Johnny Logan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johnny Logan
Johnny Logan Wienissä kesäkuussa 2009.
Johnny Logan Wienissä kesäkuussa 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt13. toukokuuta 1954 (ikä 69)
Frankston, Australia
Muusikko
Taiteilijanimi Mr Eurovision
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1978–
Tyylilajit pop
Soittimet laulu, kitara
Aiheesta muualla
www.johnnylogan.com

Johnny Logan, oikealta nimeltään Seán Patrick Michael Sherrard (s. 13. toukokuuta 1954 Frankston, Australia) on irlantilainen laulaja. Hän on voittanut Eurovision laulukilpailun kahdesti laulajana ja kahdesti kappaleen säveltäjänä. Uransa aikana Logan on julkaissut 40 singleä ja 19 albumia.

Loganin isä oli tunnettu irlantilainen tenori Patrick O'Hagan, joka esiintyi kolmesti Valkoisessa talossa Washingtonissa. Perhe muutti takaisin Irlantiin Johnnyn ollessa kolmen vuoden ikäinen. Lapsuudessaan ja nuoruudessaan hän soitti kitaraa ja kirjoitti lauluja. Koulun jälkeen hän toimi sähköasentajana ja esiintyi folk- ja blues-klubeilla.

Ensimmäisen euroviisuvoittonsa Logan saavutti 1980 Haagissa Alankomaissa Shay Healyn kappaleella "What's Another Year?". Toisen voittonsa hän nappasi 1987 Brysselissä Belsgiassa omalla kappaleellaan "Hold Me Now". Vuonna 1992 Malmössä Ruotsissa käydyn kilpailun voitti Linda Martin Loganin kirjoittamalla kappaleella "Why Me?" [1]. Aikaisemmin Martinin esittämä Loganin kirjoittama kappale oli lähellä voittoa vuonna 1984 Luxemburgissa, kun "Terminal 3" sijoittui toiseksi voiton mentyä ruotsalaiselle Herreysille kappaleella "Diggi-loo diggi-ley".

Loganin vuonna 2023 kuollut veli Michael Logan toimi hänen kitaristinaan.[2]

Suomalaisessa televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisilla tv-kanavilla Johnny Logan on esiintynyt Eurovision laulukilpailujen lisäksi useasti. Viimeisimmän Eurovision laulukilpailuvoittonsa jälkeen 6. kesäkuuta 1992 Logan esiintyi erikoisvieraana Lahden kaupunginteatterista lähetetyssä Yle TV1:n Keskiyön auringon laulufestivaalissa (Midnight Sun Song Festival) [3] ja 11. helmikuuta 1998 TV1 lähetti Sunny Notes Oy:n tuottaman ohjelman Mr. Euroviisu – Johnny Logan [4]. Tv-ohjelman konserttiosuudet oli nauhoitettu Johnny Loganin Kulttuuritalon konsertista Helsingissä 3. helmikuuta 1998.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iltalehti 11.5.1992: Johnny Logan on ilmiö
  2. Viisuvoittajaa kohtasi suuri suru www.iltalehti.fi. Viitattu 6.11.2023.
  3. Katso-lehti 6.6.1992
  4. Ilta-Sanomat 11.2.1998

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Johnny Logan.
Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.