Luettelo uimahyppyjen olympiamitalisteista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uimahypyt on ollut olympialaisten lajivalikoimassa vuodesta 1904. Menestynein maa uimahyppyjen olympiatapahtumissa on Yhdysvallat. Viimeisimmissä olympialaisissa suurinta menestystä on saanut Kiina.[1][2]

Miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 metrin kerroshypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Miesten 10 metrin kerroshyppyjen olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1904 Saint Louis
tulokset

 George Sheldon (USA)

 Georg Hoffmann (GER)

 Alfred Braunschweiger (GER)
 Frank Kehoe (USA)
1908 Lontoo
tulokset

 Hjalmar Johansson (SWE)

 Karl Malmström (SWE)

 Arvid Spångberg (SWE)

1912 Tukholma
tulokset

 Erik Adlerz (SWE)

 Albert Zürner (GER)

 Gustaf Blomgren (SWE)

1920 Antwerpen
tulokset

 Clarence Pinkston (USA)

 Erik Adlerz  (SWE)

 Harry Prieste (USA)

1924 Pariisi
tulokset

 Albert White (USA)

 David Fall (USA)

 Clarence Pinkston (USA)

1928 Amsterdam
tulokset

 Peter Desjardins (USA)

 Farid Simaika (EGY)

 Michael Galitzen (USA)

1932 Los Angeles
tulokset

 Harold Smith (USA)

 Michael Galitzen (USA)

 Frank Kurtz (USA)

1936 Berliini
tulokset

 Marshall Wayne (USA)

 Elbert Root (USA)

 Hermann Stork (GER)

1948 Lontoo
tulokset

 Samuel Lee (USA)

 Bruce Harlan (USA)

 Joaquín Capilla (MEX)

1952 Helsinki
tulokset

 Samuel Lee (USA)

 Joaquín Capilla (MEX)

 Günther Haase (GER)

1956 Melbourne
tulokset

 Joaquín Capilla (MEX)

 Gary Tobian (USA)

 Richard Connor (USA)

1960 Rooma
tulokset

 Bob Webster (USA)

 Gary Tobian (USA)

 Brian Phelps (GBR)

1964 Tokio
tulokset

 Bob Webster (USA)

 Klaus Dibiasi (ITA)

 Tom Gompf (USA)

1968 México
tulokset

 Klaus Dibiasi (ITA)

 Álvaro Gaxiola (MEX)

 Win Young (USA)

1972 München
tulokset

 Klaus Dibiasi (ITA)

 Richard Rydze (USA)

 Giorgio Cagnotto (ITA)

1976 Montréal
tulokset

 Klaus Dibiasi (ITA)

 Greg Louganis (USA)

 Vladimir Alejnik (URS)

1980 Moskova
tulokset

 Falk Hoffmann (GDR)

 Vladimir Alejnik (URS)

 David Ambartsumjan (URS)

1984 Los Angeles
tulokset

 Greg Louganis  (USA)

 Bruce Kimball (USA)

 Li Kongzheng (CHN)

1988 Soul
tulokset

 Greg Louganis (USA)

 Xiong Ni (CHN)

 Jesús Mena (MEX)

1992 Barcelona
tulokset

 Sun Shuwei (CHN)

 Scott Donie (USA)

 Xiong Ni (CHN)

1996 Atlanta
tulokset

 Dmitri Sautin (RUS)

 Jan Hempel (GER)

 Xiao Hailiang (CHN)

2000 Sydney
tulokset

 Tian Liang (CHN)

 Hu Jia (CHN)

 Dmitri Sautin (RUS)

2004 Ateena
tulokset

 Hu Jia (CHN)

 Mathew Helm (AUS)

 Tian Liang (CHN)

2008 Peking
tulokset

 Matthew Mitcham (AUS)

 Zhou Lüxin (CHN)

 Gleb Galperin (RUS)

2012 Lontoo
tulokset

 David Boudia (USA)

 Qiu Bo (CHN)

 Tom Daley (GBR)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Chen Aisen (CHN)

 German Sanchez (MEX)

 David Boudia (USA)

  Lähde: Diving Men's Platform Medalists Sports-Reference. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)

3 metrin ponnahduslauta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Miesten 3 metrin ponnahduslaudan olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1908 Lontoo
tulokset

