Luettelo tenniksen olympiamitalisteista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pääartikkeli: Tennis olympialaisissa

Tennis on ollut olympialaisten lajivalikoimassa vuosina 1896-1924 ja uudelleen vuodesta 1988 alkaen. Menestyneimmät maat olympialaisten tenniksessä ovat Iso-Britannia ja Yhdysvallat.[1][2]

Nykyinen olympiaohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miesten kaksinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1896 Ateena
tulokset

 John Pius Boland (GBR)

 Dionysios Kasdaglis (GRE)

 Momcilo Tapavica (HUN)
 Konstantinos Paspatis (GRE)
1900 Pariisi
tulokset

 Laurence Doherty (GBR)

 Harold Mahony (GBR)

 Reginald Doherty (GBR)
 Arthur Norris (GBR)
1904 Saint Louis
tulokset

 Beals Wright (USA)

 Robert LeRoy (USA)

 Alphonzo Bell (USA)
 Edgar Leonard (USA)
1908 Lontoo
tulokset

 Josiah Ritchie (GBR)

 Otto Froitzheim (GER)

 Wilberforce Eaves (GBR)

1912 Tukholma
tulokset

 Charles Winslow (RSA)

 Harold Kitson (RSA)

 Oscar Kreuzer (GER)

1920 Antwerpen
tulokset

 Louis Raymond (RSA)

 Ichiya Kumagae (JPN)

 Charles Winslow (RSA)

1924 Pariisi
tulokset

 Vincent Richards (USA)

 Henri Cochet (FRA)

 Umberto De Morpurgo (ITA)

1928-1984 ei olympiaohjelmassa
1988 Soul
tulokset

 Miloslav Mecír (TCH)

 Tim Mayotte (USA)

 Stefan Edberg (SWE)
 Brad Gilbert (USA)
1992 Barcelona
tulokset

 Marc Rosset (SUI)

 Jordi Arrese (ESP)

 Andrei Tšerkasov (EUN)
 Goran Ivaniševic (CRO)
1996 Atlanta
tulokset

 Andre Agassi (USA)

 Sergi Bruguera (ESP)

 Leander Paes (IND)

2000 Sydney
tulokset

 Jevgeni Kafelnikov (RUS)

 Tommy Haas (GER)

 Arnaud di Pasquale (FRA)

2004 Ateena
tulokset

 Nicolás Massú (CHI)

 Mardy Fish (USA)

 Fernando González (CHI)

2008 Peking
tulokset

 Rafael Nadal (ESP)

 Fernando González (CHI)

 Novak Djokovic (SRB)

2012 Lontoo
tulokset

 Andy Murray (GBR)

 Roger Federer (SUI)

 Juan Martín del Potro (ARG)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Andy Murray (GBR)

 Juan Martín del Potro (ARG)

 Kei Nishikori (JPN)

  Lähde: Tennis Men's Singles Medalists Sports-Reference. Viitattu 17.2.2017. (englanniksi)

Naisten kaksinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1900 Pariisi
tulokset

 Charlotte Cooper (GBR)

 Hélène Prévost (FRA)

 Marion Jones (USA)
 Hedwiga Rosenbaumová (BOH)
1904 ei olympiaohjelmassa
1908 Lontoo
tulokset

 Dorothea Lambert Chambers (GBR)

 Dora Boothby (GBR)

 Ruth Winch (GBR)

1912 Tukholma
tulokset

 Marguerite Broquedis (FRA)

 Dorothea Köring (GER)

 Molla Bjurstedt (NOR)

1920 Antwerpen
tulokset

 Suzanne Lenglen (FRA)

 Dorothy Holman (GBR)

 Kitty McKane (GBR)

1924 Pariisi
tulokset

 Helen Wills (USA)

 Julie Vlasto (FRA)

 Kitty McKane (GBR)

1928-1984 ei olympiaohjelmassa
1988 Soul
tulokset

 Steffi Graf (FRG)

 Gabriela Sabatini (ARG)

 Zina Garrison (USA)
 Manuela Maleeva (BUL)
1992 Barcelona
tulokset

 Jennifer Capriati (USA)

