Luettelo nykyaikaisen viisiottelun olympiamitalisteista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nykyaikainen viisiottelu on ollut olympialaisten lajivalikoimassa vuodesta 1912. Menestyneimmät maat olympialaisten nykyaikaisessa viisiottelussa ovat Unkari ja Ruotsi.[1][2]

Mitalitaulukot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miesten yksilökilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1912 Tukholma
tulokset

 Gösta Lilliehöök (SWE)

 Gösta Åsbrink (SWE)

 Georg de Laval (SWE)

1920 Antwerpen
tulokset

 Gustaf Dyrssen (SWE)

 Erik de Laval (SWE)

 Gösta Runö (SWE)

1924 Pariisi
tulokset

 Bo Lindman (SWE)

 Gustaf Dyrssen (SWE)

 Bertil Uggla (SWE)

1928 Amsterdam
tulokset

 Sven Thofelt (SWE)

 Bo Lindman (SWE)

 Helmut Kahl (GER)

1932 Los Angeles
tulokset

 Johan Oxenstierna (SWE)

 Bo Lindman (SWE)

 Richard Mayo (USA)

1936 Berliini
tulokset

 Gotthard Handrick (GER)

 Charles Leonard (USA)

 Silvano Abbà (ITA)

1948 Lontoo
tulokset

 William Grut (SWE)

 George Moore (USA)

 Gösta Gärdin (SWE)

1952 Helsinki
tulokset

 Lars Hall (SWE)

 Gábor Benedek (HUN)

 István Szondy (HUN)

1956 Melbourne
tulokset

 Lars Hall (SWE)

 Olavi Mannonen (FIN)

 Wäinö Korhonen (FIN)

1960 Rooma
tulokset

 Ferenc Németh (HUN)

 Imre Nagy (HUN)

 Robert Beck (USA)

1964 Tokio
tulokset

 Ferenc Török (HUN)

 Igor Novikov (URS)

 Albert Mokejev (URS)

1968 México
tulokset

 Björn Ferm (SWE)

 András Balczó (HUN)

 Pavel Lednjov (URS)

1972 München
tulokset

 András Balczó (HUN)

 Boris Oništšenko (URS)

 Pavel Lednjov (URS)

1976 Montréal
tulokset

 Janusz Pyciak-Peciak (POL)

 Pavel Lednjov (URS)

 Jan Bártu (TCH)

1980 Moskova
tulokset

 Anatoli Starostin (URS)

 Tamás Szombathelyi (HUN)

 Pavel Lednjov (URS)

1984 Los Angeles
tulokset

 Daniele Masala (ITA)

 Svante Rasmuson (SWE)

 Carlo Massullo (ITA)

1988 Soul
tulokset

 János Martinek (HUN)

 Carlo Massullo (ITA)

 Vakht'ang Iagorašvili (URS)

1992 Barcelona
tulokset

 Arkadiusz Skrzypaszek (POL)

 Attila Mizsér (HUN)

 Eduard Zenovka (EUN)

1996 Atlanta
tulokset

 Alexander Parygin (KAZ)

 Eduard Zenovka (RUS)

 János Martinek (HUN)

2000 Sydney
tulokset

 Dmitri Svjatkovski (RUS)

 Gábor Balogh (HUN)

 Pavel Dovgal (BLR)

2004 Ateena
tulokset

 Andrei Moisejev (RUS)

 Andrejus Zadneprovskis (LTU)

 Libor Capalini (CZE)

2008 Peking
tulokset

 Andrei Moisejev (RUS)

 Edvinas Krungolcas (LTU)

 Andrejus Zadneprovskis (LTU)

2012 Lontoo
tulokset

 David Svoboda (CZE)

 Cao Zhongrong (CHN)

 Ádám Marosi (HUN)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Aleksander Lesun (RUS)

 Pavlo Tymoštšenko (UKR)

 Ismael Hernandez Uscanga (MEX)

  Lähde: INDIVIDUAL COMPETITION MEN Official Website of the Olypic Movement. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)

Naisten yksilökilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
2000 Sydney
tulokset

 Stephanie Cook (GBR)

 Emily deRiel (USA)

 Kate Allenby (GBR)