 Albert Zürner (GER)

 Kurt Behrens (GER)

 George Gaidzik (USA)
 Gottlob Walz (GER)
1912 Tukholma
tulokset

 Paul Günther (GER)

 Hans Luber (GER)

 Kurt Behrens (GER)

1920 Antwerpen
tulokset

 Louis Kuehn (USA)

 Clarence Pinkston (USA)

 Louis Balbach (USA)

1924 Pariisi
tulokset

 Albert White (USA)

 Peter Desjardins (USA)

 Clarence Pinkston (USA)

1928 Amsterdam
tulokset

 Peter Desjardins (USA)

 Michael Galitzen (USA)

 Farid Simaika (EGY)

1932 Los Angeles
tulokset

 Michael Galitzen (USA)

 Harold Smith (USA)

 Richard Degener (USA)

1936 Berliini
tulokset

 Richard Degener (USA)

 Marshall Wayne (USA)

 Alan Greene (USA)

1948 Lontoo
tulokset

 Bruce Harlan (USA)

 Miller Anderson  (USA)

 Samuel Lee  (USA)

1952 Helsinki
tulokset

 David Browning (USA)

 Miller Anderson (USA)

 Bob Clotworthy (USA)

1956 Melbourne
tulokset

 Bob Clotworthy (USA)

 Donald Harper (USA)

 Joaquín Capilla (MEX)

1960 Rooma
tulokset

 Gary Tobian (USA)

 Samuel Hall (USA)

 Juan Botella (MEX)

1964 Tokio
tulokset

 Kenneth Sitzberger (USA)

 Frank Gorman (USA)

 Lawrence Andreasen (USA)

1968 México
tulokset

 Bernard Wrightson (USA)

 Klaus Dibiasi (ITA)

 Jim Henry (USA)

1972 München
tulokset

 Vladimir Vasin  (URS)

 Giorgio Cagnotto (ITA)

 Craig Lincoln (USA)

1976 Montréal
tulokset

 Phil Boggs (USA)

 Giorgio Cagnotto (ITA)

 Aleksandr Kosenkov (URS)

1980 Moskova
tulokset

 Aleksandr Portnov (URS)

 Carlos Girón (MEX)

 Giorgio Cagnotto (ITA)

1984 Los Angeles
tulokset

 Greg Louganis  (USA)

 Tan Liangde (CHN)

 Ronald Merriott  (USA)

1988 Soul
tulokset

 Greg Louganis (USA)

 Tan Liangde (CHN)

 Li Deliang (CHN)

1992 Barcelona
tulokset

 Mark Lenzi (USA)

 Tan Liangde (CHN)

 Dmitri Sautin (EUN)

1996 Atlanta
tulokset

 Xiong Ni (CHN)

 Yu Zhuocheng (CHN)

 Mark Lenzi (USA)

2000 Sydney
tulokset

 Xiong Ni (CHN)

 Fernando Platas (MEX)

 Dmitri Sautin (RUS)

2004 Ateena
tulokset

 Peng Bo (CHN)

 Alexandre Despatie (CAN)

 Dmitri Sautin (RUS)

2008 Peking
tulokset

 He Chong (CHN)

 Alexandre Despatie (CAN)

 Qin Kai (CHN)

2012 Lontoo
tulokset

 Ilja Zaharov (RUS)

 Qin Kai (CHN)

 He Chong (CHN)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Cao Yuan (CHN)

 Jack Laugher (GBR)

 Patrick Hausding (GER)

  Lähde: Diving Men's Springboard Medalists Sports-Reference. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)

10 metrin kerroksen parihypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Miesten 10 metrin kerroksen parihyppyjen olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
2000 Sydney
tulokset

 Igor Lukashin ja Dmitri Sautin (RUS)

 Hu Jia ja Tian Liang (CHN)

 Jan Hempel ja Heiko Meyer (GER)

2004 Ateena
tulokset

 Tian Liang ja Yang Jinghui (CHN)

 Leon Taylor ja Peter Waterfield (GBR)

 Mathew Helm ja Robert Newbery (AUS)

2008 Peking
tulokset

 Lin Yue ja Huo Liang (CHN)

 Patrick Hausding ja Sascha Klein  (GER)

