarstaniin. Hänen perheeseensä kuuluu isä Nikolai Mihailovitš Belan, äiti Nina Belan, ja siskot Anna ja Elena. Koulunsa hän kävi siskojensa kanssa Kabardi-Balkariassa, jonne perhe muutti hänen ollessaan kuusivuotias. Hän osallistui koulun aamunavauksiin lukemalla runoja ja laulamalla.

Yksi Bilanin ensimmäisistä askelista kuuluisuuteen oli osallistuminen Jūrmala-kilpailuun, joka on Itä-Euroopan kaikkein huomattavin musiikkialan kilpailu. Bilan sijoittui kilpailussa sijalle neljä ja koko maa sai kuulla hänestä.

Bilan opiskeli klassista laulua Gnesinin musiikki-instituutista. Ollessaan oppilas hän tutustui venäläiseen huippumanageriin, edesmenneeseen Juri Aizenšpisiin, josta tuli Bilanin manageri, ja joka auttoi Bilania nousemaan kuuluisuuteen Venäjällä. Vuonna 2003 Bilan valmistui Gnesinin musiikki-instituutista ja sai diplominsa korkea-arvoisen venäläisen artistin, Iosif Kobzonin käsistä. Bilan päätti kuitenkin hankkia enemmän laulutaitoja, joten hän alkoi opiskella GITIS'issä (The State Institute of Theatrical Art).

Bilan esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti vuonna 2002 venäläis-latvialaisilla New Wave -festivaaleilla ja sijoittui silloin neljänneksi. Vuonna 2003 Bilan julkaisi debyyttialbuminsa nimeltä Notšnoi Huligan, joka sisälsi mm. cover-versiot Lucio Dallan kappaleesta "Caruso" ja Elviksen kappaleesta "Fever". Vuonna 2004 Bilan julkaisi menestyksekkään singlen, "Na beregu neba", mikä oli myös hänen toisen albuminsa nimi.

Bilan osallistui Venäjän vuoden 2005 euroviisukarsintoihin kappaleellaan "Not That Simple", muttei päässyt itse kilpailuun. Kappaleen musiikkivideo oli koko Venäjän musiikkiteollisuuden kallein. Vuonna 2005 Bilan sai kaksi kultaista gramofonia kappaleellaan "Ty dolzjna rjadom byt" (joka on venäläinen versio kappaleesta "Not That Simple") Pietarissa ja Almatyssä. "Noviye pyesny o glavnom" musiikkivideon kuvausten aikana Bilan valittiin Ykköskanavan yleisöäänestyksessä vuoden showmieheksi. Vuoden lopussa hän otti vastaan kutsun äänittää musiikkia Amerikassa tehtävään Peter Pan -musikaaliin. 14. maaliskuuta 2006 Bilan otti osaa Zolotova šarmankaan (Golden Street Organiin) kansainvälisessä musiikkigaalassa Kiovassa, missä hän sai "Vuoden laulaja"-palkinnon.

Bilan on menestynyt myös malliurallaan, ja vuodesta 2004 hän on ollut yksi La Scala Fashion Groupin kasvoista, joka edustaa Venäjällä Dolce&Gabbanaa, Guccia, YSL:ia, Dsquared2:ta, Dioria, Roberto Cavalliia ja muita ylellisiä brändejä. Vuonna 2006 Bilan otti osaa Milanon muotiviikoille yhtenä Dsquared2:n julkkisvieraista.

2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dima Bilan valittiin edustamaan Venäjää vuoden 2006 Euroviisuihin Ateenaan, Kreikkaan. 37 kilpailevasta maasta Bilan sijoittui toiseksi pop-kappaleellaan "Never Let You Go", ollen yksi Venäjän parhaimmista Euroviisuissa pärjääjistä: Bilan keräsi 248 pistettä – 44 pistettä vähemmän kuin Suomen voittajakappale "Hard Rock Hallelujah" – ja sai täydet 12 pistettä seitsemältä maalta: Armenialta, Valko-Venäjältä, Suomelta, Israelilta, Liettualta, Ukrainalta ja Latvialta. Ainoat maat jotka eivät antaneet kappaleelle lainkaan pisteitä, olivat Monaco ja Sveitsi.

Bilanin esitys sisälsi kaksi tanssivaa ballerinaa ja valkoisen pianon, joka oli punaisten ruusun lehtien peitossa, ja josta haamun kaltainen naishahmo tuli kappaleen puolessavälissä. Bilanilla oli päällään valkoinen lyhythihainen paita, jossa oli hänen esiintymisnumeronsa – semifinaalissa 13 ja finaalissa 10.

Tämän jälkeen Forbes-lehti sijoitti Bilanin suosituimpien venäläisjulkkisten listan kärkeen. Julkaistuaan ensimmäisen singlensä Venäjässä vuonna 2003, Bilan nousi maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen alle kolmessa vuodessa.

Bilanin euroviisuhitti Never Let You Go nosti Bilanin kuuluisuuteen ja kappale pysyi Venäjän listojen kärjessä jopa 24 viikkoa. Lokakuussa 2006 single julkaistiin myös Kreikassa ja Kyproksella ja nousi niissä ja lukuisissa muissa Euroopan maissa TOP 10:en.

