Mörkö (Marvel Comics)

Wikipedia
Ohjattu sivulta Mörkö (sarjakuvahahmo)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mörkö

Hobgoblinx.jpg
Mörkö, Hämähäkkimiehen vihollinen

Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen (I) Spectacular Spider-Man #43 (Kingsley) (1980)
(I) Amazing Spider-Man #238 (Mörkö) (1983)
Luojat Roger Stern & John Romita Jr.
Tiedot
Oikea nimi (I) Roderick Kingsley

(II) Arnild "Lefty" Donovan

(III) Ned Leeds

(IV) Jason Philip Macendale Jr.

(V) Tuntematon

(VI) Daniel Kingsley

(VII) Phil Urich

Status (I) Eläkkeellä
(II) Kuollut
(III) Murhattu
(IV) Kuollut
(V) Tuntematon
(VI) Murhattu
(VII) Aktiivinen
Pituus {{{pituus}}}
Paino {{{paino}}}
Ryhmäsidokset (IV) Kuuden Kopla
Edelliset ryhmäsidokset Ei ole
Tunnetut henkilöllisyydet (IV) Kurpitslyhty
Tunnetut sukulaiset (I) Daniel Kingsley (veli)
(IV) poika (nimeä ei kerrottu), ex-vaimo (nimeä ei kerrottu)
Tunnetut voimat Yliluonnollisen voimakas, paljon erilaisia aseita

Mörkö (engl. Hobgoblin) on Marvel-kustantamon luoma superrikollinen, jonka verivihollinen on Hämähäkkimies. Mörkö pohjautuu Vihreään menninkäiseen monelta osin. Mörkö-hahmon naamion takana on ollut seitsämän eri miestä, mutta kaksi heistä manipuloitiin ulkopuolisten toimesta tehtävään. Hahmon loivat Roger Stern ja John Romita Jr.

Vuonna 2009 Mörkö oli listattu sijalle 57 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miljonääri ja muotisuunnittelija Roderick Kingsley löysi apurinsa George Hillin avulla Norman Osbornen salaisen piilopaikan, jossa olivat kaikki Vihreän Menninkäisen apuvälineet sekä puku. Kingsley tappoi Hillin, jotta tieto löydöstä ei leviäisi.

Kingsley päätti jatkaa Vihreän Menninkäisen työtä muun muassa kiristämällä Norman Osbornen entisiä kumppaneita ja kehittämällä Osbornelle supervoimat antanutta seerumia. Hän altisti itsensä parannetulle seerumille riskialttiin pitkäksi ajaksi: hän ohjelmoi laitteiston kasvattamaan vaikutusta äärirajoille asti, kunnes silkka ylikuormitus tuhoaisi sen. Hänen tarkoituksenaan oli maksimoida seerumin teho.

Näin kävikin ja laitteiston tuhouduttua hän totesi olevansa voimakkaampi kuin oli odottanutkaan - tosin huomaamatta jäi lisääntynyt mentaalinen epävakaus, josta tosin varoitettiin erikseen alkuperäisissä papereissa; tämä tieto sisältyi alkuperäiseen osioon, jonka Osborne oli anastanut seerumin alkuperäiseltä kehittäjältä Mendel Strommilta sillä tekosyyllä että tämä oli väärinkäyttänyt tutkimusmäärärahojaan; on epäselvää, oliko Osborne itsekään lukenut kyseistä varoitusta: hän oli paitsi etevä kemisti myös liiankin tietoinen siitä.

Kingsleyn laboratorio ja vielä kopioimattomat Osbornen paperit tuhoutuivat tulipalossa, joka syttyi Kingsleyn omasta pommista silloin kun Hämähäkkimies löysi salaisen laboratorion jäljittimensä avulla ja yritti vangita Mörkön.

Ned Leeds oli Daily Buglen lehtimies, joka yritti selvittää Mörön henkilöllisyyttä. Leedsin päästessä liian lähelle totuutta Roderick Kingsley hypnotisoi ja aivopesi Leedsin toimimaan Mörkönä. Suunnitelma kuitenkin karkasi käsistä ja Kinsgley etsi itselleen uuden syntipukin, Flash Thompsonin, joka haukkui suorasanaisesti Mörköä televisiolähetyksessä.

Lavastuksen seurauksena Thompson joutui vankilaan, josta Jason Macendale, joka tunnettiin myös Kurpitsalyhtynä, vapautti hänet. Tässä vaiheessa Macendale vielä luuli, että Leeds oli oikea Mörkö. Se koitui Ned Leedsin kohtaloksi ja Macendale tapatti hänet.