 Gleb Galperin ja Dmitri Dobroskok (RUS)

2012 Lontoo
tulokset

 Cao Yuan ja Zhang Yanquan (CHN)

 Iván García ja Germán Sánchez (MEX)

 David Boudia ja Nicholas McCrory (USA)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Cao Yuan ja Lin Yue (CHN)

 David Boudia ja Steele Johnson  (USA)

 Tom Daley ja Daniel Goodfellow  (GBR)

  Lähde: Diving Men's Synchronized Platform Medalists Sports-Reference. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)

3 metrin ponnahduslaudan parihypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Miesten 3 metrin ponnahduslaudan parihyppyjen olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
2000 Sydney
tulokset

 Xiong Ni ja Xiao Hailiang (CHN)

 Aleksandr Dobroskok ja Dmitri Sautin (RUS)

 Robert Newbery ja Dean Pullar (AUS)

2004 Ateena
tulokset

 Thomas Bimis ja Nikolaos Siranidis (GRE)

 Andreas Wels ja Tobias Schellenberg (GER)

 Steven Barnett ja Robert Newbery (AUS)

2008 Peking
tulokset

 Wang Feng ja Qin Kai  (CHN)

 Dmitri Sautin ja Juri Kunakov (RUS)

 Illja Kvaša ja Oleksi Pryhorov (UKR)

2012 Lontoo
tulokset

 Luo Yutong ja Qin Kai  (CHN)

 Ilja Zaharov ja Jevgeni Kuznetsov (RUS)

 Troy Dumais ja Kristian Ipsen  (USA)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Chris Mears ja Jack Laugher (GBR)

 Sam Dorman ja Michael Hixon  (USA)

 Cao Yuan ja Qin Kai (CHN)

  Lähde: Diving Men's Synchronized Springboard Medalists Sports-Reference. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)

Pituussukellus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Miesten pituussukelluksen olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1904 Saint Louis
tulokset

 William Dickey (USA)

 Edgar Adams (USA)

 Leo Goodwin (USA)

  Lähde: Swimming Men's Plunge For Distance Medalists Sports-Reference. Viitattu 10.11.2015. (englanniksi)

Suorat kerroshypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Miesten suorien kerroshyppyjen olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1912 Tukholma
tulokset

 Erik Adlerz (SWE)

 Hjalmar Johansson (SWE)

 John Jansson (SWE)

1920 Antwerpen
tulokset

 Arvid Wallman  (SWE)

 Nils Skoglund  (SWE)

 John Jansson (SWE)

1924 Pariisi
tulokset

 Dick Eve (AUS)

 John Jansson (SWE)

 Harold Clarke (GBR)

  Lähde: Diving Men's Plain High Medalists Sports-Reference. Viitattu 10.11.2015. (englanniksi)

Naiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 metrin kerroshypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Naisten 10 metrin kerroshyppyjen olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1912 Tukholma
tulokset

 Greta Johansson (SWE)

 Lisa Regnell (SWE)

 Isabelle White (GBR)

1920 Antwerpen
tulokset

 Stefanie Clausen (DEN)

 Beatrice Armstrong (GBR)

 Eva Olliwier (SWE)

1924 Pariisi
tulokset

 Caroline Smith (USA)

 Elizabeth Becker-Pinkston (USA)

 Hjördis Töpel (SWE)

1928 Amsterdam
tulokset

 Elizabeth Becker-Pinkston (USA)

 Georgia Coleman (USA)

 Laura Sjöqvist (SWE)

1932 Los Angeles
tulokset

 Dorothy Poynton-Hill  (USA)

 Georgia Coleman (USA)

 Marion Roper (USA)

1936 Berliini
tulokset

 Dorothy Poynton-Hill  (USA)

 Velma Dunn (USA)

 Käthe Köhler (GER)

1948 Lontoo
tulokset

 Vicki Draves (USA)

 Patsy Elsener (USA)

 Birte Christoffersen (DEN)

1952 Helsinki
tulokset

 Patricia McCormick (USA)

 Paula Jean Myers (USA)

 Juno Stover-Irwin (USA)

1956 Melbourne
tulokset

 Patricia McCormick (USA)

 Juno Stover-Irwin (USA)

 Paula Jean Myers-Pope (USA)

