Christian Dior

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Diorin huulipuna

Christian Dior (21. tammikuuta 190524. lokakuuta 1957) oli ranskalainen muotisuunnittelija. Hän avasi omaa nimeään kantavan muotitalonsa 1946 Pariisissa, tekstiilitehtailija Marcel Boussacin avustuksella.

Diorin tunnetuin luomus oli vuonna 1947 esitelty "New Look". Tyylin tunnusmerkki oli korostettu naisellisuus, tiukkaan istuva vyötärö ja laaja kellohame. Dior halusi luoda ylellisiä vaatteita sota-ajan puutteen jälkeen, mutta hänen luomaansa muotia arvosteltiin epäkäytännölliseksi.

Diorin muotitalossa ovat työskennelleet monet kuuluisat muotisuunnittelijat, esimerkiksi Yves Saint Laurent. Dior valmistaa haute couturea, arvokkaita valmisvaatemallistoja, kosmetiikkaa ja hajuvesiä. Diorin ensimmäinen hajuvesi oli vuonna 1947 lanseerattu Miss Dior.

Diorin muotitalo käyttää tuotteidensa valmistajina laittomia maahantulijoita. Italialaisen tutkivan journalismin TV-ohjelman Reportin mukaan laittoman ja järjestäytymättömän työvoiman hyväksikäyttö on yleistä luksusmuotituotteiden alalla. Käytäntö on, että muotitalo suunnittelee tuotteen ja tekee siitä mallikappaleen, mutta sen valmistus on siirretty alihankkijoiden ketjulle, jonka viimeinen lenkki on halpa, laiton työvoima.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.