Kun Mörkö oli maailman silmissä paljastunut Ned Leedsiksi ja kuollut, Kingsley vetäytyi Belizeen nauttimaan aiempien rikoksiensa hedelmistä. Jason Macendale käytti sen jälkeen tilaisuutta hyväkseen ja astui Mörön saappaisiin.

Macendale yritti painostaa Harry Osbornea luovuttamaan Vihreän Menninkäisen salaisen voimakaavan; yritys kaatui siihen, että isänsä varusteet käyttöön ottanut Harry yhdessä Hämähäkkimiehen kanssa pieksi Macendalen - teroittaen hänelle että ne vaaralliset tiedot oli kerta kaikkiaan hävitetty.

Sekunda-Mörkö lepatti tiehensä ja hautoi katkeruuttaan.

Mutta eipä aikaakaan: Inferno-nimisen katastrofin aikana New Yorkissa Macendale kohtasi N' astirh -nimisen demonin, jolle tarjosi sieluaan vastapainoksi yliluonnollisista voimista; demoni nauroi:

»Sielusi? Sielusi? Mitä minä sillä teen - oletko koskaan katsonut sitä: se on LIKAINEN!»

- mutta palkkioksi parhaasta vitsistä pitkään aikaan demoni otti sielun ja antoi supervoimat.

Macendale sai siis supervoimat - mutta ihmisyyden menetys olikin hänelle liian kova pala: hän syytti Hämähäkkimiestä siitä että tämä oli tuhonnut alkuperäiset Osbornen paperit; taistelu päättyi Macendalen tappioksi.

Koska N'astirh tuhoutui Infernon lopussa, hänen sieppaamansa sielu harhaili aikansa maailmalla ja palasi lopulta Macendaleen, jolloin demoni irtosi hänestä erilliseksi olennoksi nimeltä Demomörkö.

Demomörkö oli Mörkön näköinen, kuitenkin piirteiltään haamumainen; se lensi tulesta kootulla liitimellä. Siitä oli omat harminsa joitakin aikoja, mutta lopulta se vain menehtyi kaikessa hiljaisuudessa, mitä ilmeisimmin voimiensa hiipumiseen; Macendale jäi kiinni ja päätyi vankilaan - ja siihen loppui sen Mörkön ura.

Yritys jatkaa Kurpitsalyhtynä päättyi siihen, että Tuomari ampui hänet.

Vuosien kuluttua Kinsgley kuitenkin palasi New Yorkiin ja lopulta tapatti Macendalen seuraajan vankilassa. Kingsley otti jälleen Mörön hahmon, mutta supervoimat antava seerumi osoittautui jälleen liian voimakkaaksi tavalliselle ihmiselle.

Kun Kingsley päätti Mörkönä kidnapata Peter Parkerin eli Hämähäkkimiehen ystävän Betty Brantin vain asettaakseen ansan Hämähäkkimiehelle, Mörön oikea henkilöllisyys lopulta paljastui taistelussa Hämähäkkimiestä vastaan. Vuosia kestänyt epäselvyys Mörön henkilöllisyydestä oli lopulta ratkennut ja Ned Leedsin nimi puhdistui.

Erinäisten vaiheiden jälkeen vankilasta vapautunut Kingsley otti Mörkönä vielä yhteen Vihreän Menninkäisen kanssa suuressa taistelussa, josta Menninkäinen selvisi näennäisesti voittajana.

Kingsley vetäytyi jälleen omaisuutensa turvin maan alle, vain ilmestyäkseen jonkin ajan kuluttua pienelle Karibianmeren saarelle.

Daniel Kingsley ryhtyi Möröksi ja Kinpingin apuriksi käyttäen uusia menninkäisaseita. Mörön paluu jäi lyhyeen kun entinen Vihreä Menninkäinen (Phil Urich) tappoi Mörön ja otti itse tämän paikan, taistellakseen Hämähäkkimiestä vastaa.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varusteet: Lentolauta ja hyvin voimakkaat räjähteet jotka muistuttavat hyvin pieniä kurpitsoita.

Mörkö muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Mörkö Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa.

Mörkö esiintyi Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa ensimmäisen kerran jaksossa 11 "Menninkäinen 1/2".

Sen jälkeen hän esiintyi jaksoissa

12 "Menninkäinen 2/2",
17 "Hämähäkkimutantti",
18 "Mutanttien kosto",
32 "Rocket Racer" (ei Mörkönä),
39 "Pilkku",
40 "Menninkäissota",
53 "Häät" (takauma) ja
64 "Minä, todella, todella vihaan klooneja" (toisen maailman Mörkö).

Mark Hamill toimi hahmon äänenä.

Mörköä kutsuttiin Hämähäkkimies animaatiosarjassa nimellä Menninkäinen.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1995–1996, 1998 Mark Hamill Hämähäkkimies

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hobgoblin is number 57 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)