1960 Rooma
tulokset

 Ingrid Krämer (EUA)

 Paula Jean Myers-Pope (USA)

 Ninel Krutova (URS)

1964 Tokio
tulokset

 Lesley Bush (USA)

 Ingrid Engel-Krämer (EUA)

 Galina Aleksejeva (URS)

1968 México
tulokset

 Milena Duchková (TCH)

 Natalja Lobanova (URS)

 Ann Peterson (USA)

1972 München
tulokset

 Ulrika Knape (SWE)

 Milena Duchková (TCH)

 Marina Janicke (GDR)

1976 Montréal
tulokset

 Jelena Vaitsehovskaja (URS)

 Ulrika Knape (SWE)

 Deborah Wilson (USA)

1980 Moskova
tulokset

 Martina Jäschke (GDR)

 Servard Jemirzian (URS)

 Liana Tsotadze (URS)

1984 Los Angeles
tulokset

 Zhou Jihong  (CHN)

 Michele Mitchell (USA)

 Wendy Wyland (USA)

1988 Soul
tulokset

 Xu Yanmei (CHN)

 Michele Mitchell (USA)

 Wendy Williams (USA)

1992 Barcelona
tulokset

 Fu Mingxia (CHN)

 Jelena Mirošina (EUN)

 Mary Ellen Clark (USA)

1996 Atlanta
tulokset

 Fu Mingxia (CHN)

 Annika Walter (GER)

 Mary Ellen Clark (USA)

2000 Sydney
tulokset

 Laura Wilkinson (USA)

 Li Na (CHN)

 Anne Montminy (CAN)

2004 Ateena
tulokset

 Chantelle Newbery (AUS)

 Lao Lishi (CHN)

 Loudy Tourky (AUS)

2008 Peking
tulokset

 Chen Ruolin (CHN)

 Émilie Heymans (CAN)

 Wang Xin (CHN)

2012 Lontoo
tulokset

 Chen Ruolin (CHN)

 Brittany Broben (AUS)

 Pandelela Rinong Pamg (MAS)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Qian Ren (CHN)

 Si Yajie (CHN)

 Meaghan Benfeito (CAN)

  Lähde: Diving Women's Plain High Medalists Sports-Reference. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)
Diving Women's Platform Medalists Sports-Reference. Viitattu 10.11.2015. (englanniksi)

3 metrin ponnahduslauta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Naisten 3 metrin ponnahduslaudan olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1920 Antwerpen
tulokset

 Aileen Riggin (USA)

 Helen Wainwright (USA)

 Thelma Payne (USA)

1924 Pariisi
tulokset

 Elizabeth Becker-Pinkston (USA)

 Aileen Riggin (USA)

 Caroline Fletcher (USA)

1928 Amsterdam
tulokset

 Helen Meany (USA)

 Dorothy Poynton-Hill  (USA)

 Georgia Coleman (USA)

1932 Los Angeles
tulokset

 Georgia Coleman (USA)

 Katherine Rawls (USA)

 Jane Fauntz (USA)

1936 Berliini
tulokset

 Marjorie Gestring (USA)

 Katherine Rawls (USA)

 Dorothy Poynton-Hill (USA)

1948 Lontoo
tulokset

 Vicki Draves (USA)

 Zoe Ann Olsen (USA)

 Patsy Elsener (USA)

1952 Helsinki
tulokset

 Patricia McCormick (USA)

 Madeleine Moreau (FRA)

 Zoe Ann Olsen-Jensen (USA)

1956 Melbourne
tulokset

 Patricia McCormick (USA)

 Jeanne Stunyo (USA)

 Irene MacDonald (CAN)

1960 Rooma
tulokset

 Ingrid Krämer (EUA)

 Paula Jean Myers-Pope (USA)

 Elizabeth Ferris (GBR)

1964 Tokio
tulokset

 Ingrid Engel-Krämer (EUA)

 Jeanne Collier (USA)

 Patsy Willard (USA)

1968 México
tulokset

 Susanne Gossick (USA)

 Tamara Pogoševa (URS)

 Keala O'Sullivan (USA)

1972 München
tulokset

 Micki King (USA)

 Ulrika Knape (SWE)

 Marina Janicke (GDR)

