Tampereen seudun joukkoliikenteen runkolinjat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tampereen raitiolinjat kartalla.

Tampereen seudun joukkoliikenteen runkolinjoiksi kutsutaan Tampereen seudun joukkoliikenteen linjoja 1-10. Tampereen seudun joukkoliikenne vastaa toimialueellaan eli Tampereen kaupunkiseudulla joukkoliikenteen järjestämisestä, ja kaikkiaan palvelun piiriin kuuluu kymmeniä linjoja. Yhdellä runkolinjalla matkustaa yli 10 000 ihmistä päivittäin. Linjoista kaksi, linjat 1 ja 3, ovat raitiolinjoja, joiden liikennöinti alkoi keväällä 2021. Muita linjoja liikennöidään linja-autoilla. Nykymuotoisen runkolinjaston perusviivat on määritelty kesäkuussa 2014, ja sittemmin niitä on päivitelty kevyemmin kesällä 2015. Vuonna 2021 linjastoa uudistettiin merkittävästi raitioliikenteen aloittamisen vuoksi.[1]

Ennen runkolinjojen liikennöinnin aloittamista reittien varrella tehtiin useita muutostöitä liikennöinnin sujuvoittamiseksi ja ylipäätään mahdollistamiseksi. Kaupunkiympäristön kehittäminen pelkästään yksittäistä joukkoliikenneyhteyttä varten on ollut melko vähäistä esimerkiksi HSL-alueeseen nähden, jossa runkolinja 560:ä varten rakennettiin yli 30 miljoonalla eurolla joukkoliikennekatu ja -tunneli. Muun muassa runkolinjaa 1 varten Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien risteysaluetta muutettiin siten, että kääntyminen idästä etelään on risteyksessä mahdollista. Lisäksi parannettiin pysäkkien odotustiloja vastaamaan kasvavia matkustajamääriä, yhdisteltiin pysäkkejä linjan nopeuttamiseksi ja muutettiin pysäkkitaskullisia pysäkkejä ajoratapysäkeiksi joukkoliikennepainotteisen katuympäristön luomiseksi.

Runkolinjoilla on tavanomaista tiheämpi vuoroväli, erilaisia joukkoliikennettä nopeuttavia ratkaisuja ja muita joukkoliikennekokemusta parantavia yksityiskohtia. Tampereen kaupungin alueella lähes kaikissa liikennevalo-ohjatuissa risteyksissä on satelliittipohjainen järjestelmä, joka suosii kaupunkiseudun joukkoliikenteen autoja valokierrossa. Lisäksi runkolinjojen varrella on bussikaistoja ja kiinteitä liikennevalo-ohituskaistoja. Runkolinjojen alueella Tampereen joukkoliikenteen tavoitteena onkin tarjota palvelutaso, joka mahdollistaa elämisen ilman omaa autoa.

Nykyiset runkolinjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runkolinja 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Linja 1 on raitiolinja, jonka liikennöinti alkoi vuonna 2021. Linja alkaa Sorin aukiolta ja kulkee linjan 3 kanssa samaa reittiä Koskipuistosta Sammonaukiolle, jossa se haarautuu yliopistollisen sairaalan kautta Kaupin kampukselle. Vuoroväli on arkisin 7,5 minuuttia.[2] Raitioliikenteen alkuvaiheessa linja 1 vastaa aikaisemman linjan 1 keskiosaa linja-autoasemalta Kaupin kampukselle. Reitin varrella on useita kaupunkiseudun tärkeimpiä käyntikohteita, kuten keskussairaala, Ratinan ja Tammelan stadionit, ammattikorkeakoulu ja useita muita oppilaitoksia sekä rautatie- ja kaukoliikenteen linja-autoasemat.

Linja-autolinja 1 aloitti liikennöinnin 30. kesäkuuta 2014 uudistetulla reitillään Kangasalan Vatialasta Pirkkalaan Tampere-Pirkkalan lentoasemalle. Tätä ennen linjanumero 1 oli Messukeskukselta Härmälän ja Keskustorin kautta Kalkkuun kulkevan linjan käytössä. Uusi linja 1 muodostettiin vanhasta ykköslinjasta, linjan 16 itäosasta ja Pirkkalaa palvelleista linjoista 61–62. Sen tärkeimpiä tehtäviä oli tiheästi asutettujen Pirkkalan kunnan ja Härmälän kaupunginosien palveleminen lännessä ja idässä yhteydet Leinolaan ja Kangasalan Vatialaan. Lisäksi se yhdisti kolmea seudun liikenteen solmukohtaa: rautatie-, kaukoliikenteen linja-auto- ja lentoasemaa. Runkolinjaa liikennöi Paunu, joka tilasi linjan liikennöintiä varten yhdeksän uutta Volvo 8900 -mallista telilinja-autoa ja kolme uutta VDL Citea -linja-autoa. Yhteensä ruuhka-aikaan linjaa liikennöi samanaikaisesti yli 20 linja-autoa.

