Luettelo jalkapallon Euroopan cupin ja Mestarien liigan loppuotteluista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
UEFA Champions League
Mestarien liiga
Meneillään oleva kausi
Mestarien liigan kausi 2018–2019
2005 European Champion Clubs' Cup (cropped).jpg
Laji jalkapallo
Perustettu 1955
Joukkueita 32
Hallitseva mestari Englanti Liverpool FC
Eniten mestaruuksia Espanja Real Madrid (13)
Sivusto UEFA Champions League

Mestarien liiga (UEFA Champions League) on Euroopan jalkapalloliiton järjestämä vuosittainen jalkapallokilpailu Euroopan eri maiden korkeimpien sarjatasojen parhaimmille joukkueille.[1] Ensimmäistä kertaa kilpailu järjestettiin kaudella 1955–1956, jolloin se tunnettiin nimellä Euroopan Cup.[2] Kaudesta 1992–1993 lähtien kilpailu on tunnettu nimellä Mestarien liiga. Alun perin turnaukseen osallistuivat vain eri maiden korkeimpien sarjatasojen mestarit sekä kilpailun puolustava mestari. Vuonna 1997 sääntöjä muutettiin niin, että myös kovatasoisten sarjojen toiseksi sijoittuneet saivat osallistua kilpailuun.[3] Uudessa formaatissa puolustava mestari ei saanut automaattisesti paikkaa kilpailun seuraavalle kaudelle, ennen kuin vuonna 2005 sääntömuutoksen johdosta silloinen hallitseva mestari englantilainen Liverpool sai osallistui kaudelle 2005–2006.[4]

Ennen vuotta 2009 oli voimassa säännös, jonka mukaan joukkueen voittaessa kilpailun kolme kertaa peräkkäin tai yhteensä viisi kertaa historiansa aikana, sai se kauden voittajalle jaettavan palkintopokaalin pysyvään omistukseensa.[5] Kilpailun historian aikana yhteensä viisi joukkuetta ovat olleet etuoikeutettuja tähän menettelyyn Real Madrid, Ajax, Bayern München, Milan ja Liverpool.[6] Vuodesta 2009 eteenpäin alkuperäinen palkintopokaali, joka myönnetään kilpailun voittaneelle joukkueelle, palautetaan UEFA:n haltuun ja voittajalle valmistetaan pokaalista oikeita mittasuhteita vastaava kopio.[7]

Kilpailu on saanut koko historiansa aikana yhteensä 22 eri voittajaa. Entinen voittoja kilpailussa on saavuttanut espanjalainen Real Madrid, joita on kertynyt yhteensä 13 kappaletta. Samainen seura pitää myös hallussaan ennätystä peräkkäisistä voitoista, joita on viisi vuosina 1956–1960. Eniten toisia sijoja (7) kilpailussa on saavuttanut Juventus. Ainoa joukkue, joka on ollut kolme kertaa loppuottelussa ja hävinnyt ne kaikki, on Atlético Madrid. Maista Espanjalla on eniten kilpailun voittoja yhteensä 17 kappaletta, jotka ovat jakautuneet kahden joukkueen kesken (Real Madrid 12 ja Barcelona 5).[8] Englantilaisten seurojen osallistuminen kilpailuun estettiin viideksi vuodeksi vuonna 1985 Heysel-stadionilla tapahtuneen mellakan seuraumuksena.[9]

Loppuottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selvitys
Ottelun voittaja ratkaistiin jatkoajalla
Ottelun voittaja ratkaistiin rangaistuspotkukilpailussa
Ottelun voittaja ratkaistiin uusintaottelussa
Lista Euroopan Cupin ja Mestarien liigan loppuotteluista
Kausi Maa Mestari Tulos 2. sija Maa Stadion Yleisömäärä[10]
1955–56 Espanja Espanja Real Madrid 4–3 Stade de Reims  Ranska Parc des Princes, Pariisi 38 239
1956–57 Espanja Espanja Real Madrid 2–0 Fiorentina  Italia Santiago Bernabéu, Madrid 124 000
1957–58 Espanja Espanja Real Madrid 3–2 Milan  Italia Heysel, Bryssel 67 000
1958–59 Espanja Espanja Real Madrid 2–0 Stade de Reims  Ranska Neckarstadion, Stuttgart 72 000
1959–60 Espanja Espanja Real Madrid 7–3 Eintracht Frankfurt  Länsi-Saksa Hampden Park, Glasgow 127 621
1960–61  Portugali Benfica 3–2 Barcelona Espanja Espanja Wankdorfstadion, Bern 26 732
1961–62  Portugali Benfica 5–3 Real Madrid Espanja Espanja Olympiastadion, Amsterdam 61 257
1962–63  Italia Milan 2–1 Benfica  Portugali Wembley Stadium, Lontoo 45 715
1963–64  Italia Internazionale 3–1 Real Madrid Francon aikainen lippu (1945–1977) Espanja Prater Stadion, Wien 71 333
1964–65  Italia Internazionale 1–0 Benfica  Portugali San Siro, Milano 89 000
1965–66 Espanja Espanja Real Madrid 2–1 Partizan  Jugoslavia Heysel, Bryssel 46 745
1966–67  Skotlanti Celtic 2–1 Internazionale  Italia Estádio Nacional, Lissabon 45 000
1967–68  Englanti Manchester United 4–1 Benfica  Portugali Wembley Stadium, Lontoo 92 225
1968–69  Italia Milan 4–1 Ajax  Alankomaat Santiago Bernabéu, Madrid 31 782
1969–70  Alankomaat Feyenoord 2–1 Celtic  Skotlanti San Siro, Milano 53 187
1970–71  Alankomaat Ajax 2–0 Panathinaikos Flag of Greece (1970-1975).svg Kreikka Wembley Stadium, Lontoo 83 179
1971–72  Alankomaat Ajax 2–0 Internazionale  Italia De Kuip, Rotterdam 61 354
1972–73  Alankomaat Ajax 1–0 Juventus  Italia Stadion Crvena Zvezda, Belgrad 89 484
1973–74  Länsi-Saksa Bayern München 4–0[A] Atlético Madrid Espanja Espanja Heysel, Bryssel 72 047
1974–75  Länsi-Saksa Bayern München 2–0 Leeds United  Englanti Parc des Princes, Pariisi 48 374
1975–76  Länsi-Saksa Bayern München 1–0 Saint-Étienne  Ranska Hampden Park, Glasgow 54 864
1976–77  Englanti Liverpool 3–1 Borussia Mönchengladbach  Länsi-Saksa Olympiastadion, Rooma 52 078
1977–78  Englanti Liverpool 1–0 Club Brugge Belgia Belgia Wembley Stadium, Lontoo 92 500
1978–79  Englanti Nottingham Forest 1–0 Malmö FF  Ruotsi Olympiastadion, München 57 500
1979–80  Englanti Nottingham Forest 1–0 Hamburg  Länsi-Saksa Santiago Bernabéu, Madrid 51 000
1980–81  Englanti Liverpool 1–0 Real Madrid Espanja Espanja Parc des Princes, Pariisi 48 360
1981–82  Englanti Aston Villa 1–0 Bayern München  Länsi-Saksa De Kuip, Rotterdam 46 000
1982–83  Länsi-Saksa Hamburg 1–0 Juventus  Italia Olympiastadion, Ateena 73 500
1983–84  Englanti Liverpool 1–1[B] Roma  Italia Olympiastadion, Rooma 69 693
1984–85  Italia Juventus 1–0 Liverpool  Englanti Heysel, Bryssel 58 000
1985–86 Romania Romania Steaua Bukarest 0–0[C] Barcelona  Espanja Sánchez Pizjuán, Sevilla 70 000
1986–87  Portugali Porto 2–1 Bayern München  Länsi-Saksa Praterstadion, Wien 57 500
1987–88  Alankomaat PSV Eindhoven 0–0[D] Benfica  Portugali Neckarstadion, Stuttgart 68 000
1988–89  Italia Milan 4–0 Steaua Bukarest Romania Romania Camp Nou, Barcelona 97 000
1989–90  Italia Milan 1–0 Benfica  Portugali Praterstadion, Wien 57 500
1990–91  Jugoslavia Punainen Tähti 0–0[E] Marseille  Ranska Stadio San Nicola, Bari 56 000
1991–92  Espanja Barcelona 1–0 Sampdoria  Italia Wembley Stadium, Lontoo 70 827
1992–93  Ranska Marseille 1–0 Milan  Italia Olympiastadion, München 64 400
1993–94  Italia Milan 4–0 Barcelona  Espanja Olympiastadion, Ateena 70 000
1994–95  Alankomaat Ajax 1–0 Milan  Italia Ernst Happel Stadion, Wien 49 730
1995–96  Italia Juventus 1–1[F] Ajax  Alankomaat Olympiastadion, Rooma 70 000
1996–97  Saksa Borussia Dortmund 3–1 Juventus  Italia Olympiastadion, München 59 000
1997–98  Espanja Real Madrid 1–0 Juventus  Italia Amsterdam Arena, Amsterdam 48 500
1998–99  Englanti Manchester United 2–1 Bayern München  Saksa Camp Nou, Barcelona 90 245
1999–2000  Espanja Real Madrid 3–0 Valencia  Espanja Stade de France, Saint-Denis 80 000
2000–01  Saksa Bayern München 1–1[G] Valencia  Espanja San Siro, Milano 79 000
2001–02  Espanja Real Madrid 2–1 Bayer Leverkusen  Saksa Hampden Park, Glasgow 50 499
2002–03  Italia Milan 0–0 Juventus  Italia Old Trafford, Manchester 62 315
2003–04  Portugali Porto 3–0 Monaco  Ranska Arena AufSchalke, Gelsenkirchen 53 053
2004–05  Englanti Liverpool 3–3[H] Milan  Italia Atatürk Olimpiyat, Istanbul 69 000
2005–06  Espanja Barcelona 2–1 Arsenal  Englanti Stade de France, Saint-Denis 79 610
2006–07  Italia Milan 2–1 Liverpool  Englanti Olympiastadion, Ateena 63 000
2007–08  Englanti Manchester United 1–1[I] Chelsea  Englanti Lužniki, Moskova 67 310
2008–09  Espanja Barcelona 2–0 Manchester United  Englanti Olympiastadion, Rooma 62 467
2009–10  Italia Internazionale 2–0 Bayern München  Saksa Santiago Bernabéu, Madrid 73 490
2010–11  Espanja Barcelona 3–1 Manchester United  Englanti Wembley Stadium, Lontoo 87 695
2011–12  Englanti Chelsea 1–1[J] Bayern München  Saksa Allianz Arena, München 62 500
2012–13  Saksa Bayern München 2–1 Borussia Dortmund  Saksa Wembley Stadium, Lontoo 86 298
2013–14  Espanja Real Madrid 4–1 Atlético Madrid  Espanja Estádio da Luz, Lissabon 60 976
2014–15  Espanja Barcelona 3–1 Juventus  Italia Olympiastadion, Berliini 70 422
2015–16  Espanja Real Madrid 1–1[K] Atlético Madrid  Espanja Stadio Giuseppe Meazza, Milano 71 942
2016–17  Espanja Real Madrid 4–1 Juventus  Italia Millennium Stadium, Cardiff 65 842
2017–18  Espanja Real Madrid 3–1 Liverpool  Englanti Olympiastadion, Kiova 61 561
2018-19 Englanti Liverpool 2 -0 Tottenham Englanti Wanda Metropolitano, Madrid -


Mestaruudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuroittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taulukossa huomioitu menestys Euroopan Cupissa sekä Mestarien liigassa seuroittain
Seura Mestaruuksia Toisia sijoja Mestaruusvuodet Toiseksi sijoittuneen vuodet
Espanja Real Madrid 13 3 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018 1962, 1964, 1981
Italia Milan 7 4 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 1958, 1993, 1995, 2005
Englanti Liverpool 6 3 1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019 1985, 2007, 2018
Saksa Bayern München 5 5 1974, 1975, 1976, 2001, 2013 1982, 1987, 1999, 2010, 2012
Espanja Barcelona 5 3 1992, 2006, 2009, 2011, 2015 1961, 1986, 1994
Alankomaat Ajax 4 2 1971, 1972, 1973, 1995 1969, 1996
Italia Internazionale 3 2 1964, 1965, 2010 1967, 1972
Englanti Manchester United 3 2 1968, 1999, 2008 2009, 2011
Italia Juventus 2 7 1985, 1996 1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017
Portugali Benfica 2 5 1961, 1962 1963, 1965, 1968, 1988, 1990
Englanti Nottingham Forest 2 0 1979, 1980  
Portugali Porto 2 0 1987, 2004  
Skotlanti Celtic 1 1 1967 1970
Saksa Hamburg 1 1 1983 1980
Flag of Romania (1965-1989).svg Steaua Bukarest 1 1 1986 1989
Ranska Marseille 1 1 1993 1991
Saksa Borussia Dortmund 1 1 1997 2013
Englanti Chelsea 1 1 2012 2008
Alankomaat Feyenoord 1 0 1970  
Englanti Aston Villa 1 0 1982  
Alankomaat PSV Eindhoven 1 0 1988  
Jugoslavia Belgradin Punainen tähti 1 0 1991  
Espanja Atlético Madrid 0 3   1974, 2014, 2016
Ranska Stade de Reims 0 2   1956, 1959
Espanja Valencia 0 2   2000, 2001
Italia Fiorentina 0 1   1957
Saksa Eintracht Frankfurt 0 1   1960
Jugoslavia Partizan 0 1   1966
Flag of Greece (1970-1975).svg Panathinaikos 0 1   1971
Englanti Leeds United 0 1   1975
Ranska Saint-Étienne 0 1   1976
Saksa Borussia Mönchengladbach 0 1   1977
Belgia Club Brugge 0 1   1978
Ruotsi Malmö 0 1   1979
Italia Roma 0 1   1984
Italia Sampdoria 0 1   1992
Saksa Bayer Leverkusen 0 1   2002
Ranska Monaco 0 1   2004
Englanti Arsenal 0 1   2006

Maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Mestaruuksia Toisia sijoja
 Espanja 18 11
 Italia 12 16
 Englanti 12 8
 Saksa 7 10
 Alankomaat 6 2
 Portugali 4 5
 Ranska 1 5
 Skotlanti 1 1
 Romania 1 1
 Jugoslavia 1 1
 Kreikka 0 1
 Belgia 0 1
 Ruotsi 0 1

Turnauksen historian aikana loppuottelu on pelattu yhteensä kuusi kertaa samasta maasta tulevien joukkueiden välillä. Espanjalaisten välillä vuosina 2000, 2014 ja 2016, italialaisten vuonna 2003, englantilaisten vuonna 2008 ja saksalaisten vuonna 2013.[11]

Huomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ensimmäinen ottelu joukkueiden välillä päättyi kaksi päivää aikaisemmin jatkoajan jälkeen numeroihin 1–1.
  2. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Liverpool voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 4–2.
  3. Ottelu oli tasatilanteessa 0–0 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Steaua Bukarest voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 2–0.
  4. Ottelu oli tasatilanteessa 0–0 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. PSV Eindhoven voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 6–5.
  5. Ottelu oli tasatilanteessa 0–0 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Belgradin Punainen Tähti voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 5–3.
  6. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Juventus voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 4–2.
  7. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Bayern München voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 5–4.
  8. Ottelu oli tasatilanteessa 3–3 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Liverpool voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 3–2.
  9. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Manchester United voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 6–5.
  10. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Chelsea voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 4–3.
  11. Ottelu oli tasatilanteessa 1–1 varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Real Madrid voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 5–3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Competition format UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  2. Football's top club competition UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  3. 1997/98: Seventh heaven for Madrid UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  4. Liverpool get in Champions League BBC Sport. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  5. Regulations of the UEFA Champions League 2007/08 UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  6. A brand-new trophy UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  7. Regulations of the UEFA Champions' League 2009/10 UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  8. Spain savour European pre-eminence UEFA. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  9. 1985: English teams banned after Heysel BBC. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
  10. UEFA Champions League – Statistics Handbook 2012/13 UEFA. Viitattu 15.2.2015. (englanniksi)
  11. Bayern humiliate Barca to set up Champions League final with Dortmund IBN Live. Viitattu 18.12.2014. (englanniksi)