 Steffi Graf (GER)

 Mary Joe Fernández (USA)
 Arantxa Sánchez Vicario (ESP)
1996 Atlanta
tulokset

 Lindsay Davenport (USA)

 Arantxa Sánchez Vicario (ESP)

 Jana Novotná (CZE)

2000 Sydney
tulokset

 Venus Williams (USA)

 Jelena Dementjeva (RUS)

 Monica Seles (USA)

2004 Ateena
tulokset

 Justine Henin-Hardenne (BEL)

 Amélie Mauresmo (FRA)

 Alicia Molik (AUS)

2008 Peking
tulokset

 Jelena Dementjeva (RUS)

 Dinara Safina (RUS)

 Vera Zvonarjova (RUS)

2012 Lontoo
tulokset

 Serena Williams (USA)

 Marija Šarapova (RUS)

 Viktoryja Azarenka (BLR)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Monica Puig (PUR)

 Angelique Kerber (GER)

 Petra Kvitová (CZE)

  Lähde: Tennis Women's Singles Medalists Sports-Reference. Viitattu 17.2.2017. (englanniksi)

Miesten nelinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1896 Ateena
tulokset

 Sekajoukkue
 John Pius Boland (GBR)ja
 Friedrich Traun (GER)

 Sekajoukkue
 Demetrios Petrokokkinos (GRE)ja
 Dionysios Kasdaglis (GRE)

 Sekajoukkue
 Edwin Flack (AUS)ja
 George Robertson (GBR)

1900 Pariisi
tulokset

 Laurence Doherty ja
Reginald Doherty (GBR)

 Sekajoukkue
 Max Décugis (FRA)ja
 Basil Spalding de Garmendia (USA)

 Max Décugis ja
André Prévost (FRA)
 Arthur Norris ja
Harold Mahony (GBR)
1904 Saint Louis
tulokset

 Edgar Leonard ja
Beals Wright (USA)

 Alphonzo Bell ja
Robert LeRoy (USA)

 Joseph Wear ja
Allen West (USA)
 Clarence Gamble ja
Arthur Wear (USA)
1908 Lontoo
tulokset

 George Hillyard ja
Reginald Doherty (GBR)

 Josiah Ritchie ja
James Parke (GBR)

 Clement Cazalet ja
Charles Dixon (GBR)

1912 Tukholma
tulokset

 Charles Winslow ja
Harry Kitson (RSA)

 Arthur Zborzil ja
Fritz Pipes (AUT)

 Albert Canet ja
Edouard Mény de Marangue (FRA)

1920 Antwerpen
tulokset

 Oswald Turnbull ja
Maxwell Woosnam (GBR)

 Ichiya Kumagae ja
Seiichiro Kashio (JPN)

 Max Décugis ja
Pierre Albarran (FRA)

1924 Pariisi
tulokset

 Vincent Richards ja
Francis Hunter (USA)

 Henri Cochet ja
Jacques Brugnon (FRA)

 Jean Borotra ja
René Lacoste (FRA)

1928-1984 ei olympiaohjelmassa
1988 Soul
tulokset

 Ken Flach ja
Robert Seguso (USA)

 Emilio Sánchez ja
Sergio Casal (ESP)

 Miloslav Mecír ja
Milan Šrejber (TCH)
 Stefan Edberg ja
Anders Järryd (SWE)
1992 Barcelona
tulokset

 Boris Becker ja
Michael Stich (GER)

 Wayne Ferreira ja
Piet Norval (RSA)

 Javier Frana ja
Christian Miniussi (ARG)
 Goran Ivaniševic ja
Goran Prpic (CRO)
1996 Atlanta
tulokset

 Todd Woodbridge ja
Mark Woodforde (AUS)

 Neil Broad ja
Tim Henman (GBR)

 Marc-Kevin Goellner ja
David Prinosil (GER)

2000 Sydney
tulokset

 Sébastien Lareau ja
Daniel Nestor (CAN)

 Todd Woodbridge ja
Mark Woodforde (AUS)

