Tammelantori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tammelantori sateisena päivänä kesällä 2007.

Tammelantori on kauppatori Tammelan kaupunginosassa Tampereella.

Vielä 1800-luvun lopulla torin paikka oli kaupungin vuokrapeltona[1]. Tammelan asemakaava, johon kuuluu nykyinen Tammelantori, laadittiin kuitenkin jo vuonna 1887, ja tori otettiin käyttöön 7. heinäkuuta 1900[2]. Aikanaan myytävänä oli vähän kaikkea: peltiä, puuta, posliinia, lasia, jalkineita, kankaita, vaatteita, eläinten rehuja, heinää ja olkia. Monet tammelalaisperheet ostivat likimain kaiken tarvitsemansa Tammelantorilta.

Vuonna 1899 torialueen länsipuoli päällystettiin mukulakivillä, sen sijaan torialueen itäpuoli pysyi luonnonmaastona aina vuoteen 1932 saakka. Tammelantori päällystettiin asvaltilla 1936–1937. Mustaamakkaraa torilla alettiin myydä ainakin 1920-luvun alusta lähtien ja samoihin aikoihin torille tulivat ensimmäiset kiinteät myyntipöydät.[1]

Nykyään tori on Tampereen ainoa ympärivuotinen tori, ja sillä on joka lauantai laaja kirpputori. Tori on tunnettu kahviloistaan ja mustaamakkaraa myyvistä kojuistaan.[3] Maataloustuotteiden myyjiä tulee säännöllisesti torille ympäri Pirkanmaata, monet Satakunnasta saakka.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Häppölä, Hanna: Tammelantori - Tammelan keuhkot uta.fi. Viitattu 7.1.2017.
  2. Wacklin, Matti: Tammela – suutarien pääkaupunki. Tampereen Tammelalaiset ry./Tampereen kaupunki, 1997. ISBN 951-609-058-3.
  3. Tammelan tori, Tampere - Local4U

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.