Heinäkuussa 2006 Bilan oli yksi neljästä artistista, jotka ottivat osaa vuoden 2006 Venäjän suurimpaan musiikkitapahtumaan - "The Red Summer" -show’hun Punaisella torilla, Moskovassa.

Syyskuussa 2006, jo toisena vuonna putkeen, Dima Bilan voitti Vuoden artisti- ja Vuoden kappale-palkinnot MTV Russian Music Awards-palkintogaalassa ja 2. marraskuuta Bilan edusti Venäjää MTV EMAssa Kööpenhaminassa.

15. marraskuuta 2006 Bilan vastaanotti "Parhaiten myydyimmän venäläisartistin"-palkinnon ja esiintyi World Music Awards -gaalassa, Lontoossa, yhdessä Michael Jacksonin, Beyoncen, Rihannan, Nelly Furtadon ja Bob Sinclairin kanssa. Hänen esityksensä Euroviisu-kappaleesta "Never Let You Go" World Music Awards -gaalassa, esitettiin suorana lähetyksenä Englannissa ja yli 130 muussa maassa, muun muassa Yhdysvalloissa.

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmi- ja maaliskuussa 2007 Bilan alkoi nauhoittaa ensimmäistä kansainvälistä albumiaan Englannissa, Los Angelesissa, Miamissa ja Philadelphiassa yhdessä tuottaja Timbalandin, tuotantoyhtiö Danjahandzin, Jim Beanzin ja Ryan Tedderin kanssa. Yksi uusista kappaleista on duetto Timbalandin menestyksekkäimmän artistin, Nelly Furtadon, kanssa.

Vuonna 2007 Bilan esitti ensimmäisen singlensä uudelta albumiltaan – "Number One Fan". Venäjän ja Itä-Euroopan radiokanavien mukaan "Number One Fan" pysyi listoilla 8 viikkoa. Kappaleen musiikkivideon kuvasi kuuluisa englantilainen ohjaaja Trudy Bellinger, joka on ohjannut muun muassa Girls Aloudin, Sugababesin ja Sophie Ellis-Bextorin videoita.

4. lokakuuta Bilan esitti toisen singlensä tulevalta albumiltaan, "Amnesia", MTV Russia Music Awards-gaalassa. Show’n aikana Bilan voitti kolme tärkeintä palkintoa; Paras esiintyjä, Paras kappale ja Paras artisti.

2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dima Bilan esittämässä voittajakappalettaan ”Believe” vuoden 2008 Eurovision laulukilpailussa Edvin Martonin ja Jevgeni Pljuštšenkon kanssa.

Vuonna 2008 Bilan suunnitteli julkaisevansa kolme albumia – venäjäksi, englanniksi ja espanjaksi. Hän suunnitteli myös julkaisevansa englanninkielisen albumin 81 maassa yhteistyössä Interscope Records (Universal Group):in kanssa. Osan albumin kappaleista tuotti Timbaland, Danja, Jim Beanx ja Ryan Tedder (One Republic).

20. helmikuuta Bilan lähti Miamiin ja nauhoitti muutamia kappaleita espanjankieliselle levylleen yhdessä kuuluisan tuottajan, Rudy Perezin, kanssa. Espanjankielinen albumi sisältää dueton Nelly Furtadon kanssa ja espanjankielisen version kappaleesta "Number One Fan".

Toukokuussa 2008, Bilan edusti jälleen Venäjää Euroviisuissa, tällä kertaa kappaleellaan "Believe", seuranaan unkarilainen viulisti Edvin Marton ja venäläinen luistelun maailmanmestari Jevgeni Pljuštšenko. 24. toukokuuta 2008 Bilan voitti Euroviisut saaden 272 pistettä.[1] Voiton johdosta Venäjän federaation juuri äskettäin virkaansa astunut presidentti Dmitri Medvedev soitti onnittelupuhelun ja pääministeri, presidentin virasta vastikään eronnut Vladimir Putin lähetti onnittelusähkeen. Hänen voittoaan kyseenalaistettiin myöhemmin Unkarissa.

Euroviisut voittanut Dima Bilan lähti kiertueelle lähes välittömästi kilpailun päätyttyä. Kotimaassaan hän ehtii viivähtää vain päivän kaksiviikkoisen kilpailurupeaman jälkeen. Voittajan kiertue alkoi Helsingistä keskiviikkona 28. toukokuuta ja jatkui ripeässä tahdissa edelleen Ruotsiin ja Norjaan. Dima Bilan myöhästyi lennoltaan Moskovassa kovan liikenneruuhkan takia, mutta esiintyi kuitenkin päivällä Helsingissä. Bilania oli tullut katsomaan pari tuhatta ihmistä.

Dima Bilanin euroviisuvoiton myötä internettiin levisi kuvia, joissa Bilan poseeraa lähes ilman vaatteita. Kuvat on otettu venäläiselle lehdelle vuonna 2003. Bilan kertoo, ettei kadu kuvissa esiintymistä.