 Àlex Corretja ja
Albert Costa (ESP)

2004 Ateena
tulokset

 Nicolás Massú ja
Fernando González (CHI)

 Nicolas Kiefer ja
Rainer Schüttler (GER)

 Mario Ancic ja
Ivan Ljubicic (CRO)

2008 Peking
tulokset

 Roger Federer ja
Stanislas Wawrinka (SUI)

 Simon Aspelin ja
Thomas Johansson (SWE)

 Bob Bryan ja
Mike Bryan (USA)

2012 Lontoo
tulokset

 Bob Bryan ja
Mike Bryan (USA)

 Michaël Llodra ja
Jo-Wilfried Tsonga (FRA)

 Julien Benneteau ja
Richard Gasquet (FRA)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Marc López ja
Rafael Nadal (ESP)

 Florin Mergea ja
Horia Tecău  (ROU)

 Steve Johnson ja
Jack Sock (USA)

  Lähde: Tennis Men's Doubles Medalists Sports-Reference. Viitattu 15.11.2015. (englanniksi)
Tennis Men's Doubles Official website of the Olympic Movement. Viitattu 15.11.2015. (englanniksi)

Naisten nelinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1920 Antwerpen
tulokset

 Margaret McNair ja
Kitty McKane (GBR)

 Geraldine Beamish ja
Dorothy Holman (GBR)

 Suzanne Lenglen ja
Élisabeth d'Ayen (FRA)

1924 Pariisi
tulokset

 Hazel Hotchkiss Wightman ja
Helen Wills (USA)

 Phyllis Covell ja
Kitty McKane (GBR)

 Dorothy Shepherd-Barron ja
Evelyn Colyer (GBR)

1928-1984 ei olympiaohjelmassa
1988 Soul
tulokset

 Pam Shriver ja
Zina Garrison (USA)

 Jana Novotná ja
Helena Suková (TCH)

 Elizabeth Smylie ja
Wendy Turnbull (AUS)
 Steffi Graf ja
Claudia Kohde-Kilsch (FRG)
1992 Barcelona
tulokset

 Gigi Fernández ja
Mary Joe Fernández (USA)

 Conchita Martínez ja
Arantxa Sánchez Vicario (ESP)

 Rachel McQuillan ja
Nicole Bradtke (AUS)
 Leila Meskhi ja
Nataša Zvereva (EUN)
1996 Atlanta
tulokset

 Gigi Fernández ja
Mary Joe Fernández (USA)

 Jana Novotná ja
Helena Suková (CZE)

 Conchita Martínez ja
Arantxa Sánchez Vicario (ESP)

2000 Sydney
tulokset

 Serena Williams ja
Venus Williams (USA)

 Kristie Boogert ja
Miriam Oremans (NED)

 Els Callens ja
Dominique Van Roost (BEL)

2004 Ateena
tulokset

 Li Ting ja
Sun Tiantian (CHN)

 Conchita Martínez ja
Virginia Ruano Pascual (ESP)

 Paola Suárez ja
Patricia Tarabini (ARG)

2008 Peking
tulokset

 Serena Williams ja
Venus Williams (USA)

 Anabel Medina Garrigues ja
Virginia Ruano Pascual (ESP)

 Yan Zi ja
Zheng Jie (CHN)

2012 Lontoo
tulokset

 Serena Williams ja
Venus Williams (USA)

 Andrea Hlavácková ja
Lucie Hradecká (CZE)

 Marija Kirilenko ja
Nadja Petrova (RUS)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Jekaterina Makarova ja
Jelena Vesnina (RUS)

 Timea Bacsinszky ja
Martina Hingis (SUI)

 Lucie Šafářová ja
Barbora Strýcová (CZE)

  Lähde: Tennis Women's Doubles Medalists Sports-Reference. Viitattu 17.2.2017. (englanniksi)
Tennis Women's Doubles Official website of the Olympic Movement. Viitattu 15.11.2015. (englanniksi)

Sekanelinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1900 Pariisi
tulokset

 Charlotte Cooper ja
Reginald Doherty (GBR)

