Luettelo rattikelkkailun olympiamitalisteista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rattikelkkailu on ollut talviolympialaisten kisaohjelmassa vuoden 1924 talviolympialaisista lähtien. Lajin menestyneimmät maat olympialaisissa ovat Saksa, Sveitsi ja Yhdysvallat.[1][2]

Neljän miehen kelkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1924 Chamonix
tulokset
 Sveitsi
Eduard Scherrer
Alfred Neveu
Alfred Schläppi
Heinrich Schläppi
 Iso-Britannia
Ralph Broome
Thomas Arnold
Alexander Richardson
Rodney Soher
 Belgia
Charles Mulder
René Mortiaux
Paul Van den Broeck
Victor Verschueren
Henri Willems
1928 Sankt Moritz
tulokset
 Yhdysvallat
William Fiske
Nion Tocker
Geoffrey Mason
Clifford Gray
Richard Parke
 Yhdysvallat
Jennison Heaton
David Granger
Lyman Hine
Thomas Doe
Jay O'Brien
 Saksa
Hanns Kilian
Hans Hess
Sebastian Huber
Valentin Krempl
Hanns Nägle
1932 Lake Placid
tulokset
 Yhdysvallat
William Fiske
Eddie Eagan
Clifford Gray
Jay O'Brien
 Yhdysvallat
Henry Homburger
Percy Bryant
Francis Stevens
Edmund Horton
 Saksa
Hans Mehlhorn
Max Ludwig
Hanns Kilian
Sebastian Huber
1936 Garmisch-Partenkirchen
tulokset
 Sveitsi
Pierre Musy
Arnold Gartmann
Charles Bouvier
Joseph Beerli
 Sveitsi
Reto Capadrutt
Hans Aichele
Fritz Feierabend
Hans Bütikofer
 Iso-Britannia
Frederick McEvoy
James Cardno
Guy Dugdale
Charles Green
1948 Sankt Moritz
tulokset
 Yhdysvallat
Francis Tyler
Patrick Martin
Edward Rimkus
William D'Amico
 Belgia
Max Houben
Freddy Mansveld
Louis-Georges Niels
Jacques Mouvet
 Yhdysvallat
James Bickford
Thomas Hicks
Donald Dupree
William Dupree
1952 Oslo
tulokset
 Saksa
Andreas Ostler
Friedrich Kuhn
Lorenz Nieberl
Franz Kemser
 Yhdysvallat
Stanley Benham
Patrick Martin
Howard Crossett
James Atkinson
 Sveitsi
Fritz Feierabend
Albert Madörin
André Filippini
Stephan Waser
1956 Cortina d'Ampezzo
tulokset
 Sveitsi
Franz Kapus
Gottfried Diener
Robert Alt
Heinrich Angst
 Italia
Eugenio Monti
Ulrico Girardi
Renzo Alverà
Renato Mocellini
 Yhdysvallat
Arthur Tyler
William Dodge
Charles Butler
James Lamy
1960 ei olympiaohjelmassa
1964 Innsbruck
tulokset
 Kanada
Vic Emery
Peter Kirby
Douglas Anakin
John Emery
 Itävalta
Erwin Thaler
Adolf Koxeder
Josef Nairz
Reinhold Durnthaler
 Italia
Eugenio Monti
Sergio Siorpaes
Benito Rigoni
Gildo Siorpaes
1968 Grenoble
tulokset
 Italia
Eugenio Monti
Luciano de Paolis
Roberto Zandonella
Mario Armano
 Itävalta
Erwin Thaler
Reinhold Durnthaler
Herbert Gruber
Josef Eder
 Sveitsi
Jean Wicki
Hans Candrian
Willi Hofmann
Walter Graf
1972 Sapporo
tulokset
 Sveitsi
Jean Wicki
Edy Hubacher
Hans Leutenegger
Werner Carmichel
 Italia
Nevio de Zordo
Gianni Bonichon
Adriano Frassinelli
Corrado dal Fabbro
 Länsi-Saksa
Wolfgang Zimmerer
Peter Utzschneider
Stefan Gaisreiter
Walter Steinbauer
1976 Innsbruck
tulokset
 Itä-Saksa
Meinhard Nehmer
Jochen Babock
Bernhard Germeshausen
Bernhard Lehmann
 Sveitsi
Erich Schärer
Ulrich Bächli
Rudolf Marti
Joseph Benz
 Länsi-Saksa
Wolfgang Zimmerer
Peter Utzschneider
Bodo Bittner
Manfred Schumann
1980 Lake Placid
tulokset
 Itä-Saksa
Meinhard Nehmer
Bogdan Musiol
Bernhard Germeshausen
Hans-Jürgen Gerhardt
 Sveitsi
Erich Schärer
Ulrich Bächli
Rudolf Marti
Joseph Benz
 Itä-Saksa
Horst Schönau
Roland Wetzig
Detlef Richter
Andreas Kirchner
1984 Sarajevo
tulokset
 Itä-Saksa
Wolfgang Hoppe
Roland Wetzig
Dietmar Schauerhammer
Andreas Kirchner
 Itä-Saksa
Bernhard Lehmann
Bogdan Musiol
Ingo Voge
Eberhard Weise
 Sveitsi
Silvio Giobellina
Heinz Stettler
Urs Salzmann
Rico Freiermuth
1988 Calgary
tulokset
 Sveitsi
Ekkehard Fasser
Kurt Meier
Marcel Fässler
Werner Stocker
 Itä-Saksa
Wolfgang Hoppe
Dietmar Schauerhammer
Bogdan Musiol
Ingo Voge
 Neuvostoliitto
Jānis Ķipurs
Guntis Osis
Juris Tone
Vladimir Koslov
1992 Albertville
tulokset
 Itävalta
Ingo Appelt
Harald Winkler
Gerhard Haidacher
Thomas Schroll
 Saksa
Wolfgang Hoppe
Bogdan Musiol
Axel Kühn
René Hannemann
 Sveitsi
Gustav Weder
Donat Acklin
Lorenz Schindelholz
Curdin Morell
1996 Atlanta
tulokset
 Saksa
Harald Czudaj
Karsten Brannasch
Olaf Hampel
Alexander Szelig
 Sveitsi
Gustav Weder
Donat Acklin
Kurt Meier
Domenico Semeraro
 Saksa
Wolfgang Hoppe
Ulf Hielscher
René Hannemann
Carsten Embach
1998 Nagano
tulokset
 Saksa
Christoph Langen
Markus Zimmermann
Marco Jakobs
Olaf Hampel
 Sveitsi
Marcel Rohner
Markus Nüssli
Markus Wasser
Beat Seitz
 Ranska
Bruno Mingeon
Emmanuel Hostache
Éric Le Chanony
Max Robert
 Iso-Britannia
Sean Olsson
Dean Ward
Courtney Rumbolt
Paul Attwood
2002 Salt Lake City
tulokset
 Saksa
André Lange
Enrico Kühn
Kevin Kuske
Carsten Embach
 Yhdysvallat
Todd Hays
Randy Jones
Bill Schuffenhauer
Garrett Hines
 Yhdysvallat
Brian Shimer
Mike Kohn
Doug Sharp
Dan Steele
2006 Torino
tulokset
 Saksa
André Lange
René Hoppe
Kevin Kuske
Martin Putze
 Venäjä
Alexey Voyevoda
Alexei Seliverstov
Filipp Yegorov
Alexandr Zubkov
 Sveitsi
Martin Annen
Cedric Grand
Thomas Lamparter
Beat Hefti
2010 Vancouver
tulokset
 Yhdysvallat
Steven Holcomb
Steve Mesler
Curt Tomasevicz
Justin Olsen
 Saksa
André Lange
Kevin Kuske
Alexander Rödiger
Martin Putze
 Kanada
Lyndon Rush
David Bissett
Lascelles Brown
Chris le Bihan
2014 Sotši
tulokset

