Luettelo jalkapallon Euroopan cupin ja Mestarien liigan loppuotteluista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
UEFA Champions League
Mestarien liiga
Meneillään oleva kausi
Mestarien liigan kausi 2018–2019
2005 European Champion Clubs' Cup (cropped).jpg
Laji jalkapallo
Perustettu 1955
Joukkueita 32
Hallitseva mestari Englannin lippu Liverpool FC
Eniten mestaruuksia Espanjan lippu Real Madrid (13)
Sivusto UEFA Champions League

Mestarien liiga (UEFA Champions League) on Euroopan jalkapalloliiton järjestämä vuosittainen jalkapallokilpailu Euroopan eri maiden korkeimpien sarjatasojen parhaimmille joukkueille.[1] Ensimmäistä kertaa kilpailu järjestettiin kaudella 1955–1956, jolloin se tunnettiin nimellä Euroopan Cup.[2] Kaudesta 1992–1993 lähtien kilpailu on tunnettu nimellä Mestarien liiga. Alun perin turnaukseen osallistuivat vain eri maiden korkeimpien sarjatasojen mestarit sekä kilpailun puolustava mestari. Vuonna 1997 sääntöjä muutettiin niin, että myös kovatasoisten sarjojen toiseksi sijoittuneet saivat osallistua kilpailuun.[3] Uudessa formaatissa puolustava mestari ei saanut automaattisesti paikkaa kilpailun seuraavalle kaudelle, ennen kuin vuonna 2005 sääntömuutoksen johdosta silloinen hallitseva mestari englantilainen Liverpool sai osallistui kaudelle 2005–2006.[4]

Ennen vuotta 2009 oli voimassa säännös, jonka mukaan joukkueen voittaessa kilpailun kolme kertaa peräkkäin tai yhteensä viisi kertaa historiansa aikana, sai se kauden voittajalle jaettavan palkintopokaalin pysyvään omistukseensa.[5] Kilpailun historian aikana yhteensä viisi joukkuetta ovat olleet etuoikeutettuja tähän menettelyyn Real Madrid, Ajax, Bayern München, Milan ja Liverpool.[6] Vuodesta 2009 eteenpäin alkuperäinen palkintopokaali, joka myönnetään kilpailun voittaneelle joukkueelle, palautetaan UEFA:n haltuun ja voittajalle valmistetaan pokaalista oikeita mittasuhteita vastaava kopio.[7]

Kilpailu on saanut koko historiansa aikana yhteensä 22 eri voittajaa. Entinen voittoja kilpailussa on saavuttanut espanjalainen Real Madrid, joita on kertynyt yhteensä 13 kappaletta. Samainen seura pitää myös hallussaan ennätystä peräkkäisistä voitoista, joita on viisi vuosina 1956–1960. Eniten toisia sijoja (7) kilpailussa on saavuttanut Juventus. Ainoa joukkue, joka on ollut kolme kertaa loppuottelussa ja hävinnyt ne kaikki, on Atlético Madrid. Maista Espanjalla on eniten kilpailun voittoja yhteensä 17 kappaletta, jotka ovat jakautuneet kahden joukkueen kesken (Real Madrid 12 ja Barcelona 5).[8] Englantilaisten seurojen osallistuminen kilpailuun estettiin viideksi vuodeksi vuonna 1985 Heysel-stadionilla tapahtuneen mellakan seuraumuksena.[9]

Loppuottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selvitys
Ottelun voittaja ratkaistiin jatkoajalla
Ottelun voittaja ratkaistiin rangaistuspotkukilpailussa
Ottelun voittaja ratkaistiin uusintaottelussa
Lista Euroopan Cupin ja Mestarien liigan loppuotteluista
Kausi Maa Mestari Tulos 2. sija Maa Stadion Yleisömäärä[10]
1955–56 Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Real Madrid 4–3 Stade de Reims Ranskan lippu Ranska Parc des Princes, Pariisi 38 239
1956–57 Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Real Madrid 2–0 Fiorentina Italia Santiago Bernabéu, Madrid 124 000
1957–58 Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Real Madrid 3–2 Milan Italia Heysel, Bryssel 67 000
1958–59 Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Real Madrid 2–0 Stade de Reims Ranskan lippu Ranska Neckarstadion, Stuttgart 72 000
1959–60 Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Real Madrid 7–3 Eintracht Frankfurt  Länsi-Saksa Hampden Park, Glasgow 127 621
1960–61 Portugalin lippu Portugali Benfica 3–2 Barcelona Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Wankdorfstadion, Bern 26 732
1961–62 Portugalin lippu Portugali Benfica 5–3 Real Madrid Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Olympiastadion, Amsterdam 61 257
1962–63 Italia Milan 2–1 Benfica Portugalin lippu Portugali Wembley Stadium, Lontoo 45 715
1963–64 Italia Internazionale 3–1 Real Madrid Francon aikainen lippu (1945–1977) Espanja Prater Stadion, Wien 71 333
1964–65 Italia Internazionale 1–0 Benfica Portugalin lippu Portugali San Siro, Milano 89 000
1965–66 Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Real Madrid 2–1 Partizan Jugoslavia Heysel, Bryssel 46 745
1966–67 Skotlannin lippu Skotlanti Celtic 2–1 Internazionale Italia Estádio Nacional, Lissabon 45 000
1967–68 Englannin lippu Englanti Manchester United 4–1 Benfica Portugalin lippu Portugali Wembley Stadium, Lontoo 92 225
1968–69 Italia Milan 4–1 Ajax Alankomaiden lippu Alankomaat Santiago Bernabéu, Madrid 31 782
1969–70 Alankomaiden lippu Alankomaat Feyenoord 2–1 Celtic Skotlannin lippu Skotlanti San Siro, Milano 53 187
1970–71 Alankomaiden lippu Alankomaat Ajax 2–0 Panathinaikos Flag of Greece (1970-1975).svg Kreikka Wembley Stadium, Lontoo 83 179
1971–72 Alankomaiden lippu Alankomaat Ajax 2–0 Internazionale Italia De Kuip, Rotterdam 61 354
1972–73 Alankomaiden lippu Alankomaat Ajax 1–0 Juventus Italia Stadion Crvena Zvezda, Belgrad 89 484
1973–74  Länsi-Saksa Bayern München 4–0[A] Atlético Madrid Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Heysel, Bryssel 72 047
1974–75  Länsi-Saksa Bayern München 2–0 Leeds United Englannin lippu Englanti Parc des Princes, Pariisi 48 374
1975–76  Länsi-Saksa Bayern München 1–0 Saint-Étienne Ranskan lippu Ranska Hampden Park, Glasgow 54 864
1976–77 Englannin lippu Englanti Liverpool 3–1 Borussia Mönchengladbach  Länsi-Saksa Olympiastadion, Rooma 52 078
1977–78 Englannin lippu Englanti Liverpool 1–0 Club Brugge Belgian lippu Belgia Wembley Stadium, Lontoo 92 500
1978–79 Englannin lippu Englanti Nottingham Forest 1–0 Malmö FF Ruotsin lippu Ruotsi Olympiastadion, München 57 500
1979–80 Englannin lippu Englanti Nottingham Forest 1–0 Hamburg  Länsi-Saksa Santiago Bernabéu, Madrid 51 000
1980–81 Englannin lippu Englanti Liverpool 1–0 Real Madrid Espanjan lippu 1977–1981 Espanja Parc des Princes, Pariisi 48 360
1981–82 Englannin lippu Englanti Aston Villa 1–0 Bayern München  Länsi-Saksa De Kuip, Rotterdam 46 000
1982–83  Länsi-Saksa Hamburg 1–0 Juventus Italia Olympiastadion, Ateena 73 500
1983–84 Englannin lippu Englanti Liverpool 1–1[B] Roma Italia Olympiastadion, Rooma 69 693
1984–85 Italia Juventus 1–0 Liverpool Englannin lippu Englanti Heysel, Bryssel 58 000
1985–86 Romanian vuosina 1965–1989 käytössä ollut lippu. Romania Steaua Bukarest 0–0[C] Barcelona Espanjan lippu Espanja Sánchez Pizjuán, Sevilla 70 000
1986–87 Portugalin lippu Portugali Porto 2–1 Bayern München  Länsi-Saksa Praterstadion, Wien 57 500
1987–88 Alankomaiden lippu Alankomaat PSV Eindhoven 0–0[D] Benfica Portugalin lippu Portugali Neckarstadion, Stuttgart 68 000
1988–89 Italia Milan 4–0 Steaua Bukarest Romanian vuosina 1965–1989 käytössä ollut lippu. Romania Camp Nou, Barcelona 97 000
1989–90 Italia Milan 1–0 Benfica Portugalin lippu Portugali Praterstadion, Wien 57 500
1990–91 Jugoslavia Punainen Tähti 0–0[E] Marseille Ranskan lippu Ranska Stadio San Nicola, Bari 56 000
1991–92 Espanjan lippu Espanja Barcelona 1–0 Sampdoria Italia Wembley Stadium, Lontoo 70 827
1992–93 Ranskan lippu Ranska Marseille 1–0 Milan Italia Olympiastadion, München 64 400
1993–94 Italia Milan 4–0 Barcelona Espanjan lippu Espanja Olympiastadion, Ateena 70 000
1994–95 Alankomaiden lippu Alankomaat Ajax 1–0 Milan Italia Ernst Happel Stadion, Wien 49 730
1995–96 Italia Juventus 1–1[F] Ajax Alankomaiden lippu Alankomaat Olympiastadion, Rooma 70 000
1996–97 Saksan lippu Saksa Borussia Dortmund 3–1 Juventus Italia Olympiastadion, München 59 000
1997–98 Espanjan lippu Espanja Real Madrid 1–0 Juventus Italia Amsterdam Arena, Amsterdam 48 500
1998–99 Englannin lippu Englanti Manchester United 2–1 Bayern München Saksan lippu Saksa Camp Nou, Barcelona 90 245
1999–2000 Espanjan lippu Espanja Real Madrid 3–0 Valencia Espanjan lippu Espanja Stade de France, Saint-Denis 80 000
2000–01 Saksan lippu Saksa Bayern München 1–1[G] Valencia Espanjan lippu Espanja San Siro, Milano 79 000
2001–02 Espanjan lippu Espanja Real Madrid 2–1 Bayer Leverkusen Saksan lippu Saksa Hampden Park, Glasgow 50 499
2002–03 Italia Milan 0–0 Juventus Italia Old Trafford, Manchester 62 315
2003–04 Portugalin lippu Portugali Porto 3–0 Monaco Ranskan lippu Ranska Arena AufSchalke, Gelsenkirchen 53 053
2004–05 Englannin lippu Englanti Liverpool 3–3[H] Milan Italia Atatürk Olimpiyat, Istanbul 69 000
2005–06 Espanjan lippu Espanja Barcelona 2–1 Arsenal Englannin lippu Englanti Stade de France, Saint-Denis 79 610
2006–07 Italia Milan 2–1 Liverpool Englannin lippu Englanti Olympiastadion, Ateena 63 000
2007–08 Englannin lippu Englanti Manchester United 1–1[I] Chelsea Englannin lippu Englanti Lužniki, Moskova 67 310
2008–09 Espanjan lippu Espanja Barcelona 2–0 Manchester United Englannin lippu Englanti Olympiastadion, Rooma 62 467
2009–10 Italia Internazionale 2–0 Bayern München Saksan lippu Saksa Santiago Bernabéu, Madrid 73 490
2010–11 Espanjan lippu Espanja Barcelona 3–1 Manchester United Englannin lippu Englanti Wembley Stadium, Lontoo 87 695
2011–12 Englannin lippu Englanti Chelsea 1–1[J] Bayern München Saksan lippu Saksa Allianz Arena, München 62 500
2012–13 Saksan lippu Saksa Bayern München 2–1 Borussia Dortmund Saksan lippu Saksa Wembley Stadium, Lontoo 86 298
2013–14 Espanjan lippu Espanja Real Madrid 4–1 Atlético Madrid Espanjan lippu Espanja Estádio da Luz, Lissabon 60 976
2014–15 Espanjan lippu Espanja Barcelona 3–1 Juventus Italia Olympiastadion, Berliini 70 422
2015–16 Espanjan lippu Espanja Real Madrid 1–1[K] Atlético Madrid Espanjan lippu Espanja Stadio Giuseppe Meazza, Milano 71 942
2016–17 Espanjan lippu Espanja Real Madrid 4–1 Juventus Italia Millennium Stadium, Cardiff 65 842
2017–18 Espanjan lippu Espanja Real Madrid 3–1 Liverpool Englannin lippu Englanti Olympiastadion, Kiova 61 561
2018-19 Englanti Liverpool 2 -0 Tottenham Englanti Wanda Metropolitano, Madrid -


Mestaruudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuroittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taulukossa huomioitu menestys Euroopan Cupissa sekä Mestarien liigassa seuroittain
Seura Mestaruuksia Toisia sijoja Mestaruusvuodet Toiseksi sijoittuneen vuodet
Espanjan lippu Real Madrid 13 3 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018 1962, 1964, 1981
Italian lippu Milan 7 4 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 1958, 1993, 1995, 2005
Englannin lippu Liverpool 6 3 1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019 1985, 2007, 2018
Saksan lippu Bayern München 5 5 1974, 1975, 1976, 2001, 2013 1982, 1987, 1999, 2010, 2012
Espanjan lippu Barcelona 5 3 1992, 2006, 2009, 2011, 2015 1961, 1986, 1994
Alankomaiden lippu Ajax 4 2 1971, 1972, 1973, 1995 1969, 1996
Italian lippu Internazionale 3 2 1964, 1965, 2010 1967, 1972
Englannin lippu Manchester United 3 2 1968, 1999, 2008 2009, 2011
Italian lippu Juventus 2 7 1985, 1996 1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017
Portugalin lippu Benfica 2 5 1961, 1962 1963, 1965, 1968, 1988, 1990
Englannin lippu Nottingham Forest 2 0 1979, 1980  
Portugalin lippu Porto 2 0 1987, 2004  
Skotlannin lippu Celtic 1 1 1967 1970
Saksan lippu Hamburg 1 1 1983 1980
Flag of Romania (1965-1989).svg Steaua Bukarest 1 1 1986 1989
Ranskan lippu Marseille 1 1 1993 1991
Saksan lippu Borussia Dortmund 1 1 1997 2013
Englannin lippu Chelsea 1 1 2012 2008
Alankomaiden lippu Feyenoord 1 0 1970  
Englannin lippu Aston Villa 1 0 1982  
Alankomaiden lippu PSV Eindhoven 1 0 1988  
Jugoslavian lippu Belgradin Punainen tähti 1 0 1991  
Espanjan lippu Atlético Madrid 0 3   1974, 2014, 2016
Ranskan lippu Stade de Reims 0 2   1956, 1959
Espanjan lippu Valencia 0 2   2000, 2001
Italian lippu Fiorentina 0 1   1957
Saksan lippu Eintracht Frankfurt 0 1   1960
Jugoslavian lippu Partizan 0 1   1966
Flag of Greece (1970-1975).svg Panathinaikos 0 1   1971
Englannin lippu Leeds United 0 1   1975
Ranskan lippu Saint-Étienne 0 1   1976
Saksan lippu Borussia Mönchengladbach 0 1   1977
Belgian lippu Club Brugge 0 1   1978
Ruotsin lippu Malmö 0 1   1979
Italian lippu Roma 0 1   1984
Italian lippu Sampdoria 0 1   1992
Saksan lippu Bayer Leverkusen 0 1   2002
Ranskan lippu Monaco 0 1   2004
Englannin lippu Arsenal 0 1   2006

Maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Mestaruuksia Toisia sijoja
Espanjan lippu Espanja 18 11
Italia 12 16
Englannin lippu Englanti 12 8
Saksan lippu Saksa 7 10
Alankomaiden lippu Alankomaat 6 2
Portugalin lippu Portugali 4 5
Ranskan lippu Ranska 1 5
Skotlannin lippu Skotlanti 1 1
Romanian lippu Romania 1 1
Jugoslavia 1 1
Kreikka 0 1
Belgian lippu Belgia 0 1
Ruotsin lippu Ruotsi 0 1

Turnauksen historian aikana loppuottelu on pelattu yhteensä kuusi kertaa samasta maasta tulevien joukkueiden välillä. Espanjalaisten välillä vuosina 2000, 2014 ja 2016, italialaisten vuonna 2003, englantilaisten vuonna 2008 ja saksalaisten vuonna 2013.[11]

Huomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ensimmäinen ottelu joukkueiden välillä päättyi kaksi päivää aikaisemmin jatkoajan jälkeen numeroihin 1–1.
  2. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Liverpool voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 4–2.
  3. Ottelu oli tasatilanteessa 0–0 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Steaua Bukarest voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 2–0.
  4. Ottelu oli tasatilanteessa 0–0 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. PSV Eindhoven voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 6–5.
  5. Ottelu oli tasatilanteessa 0–0 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Belgradin Punainen Tähti voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 5–3.
  6. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Juventus voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 4–2.
  7. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Bayern München voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 5–4.
  8. Ottelu oli tasatilanteessa 3–3 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Liverpool voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 3–2.
  9. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Manchester United voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 6–5.
  10. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Chelsea voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 4–3.
  11. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Real Madrid voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 5–3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Competition format UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  2. Football's top club competition UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  3. 1997/98: Seventh heaven for Madrid UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  4. Liverpool get in Champions League BBC Sport. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  5. Regulations of the UEFA Champions League 2007/08 UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  6. A brand-new trophy UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  7. Regulations of the UEFA Champions' League 2009/10 UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  8. Spain savour European pre-eminence UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  9. 1985: English teams banned after Heysel BBC. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  10. UEFA Champions League – Statistics Handbook 2012/13 UEFA. Viitattu 15.2.2015. (englanniksi)
  11. Bayern humiliate Barca to set up Champions League final with Dortmund IBN Live. Viitattu 18.12.2014. (englanniksi)