Vuoden 2008 aikana Bilan voitti kaksi Muz TV:n palkintoa; Paras miesartisti ja Paras soittoääni kappaleellaan "Nevozmozhnoe vozmozno". Bilan voitti myös parhaan venäläisen esityksen -palkinnon MTV Music Awards-gaalassa.

Samaisena vuonna Bilan muutti nimensä virallisesti Dima Bilaniksi. Vaikka Dima on diminutiivi nimestä Dmitry, hän piti enemmän nimestä Dima.

Bilan juonsi MTV Russian Music Awardsin marraskuussa 2008 yhdessä Sergei Lazarevin kanssa.

2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lys Assia ja Dima Bilan vuoden 2009 Euroviisuissa.

Bilan esitti edellisvuoden voittajaviisunsa "Believe" vuoden 2009 Euroviisujen avajaisissa Venäjällä, Moskovassa.

Dima Bilan on tehnyt mainoskuvauksia ruotsalaisen kosmetiikkafirman Oriflamen kanssa ja Oriflamelta onkin tulossa markkinoille miehille suunnattu tuoksu Exite by Dima Bilan ja naisille Dancing lady. Dima Bilan on tehnyt myös uuden kappaleen, josta on venäjän- ja englanninkieliset versiot. Venäläinen versio on nimeltään Co mnoy ja englantilainen versio Dancing lady.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuvuosi Albumi Muuta
2003 Ja notšnoi huligan
2004 Na beregu neba
2006 Vremja-reka
2008 Protiv Pravil
2009 Believe
2011 Mečtatel
2013 Dotjanis'
2015 Ne molči
2017 Egoist

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuvuosi Single Muuta
2006 Never Let You Go Bilan sijoittui kappaleella vuoden 2006 Euroviisuissa toiseksi
2007 Number One Fan (Timbaland)
Gore Zima
Amnesia
2008 Believe Bilan voitti kappaleella vuoden 2008 Euroviisut
Lonely
2009 Lady
2010 Safety ft. Anastasia

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Palkintogaala Palkinto
2002 Kansainvälinen musiikkikilpailu "New Wave 2002" Voittaja
Joulukuu 2003 Annual National Award "Golden Disc" Menestyksekkäästä albumista (Ya nochnoi hooligan)
2004 Music Box TV- Channel Awards Music Box Award
Hit FM Radio Award Paras hitti
Dinamit FM Radio Awards "Bomba Goda" Vuoden 'pommi'
Marraskuu 2004 Dvizhenie Awards Paras mies
Maaliskuu 2005 TVC TV-Channel Awards Paras levy
Fashion TV People Awards Parhaiten pukeutuva miesartisti
Huhtikuu 2005 Hello! Magazine Awards Paras pop-artisti
Kesäkuu 2005 Golden Bee Awards Paras pop-artisti
Marraskuu 2005 'Kultainen gramofooni' by Russian Radio Awards Paras kappale (Na beregu neba)
MTV EMA 2005 Paras venäläinen artisti
Joulukuu 2005 Rambler Awards Vuoden henkilö
Tammikuu 2006 Golden Sharmanka Awards Paras mies & Paras duetto
Huhtikuu 2006 Fashion TV Fashion TV People Awards Parhaiten pukeutuva artisti
Kesäkuu 2006 Russian of the Year Awards Vuoden venäläinen
Syyskuu 2006 Glamour Magazine Awards Vuoden paras mies
Astra Fashion Awards Parhaiten pukeutuva artisti
MTV Russian Music Awards Paras artisti, Paras kappale
Marraskuu 2006 MTV EMA 2006 Paras venäläinen artisti
World Music Awards Parhaiten myyvä venäläinen artisti
Kultainen gramofooni by Russian Radio Awards Paras kappale (Tak ustroen etot mir; venäläinen versio kappaleesta Never Let You Go)
Maaliskuu 2007 Radiomania Radio Awards Vuoden 2006 paras radiolaulaja
7 Dnei Magazine Awards Vuoden 2006 laulaja
Kesäkuu 2007 Muz TV-2007 National Music Awards Paras artisti, Paras albumi, Paras video (Never Let You Go)
Syyskuu 2007 MTV Russia Music Awards 2007 Paras artisti, Paras kappale ja Paras esiintyjä
Joulukuu 2007 Kultainen gramofooni by Russian Radio Awards Paras kappale (Nevozmozhnoe vozmozhno; venäläinen versio kappaleesta Lady Flame)
Tammikuu 2008 ZD Music Awards Vuoden 2007 parhaiten myynyt albumi ja Vuoden 2007 paras mieslaulaja
2008 Favourite Citizen of Russia of 2007 by WCIOM Vuoden paras kansalainen
Vuoden henkilö by International Awards Vuoden 2007 showbisnes henkilö
2009 World Fashion Channel Style Awards Vuoden 2008 Paras laulaja
2009 "Best International Album." Paras kansainvälinen albumi
2009 MTV EMA 2009

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Caitlin Fitzsimmons: TV ratings: 7.1m UK viewers tune in to Eurovision The Guardian. Viitattu 16.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]