 Venäjä
Alexandr Zubkov
Dmitry Trunenkov
Alexey Negodaylo
Alexey Voyevoda

 Latvia
Oskars Melbārdis
Arvis Vilkaste
Daumants Dreiškens
Jānis Strenga

 Yhdysvallat
Steven Holcomb
Steven Langton
Curtis Tomasevicz
Christopher Fogt

  Lähde: Bobsleigh - four man men Official Website of Olympic Movement. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)

Kahden miehen kelkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1924 Chamonix
tulokset

 Hubert Stevens
ja Curtis Stevens (USA)

 Reto Capadrutt
ja Oscar Geier (SUI)

 John Heaton
ja Robert Minton (USA)

1936 Garmisch-Partenkirchen
tulokset

 Ivan Brown
ja Alan Washbond (USA)

 Fritz Feierabend
ja Joseph Beerli (SUI)

 Gilbert Colgate
ja Richard Lawrence (USA)

1948 Sankt Moritz
tulokset

 Felix Endrich
ja Friedrich Waller (SUI)

 Fritz Feierabend
ja Paul Eberhard (SUI)

 Frederick Fortune
ja Schuyler Carron (USA)

1952 Oslo
tulokset

 Andreas Ostler
ja Lorenz Nieberl (GER)

 Stanley Benham
ja Patrick Martin (USA)

 Fritz Feierabend
ja Stephan Waser (SUI)

1956 Cortina d'Ampezzo
tulokset

 Lamberto Dalla Costa
ja Giacomo Conti (ITA)

