Slim Harpo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta James Moore)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Slim Harpo (oik. James Moore, 11. tammikuuta, 192431. tammikuuta, 1970) oli blueshuuliharpisti ja -laulaja.

Moore oli perheensä vanhin lapsi ja lapset jäivät varhain orvoksi. Moore työskenteli 1930-luvun lopussa ja 1940-luvun alussa rakennustyömiehenä.lähde? Hän siirtyi Louisianan maaseudulta Baton Rougen kaupunkiin ja alkoi esiintyä nimellä Harmonica Slim. Hän pääsi säestämään sekä esiintymislavalla että studiossa toista kuuluisaa bluesmuusikkoa, Lightnin' Slimiä, joka oli hänen lankonsa. Vuonna 1957 Slim Harpo sai ensi kertaa levyttää omalla nimellään. Hänen taiteilijanimensä oli tuottaja Jay Millerin keksimä. Nimi juontuu termistä "slim harp", joka oli bluesmuusikoiden antama lempinimi huuliharpulle. Ensimmäinen single sisälsi kappaleet "I'm a King Bee" sekä "I Got Love if You Want It". Harpo levytti Excello Records yhtiölle kasan suosittuja R&B singlejä, joissa hän esitteli sanoja venyttävää laulutyyliään ja teräviä huuliharppu-lickejään. Hitteihin kuuluivat esimerkiksi "Rainin' In My Heat" (1961), "I Love the Life I Live", "Buzzin'" sekä "Little Queen Bee" (1964). Huuliharpun suurena taitajana Harposta oli tullut Louisianan swamp blues -tyylin johtohahmo 1950-luvulla.

Harpon flegmaattiseen tyyliin esittämät hitit osoittivat suunnan myös hänen myöhemmälle tuotannolleen. Vuonna 1966 hän sai vielä lisäpotkua uralleen R&B listan kärkeen nousseella kappaleellaan "Baby Scratch My Back", joka nousi myös POP-listalla kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Harpo ei menestyksestä huolimatta koskaan ollut täyspäiväinen muusikko, vaan hän pyöritti omaa kuljetusbisnestään 1960-luvulla. Hän esiintyi tuona vuosikymmenenä Fillmore Eastin kaltaisilla suurilla rock-näyttämöillä. Mooren ura päättyi äkillisesti vuoden 1970 tammikuussa, kun hän kuoli sydänkohtaukseen 46 vuoden iässä.

Rolling Stones teki omat versionsa Harpon kappaleista "I'm a King Bee" ja "Shake Your Hips". Jälkimmäisen kappaleen riffi oli perustana myös ZZ Topin kappaleelle "La Grange". Yardbirds-yhtye teki useita Harpo-covereita 1960-luvulla, samoin myöhemmin Fabulous Thunderbirds, jonka laulaja-harpisti Kim Wilson on Harpon suuri ihailija.lähde?

Suomessa M.A. Numminen on levyttänyt "I'm a King Bee" -kappaleen nimellä "Well, olen King Bee"[1] vuoden 1995 albumilleen M.A. Numminen Goes Tech-No – En tahdo olla prinsessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]