 Sekajoukkue
 Hélène Prévost (FRA)ja
 Harold Mahoney (GBR)

 Sekajoukkue
 Marion Jones (USA)ja
 Lawrence Doherty (GBR)
 Sekajoukkue
 Hedwiga Rosenbaumová (BOH)ja
 Archibald Warden (GBR)
1904-1908 ei olympiaohjelmassa
1912 Tukholma
tulokset

 Dorothea Köring ja
Heinrich Schomburgk (GER)

 Sigrid Fick ja
Gunnar Setterwall (SWE)

 Marguerite Broquedis ja
Albert Canet (FRA)

1920 Antwerpen
tulokset

 Suzanne Lenglen ja
Max Decugis (FRA)

 Kathleen McKane ja
Maxwell Woosnam (GBR)

 Milada Skrbková ja
Ladislav Žemla (TCH)

1924 Pariisi
tulokset

 Hazel Wightman ja
Norris Williams (USA)

 Marion Jessup ja
Vincent Richards (USA)

 Kornelia Bouman ja
Hendrik Timmer (NED)

1928-2008 ei olympiaohjelmassa
2012 Lontoo
tulokset

 Viktoryja Azarenka ja
Maks Mirny (BLR)

 Laura Robson ja
Andy Murray (GBR)

 Lisa Raymond ja
Mike Bryan (USA)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Bethanie Mattek-Sands ja
Jack Sock (USA)

 Venus Williams ja
Rajeev Ram (USA)

 Lucie Hradecká ja
Radek Štěpánek (CZE)

  Lähde: Tennis Mixed Doubles Medalists Sports-Reference. Viitattu 17.2.2017. (englanniksi)
Tennis Mixed Doubles Official website of the Olympic Movement. Viitattu 15.11.2015. (englanniksi)

Poistetut tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miesten sisäkaksinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1908 Lontoo
tulokset

 Arthur Gore (GBR)

 George Caridia (GBR)

 Josiah Ritchie (GBR)

1912 Tukholma
tulokset

 André Gobert (FRA)

 Charles Dixon (GBR)

 Tony Wilding (ANZ)

  Lähde: Tennis Men's Singles, Covered Courts Medalists Sports-Reference. Viitattu 14.11.2015. (englanniksi)

Miesten sisänelinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1908 Lontoo
tulokset

 Herbert Barrett ja
Arthur Gore (GBR)

 George Caridia ja
George Simond (GBR)

 Wollmar Boström ja
Gunnar Setterwall (SWE)

1912 Tukholma
tulokset

 Maurice Germot ja
André Gobert (FRA)

 Carl Kempe ja
Gunnar Setterwall (SWE)

 Alfred Beamish ja
Charles Dixon (GBR)

  Lähde: Tennis Men's Doubles Indoor Official website of the Olympic Movement. Viitattu 15.11.2015. (englanniksi)


Naisten sisäkaksinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1908 Lontoo
tulokset

 Gwendoline Eastlake-Smith (GBR)

 Alice Greene (GBR)

 Märtha Adlerstråhle (SWE)

1912 Tukholma
tulokset

 Edith Hannam (GBR)

 Sofie Castenschiold (DEN)

 Mabel Parton (GBR)

  Lähde: Tennis Women's Singles, Covered Courts Medalists Sports-Reference. Viitattu 14.11.2015. (englanniksi)


Sekasisänelinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1912 Tukholma
tulokset

 Edith Hannam ja
Charles Dixon (GBR)

 Helen Aitchison ja
Herbert Barrett (GBR)

 Sigrid Fick ja
Gunnar Setterwall (SWE)

  Lähde: Tennis Mixed Doubles, Covered Courts Medalists Sports-Reference. Viitattu 14.11.2015. (englanniksi)
Tennis Mixed Doubles Indoor Official website of the Olympic Movement. Viitattu 15.11.2015. (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Event Results Official website of the Olympic Movement. Viitattu 10.11.2015. (englanniksi)
  2. Tennis Sports-Reference. Viitattu 14.11.2015. (englanniksi)