 Eugenio Monti
ja Renzo Alverà (ITA)

 Max Angst
ja Harry Warburton (SUI)

1960 ei olympiaohjelmassa
1964 Innsbruck
tulokset

 Anthony Nash
ja Robin Dixon (GBR)

 Sergio Zardini
ja Romano Bonagura (ITA)

 Eugenio Monti
ja Sergio Siorpaes (ITA)

1968 Grenoble
tulokset

 Eugenio Monti
ja Luciano de Paolis (ITA)

 Horst Floth
ja Pepi Bader (FRG)

 Ion Panţuru
ja Nicolae Neagoe (ROU)

1972 Sapporo
tulokset

 Wolfgang Zimmerer
ja Peter Utzschneider (FRG)

 Horst Floth
ja Pepi Bader (FRG)

 Jean Wicki
ja Edy Hubacher (SUI)

1976 Innsbruck
tulokset

 Meinhard Nehmer
ja Bernhard Germeshausen (GDR)

 Wolfgang Zimmerer
ja Manfred Schumann (FRG)

 Erich Schärer
ja Joseph Benz (SUI)

1980 Lake Placid
tulokset

 Erich Schärer
ja Joseph Benz (SUI)

 Bernhard Germeshausen
ja Hans-Jürgen Gerhardt (GDR)

 Meinhard Nehmer
ja Bogdan Musiol (GDR)

1984 Sarajevo
tulokset

 Wolfgang Hoppe
ja Dietmar Schauerhammer (GDR)

 Bernhard Lehmann
ja Bogdan Musiol (GDR)

 Zintis Ekmanis
ja Vladimir Aleksandrov (URS)

1988 Calgary
tulokset

 Jānis Ķipurs
ja Vladimir Koslov (URS)

 Wolfgang Hoppe
ja Bogdan Musiol (GDR)

 Bernhard Lehmann
ja Mario Hoyer (GDR)

1992 Albertville
tulokset

 Gustav Weder
ja Donat Acklin (SUI)

 Rudolf Lochner
ja Markus Zimmermann (GER)

 Christoph Langen
ja Günther Eger (GER)

1994 Lillehammer
tulokset

 Gustav Weder
ja Donat Acklin (SUI)

 Reto Götschi
ja Guido Acklin (SUI)

 Günther Huber
ja Stefano Ticci (ITA)

1998 Nagano
tulokset
 Pierre Lueders
ja David MacEachern (CAN)
 Günther Huber
ja Antonio Tartaglia (ITA)

ei jaettu

 Christoph Langen
ja Markus Zimmermann (GER)

2002 Salt Lake City
tulokset

 Christoph Langen
ja Markus Zimmermann (GER)

 Christian Reich
ja Steve Anderhub (SUI)

 Martin Annen
ja Beat Hefti (SUI)

2006 Torino
tulokset

 Kevin Kuske
ja André Lange (GER)

 Pierre Lueders
ja Lascelles Brown (CAN)

 Martin Annen
ja Beat Hefti (SUI)

2010 Vancouver
tulokset

 Kevin Kuske
ja André Lange (GER)

 Richard Adjei
ja Thomas Florschütz (GER)

 Alexey Voyevoda
ja Alexandr Zubkov (RUS)

2014 Sotši
tulokset

 Alexey Voyevoda
ja Alexandr Zubkov (RUS)

 Alex Baumann
ja Beat Hefti (SUI)

 Steven Holcomb
ja Steven Langton (USA)

  Lähde: Bobsleigh - two man men Official Website of Olympic Movement. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)

Kahden naisen kelkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
2002 Salt Lake City
tulokset

 Jill Bakken
ja Vonetta Flowers (USA)

 Sandra Prokoff
ja Ulrike Holzner (GER)

 Susi Erdmann
ja Nicole Herschmann (GER)

2006 Torino
tulokset

 Sandra Kiriasis
ja Anja Schneiderheinze (GER)

 Shauna Rohbock
ja Valerie Fleming (USA)

 Gerda Weissensteiner
ja Jennifer Isacco (ITA)

2010 Vancouver
tulokset

 Kaillie Humphries
ja Heather Moyse (CAN)

 Helen Upperton
ja Shelley-Ann Brown (CAN)

 Erin Pac
ja Elana Meyers (USA)

2014 Sotši
tulokset

 Kaillie Humphries
ja Heather Moyse (CAN)

 Elana Meyers
ja Lauryn Williams (USA)

 Jamie Greubel
ja Aja Evans (USA)

  Lähde: Bobsleigh - two man women Official Website of Olympic Movement. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bobsleigh sports-reference.com. Viitattu 5.1.2017. (englanniksi)
  2. Bobsleigh olympic.org. Viitattu 5.1.2017. (englanniksi)