2004 Ateena
tulokset

 Zsuzsanna Vörös (HUN)

 Jelena Rublevska (LAT)

 Georgina Harland (GBR)

2008 Peking
tulokset

 Lena Schöneborn (GER)

 Heather Fell (GBR)

 Viktorija Terešuk (UKR)

2012 Lontoo
tulokset

 Laura Asadauskaite (LTU)

 Samantha Murray (GBR)

 Yane Marques (BRA)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Chloe Esposito (AUS)

 Élodie Clouvel (FRA)

 Oktawia Nowacka (POL)

  Lähde: INDIVIDUAL COMPETITION WOMEN Official Website of the Olypic Movement. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)

Miesten joukkuekilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1952 Helsinki
tulokset
 Unkari
Gábor Benedek
Aladár Kovácsi
István Szondy
 Ruotsi
Lars Hall
Thorsten Lindqvist
Claes Egnell
 Suomi
Olavi Mannonen
Lauri Vilkko
Olavi Rokka
1956 Melbourne
tulokset
 Neuvostoliitto
Igor Novikov
Aleksandr Tarasov
Ivan Deryugin
 Yhdysvallat
George Lambert
William Andre
Jack Daniels
 Suomi
Olavi Mannonen
Wäinö Korhonen
Berndt Katter
1960 Rooma
tulokset
 Unkari
Ferenc Németh
Imre Nagy
András Balczó
 Neuvostoliitto
Igor Novikov
Nikolay Tatarinov
Hanno Selg
 Yhdysvallat
Robert Beck
George Lambert
Jack Daniels
1964 Tokio
tulokset
 Neuvostoliitto
Igor Novikov
Albert Mokeyev
Viktor Mineyev
 Yhdysvallat
James Moore
David Kirkwood
Paul Pesthy
 Unkari
Ferenc Török
Imre Nagy
Ottó Török
1968 México
tulokset
 Unkari
András Balczó
István Móna
Ferenc Török
 Neuvostoliitto
Boris Onishchenko
Pavel Lednyov
Stasys Šaparnis
 Ranska
Raoul Gueguen
Lucien Guiguet
Jean-Pierre Giudicelli
1972 München
tulokset
 Neuvostoliitto
Boris Onishchenko
Pavel Lednyov
Vladimir Shmelyov
 Unkari
András Balczó
Zsigmond Villányi
Pál Bakó
 Suomi
Risto Hurme
Veikko Salminen
Martti Ketelä
1976 Montréal
tulokset
 Iso-Britannia
Jim Fox
Danny Nightingale
Adrian Parker
 Tšekkoslovakia
Jan Bártu
Bohumil Starnovský
Jirí Adam
 Unkari
Tamás Kancsal
Tibor Maracskó
Szvetiszláv Sasics
1980 Moskova
tulokset
 Neuvostoliitto
Anatoli Starostin
Pavel Lednyov
Yevgeny Lipeyev
 Unkari
Tamás Szombathelyi
Tibor Maracskó
László Horváth
 Ruotsi
Svante Rasmuson
Lennart Pettersson
George Horvath
1984 Los Angeles
tulokset
 Italia
Daniele Masala
Pier Paolo Cristofori
Carlo Massullo
 Yhdysvallat
Michael Storm
Robert Gregory Losey
Dean Glenesk
 Ranska
Paul Four
Didier Boube
Joël Bouzou
1988 Soul
tulokset
 Unkari
János Martinek
Attila Mizsér
László Fábián
 Italia
Carlo Massullo
Daniele Masala
Gianluca Tiberti
 Iso-Britannia
Richard Phelps
Dominic Mahony
Graham Brookhouse
1992 Barcelona
tulokset
 Puola
Arkadiusz Skrzypaszek
Dariusz Gozdziak
Maciej Czyzowicz
 Yhdistynyt joukkue
Anatoli Starostin
Dmitri Svatkovskiy
Eduard Zenovka
 Italia
Gianluca Tiberti
Carlo Massullo
Roberto Bomprezzi
  Lähde: Modern Pentathlon Men's Team Medalists Sports-Reference. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Event Results Official website of the Olympic Movement. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  2. Modern Pentathlon Sports-Reference. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)