Linja oli ensimmäinen merkittävä etelä-itäsuunnassa liikennöivä Tampereen bussilinja, mahdollistaen ensimmäistä kertaa vaihdottomat yhteydet Itä-Tampereelta esimerkiksi Hatanpään työpaikka-alueille tai Lounais-Tampereen asuinalueilta TAYS-keskussairaalalle. Linjaa varten Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien risteysalueella tehtiin mahdolliseksi kääntyminen idästä etelään. Ennen reittiä ei ollut mahdollista liikennöidä tiheästi ahtaan keskustan aiheuttamien tilaongelmien takia; aiemmin vastaava linja olisi joutunut kiertämään ydinkeskustan kauempaa. Härmälässä parannettiin pysäkkien odotustiloja vastaamaan kasvavia matkustajamääriä, yhdisteltiin pysäkkejä linjan nopeuttamiseksi ja muutettiin pysäkkitaskullisia pysäkkejä ajoratapysäkeiksi joukkoliikennepainotteisen katuympäristön luomiseksi. Lisäksi Pirkkalassa uusittiin kaikki Naistenmatkantien joukkoliikennekäytävän pysäkkikatokset.

Hämeenkadun itäpää muutettiin joukkoliikennekaduksi samana päivänä, kuin runkolinja 1 aloitti liikennöinnin. Vaikka hankkeet olivat pääosin toisistaan erilliset, ei linjan 1 liikennöinti nykyisellä reitillä olisi mahdollista, jos katu olisi avoinna muulle liikenteelle. Ilman joukkoliikennekatua Hämeenkadulla olisi liian voimakas länsi-itäsuuntainen liikennevirta, mikä ei mahdollistaisi sujuvaa kääntymistä idästä etelään Hatanpään valtatien risteyksessä. Linja kärsi ensimmäisen talviliikennöintikautensa aikana lastentaudeista, kun odotuksia nopeammin kasvaneet matkustajamäärät ruuhkauttivat linjaa pahoin ja aiheuttivat aikataulujen toteutumiseen epävarmuutta. Ongelmat on pääsääntöisesti saatu poistettua liikennevaloetuuksia vahvistamalla, Hämeenkadun joukkoliikennekatua kehittämällä ja vuorotiheyttä lisäämällä. Teiskontielle rakennettiin vuonna 2015 useiden kilometrien pituinen ja useita liikennevalo-ohituksia sisältävä joukkoliikennekaista. Linjan 1 keskiosa linja-autoasemalta Kaupin kampukselle rakennettiin raitiotieksi vuosina 2017–2021.

Runkolinja 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkänniemi – Keskustori – TammelantoriRauhaniemi

Runkolinja 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Linja 3 on raitiolinja, joka kulkee Pyynikintorilta Sammonaukion, Hakametsän ja Hervannan kautta Hervantajärvelle. Toisessa vaiheessa linjaa jatketaan Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen. Matka-aika Pyynikintorilta Hervantajärvelle on 29 minuuttia. Vuoroväli on arkisin 7,5 minuuttia.[2] Runkolinja 3 korvaa aiemmin samaa reittiä liikennöineen linja-autolinjan 3.

Runkolinja 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Hervanta – VuoresPeltolammi – Keskustori

Runkolinja 6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vatiala – TAYS – Koskipuisto – Järvensivu – Lukonmäki - Länsi-Hervanta

Runkolinja 7[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LinnainmaaJanka – Keskustori – TesomaKalkku

Runkolinja 8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runkolinja 8 liikennöi Haukiluomalta Tesoman, Keskustorin ja Härmälän kautta Pirkkalan Kyöstiin. Lähes kaikissa Tampereen keskustan eteläpuolella olevissa liikennevalo-ohjatuissa liittymissä on liikennevaloetuudet, jotka pyrkivät nopeuttamaan erityisesti aikataulusta jäljessä olevien bussien kulkua. Pirkkalan puolella on kolme liikennevalo-ohjattua risteystä, joissa kahdessa on silmukkapohjainen kaikille pitkille ajoneuvoille myönnettävät etuudet. Hatanpäällä kahteen risteykseen on rakennettu ohituskaista, jota pitkin linja-autot pääsevät liikennevalojen ja jonojen ohi. Hatanpään valtatiellä on nykytilanteessa linja-autokaistat etelä- ja pohjoispäässä, mutta koko välin reunimmaiset kaistat on tarkoitus muuttaa joukkoliikennekaistoiksi lähivuosina. Lisäksi Tampereen keskustassa reitin varrella on jonkin verran linja-autokaistoja.

Runkolinja 9[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Annala – Keskustori – LielahtiLentävänniemi

Runkolinja 10[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KaukajärviNekala – Keskustori – Tahmela

Runkolinjoihin verrattavat linjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen seudun joukkoliikenteeseen kuuluu myös muutamia linjoja, jotka eivät ole varsinaisia runkolinjoja, mutta vastaavat reitiltään ja/tai palvelutasoltaan runkolinjoja.

Linja 19[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hervanta - Rusko - Annala - Keskustori - Lielahti - Lentävänniemi liikennöidään linjan 9 parina

Entiset runkolinjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runkolinja 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runkolinja 4 on poistunut käytöstä raitiotien liikenteen alkaessa. Aiemmin linja kulki reitillä Länsi-Hervanta - Järvensivu - Sorin aukio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dementjeff, Pyry: Ratikka-aika alkaa ja Tampereen bussilinjasto menee uusiksi – Katso tästä, miten linjat muuttuvat: ”Uuden opettelua on edessä”. Aamulehti, 8.8.2021. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 4.2.2022.
  2. a b Tampereen raitiotie Raitiotieallianssi. Viitattu 23.2.2021.