1976 Montréal
tulokset

 Jennifer Chandler (USA)

 Christa Köhler (GDR)

 Cynthia Potter (USA)

1980 Moskova
tulokset

 Irina Kalinina (URS)

 Martina Proeber (GDR)

 Karin Guthke (GDR)

1984 Los Angeles
tulokset

 Sylvie Bernier (CAN)

 Kelly McCormick (USA)

 Christina Seufert (USA)

1988 Soul
tulokset

 Gao Min (CHN)

 Li Qing (CHN)

 Kelly McCormick (USA)

1992 Barcelona
tulokset

 Gao Min (CHN)

 Irina Laško (EUN)

 Brita Baldus (GER)

1996 Atlanta
tulokset

 Fu Mingxia (CHN)

 Irina Laško (RUS)

 Annie Pelletier  (CAN)

2000 Sydney
tulokset

 Fu Mingxia  (CHN)

 Guo Jingjing (CHN)

 Dörte Lindner (GER)

2004 Ateena
tulokset

 Guo Jingjing (CHN)

 Wu Minxia (CHN)

 Julija Pahalina (RUS)

2008 Peking
tulokset

 Guo Jingjing (CHN)

 Julija Pahalina (RUS)

 Wu Minxia (CHN)

2012 Lontoo
tulokset

 Wu Minxia (CHN)

 He Zi (CHN)

 Laura Sánchez (MEX)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Shi Tingmao (CHN)

 He Zi (CHN)

 Tania Cagnotto (ITA)

  Lähde: Diving Women's Springboard Medalists Sports-Reference. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)

10 metrin kerroksen parihypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Naisten 10 metrin kerroksen parihyppyjen olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
2000 Sydney
tulokset

 Li Na ja Sang Xue  (CHN)

 Émilie Heymans ja Anne Montminy (CAN)

 Rebecca Gilmore ja Loudy Tourky (AUS)

2004 Ateena
tulokset

 Lao Lishi ja Li Ting (CHN)

 Natalja Gontšarova ja Julija Koltunova (RUS)

 Blythe Hartley ja Émilie Heymans (CAN)

2008 Peking
tulokset

 Chen Ruolin ja Wang Xin (CHN)

 Briony Cole ja Melissa Wu (AUS)

 Paola Espinosa ja Tatiana Ortiz  (MEX)

2012 Lontoo
tulokset

 Chen Ruolin ja Wang Hao (CHN)

 Paola Espinosa ja Alejandra Orozco (MEX)

 Meaghan Benfeito ja Roseline Filion (CAN)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Chen Ruolin ja Liu Huixia (CHN)

 Cheong Jun Hoong ja Pandelela Rinong (MAS)

 Meaghan Benfeito ja Roseline Filion (CAN)

  Lähde: Diving Women's Synchronized Platform Medalists Sports-Reference. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)

3 metrin ponnahduslaudan parihypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialippu Naisten 3 metrin ponnahduslaudan parihyppyjen olympiamitalistit
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
2000 Sydney
tulokset

 Vera Iljina ja Julija Pahalina (RUS)

 Fu Mingxia ja Guo Jingjing (CHN)

 Hanna Sorokina ja Olena Župina (UKR)

2004 Ateena
tulokset

 Guo Jingjing ja Wu Minxia (CHN)

 Vera Iljina ja Julija Pahalina (RUS)

 Irina Lashko ja Chantelle Newbery (AUS)

2008 Peking
tulokset

 Guo Jingjing ja Wu Minxia (CHN)

 Julija Pahalina ja Anastasia Pozdniakova (RUS)

 Ditte Kotzian ja Heike Fischer (GER)

2012 Lontoo
tulokset

 He Zi ja Wu Minxia (CHN)

 Kelci Bryant ja Abigail Johnston (USA)

 Jennifer Abel ja Émilie Heymans (CAN)

2016 Rio de Janeiro
tulokset

 Shi Tingmao ja Wu Minxia (CHN)

 Tania Cagnotto ja Francesca Dallapé  (ITA)

 Maddison Keeney ja Anabelle Smith (AUS)

  Lähde: Diving Women's Synchronized Springboard Medalists Sports-Reference. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diving Official website of the Olympic Movement. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)
  2. Diving Sports-Reference. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)