Lužniki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lužniki
Lužniki
Rakennuksen tiedot
Sijainti Moskova, Venäjä
Koordinaatit 55°42′56″N, 37°33′13″E
Avattu 31. joulukuuta 1956
Katsojakapasiteetti

81 000

Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Sisänäkymää

Lužniki (ven. Лужники) on Hamovnikin piirissä Moskovassa Venäjällä sijaitseva yleisurheilu- ja jalkapallostadion. Lužnikin nimi oli vuoteen 1992 asti (ven. Большая спортивная арена Центрального стадиона имени В. И. Ленина, Bolšaja sportivnaja arena Tsentralnogo stadiona imeni V. I. Lenina, engl. Grand Sports Arena of the Central Lenin Stadium), vapaasti suomennettuna Leninin keskusstadion. Stadion on osa laajempaa urheilukompleksia, johon kuuluu muun muassa uimahalli, jäähalli sekä useampi sisäpalloiluareena.

Lužnikin katsojakapasiteetti on 84 745 (kaikki katettuja istumapaikkoja) ja se tekee siitä Venäjän suurimman stadionin. Stadionia käyttävät pääasiassa jalkapalloseurat Torpedo ja Spartak. Lisäksi Venäjän maajoukkue pelaa siellä osan otteluistaan. Lužniki (silloin vielä entisellä nimellään) oli Moskovassa järjestettyjen vuoden 1980 kesäolympialaisten pääareena. Stadionin katsojakapasiteetti oli tuolloin 103 000. Stadionilla järjestettiin olympialaisten avajaiset, päättäjäiset, yleisurheilu sekä jalkapallofinaalit. Huhun mukaan neuvostoliittolaiskeihäänheittäjän tullessa heittovuoroon heittopaikan takana sijainneet stadionin ovet avattiin, jotta kotimaan kilpailija saisi tuulen heittonsa taakse.

Lužnikilla pelattiin myös vuoden 1957 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen loppuottelu Neuvostoliiton ja Ruotsin välillä. Ottelua seurasi maailmanennätysyleisö 55 000 ihmistä.

20. lokakuuta 1982 Lužnikilla tapahtui myöhemmin Lužnikin katastrofina tunnettu onnettomuus. Stadionilla oli käynnissä UEFA Cupin ottelu Spartakin ja Haarlemin välillä. Ottelun ollessa jo lisäajalla Spartak lisäsi 1–0-johtoaan tekemällä toisen maalin. Stadionilta poistumassa olleet katsojat kääntyivät takasin ja törmäsivät stadionilta poistuviin katsojiin (käytössä oli vain yksi uloskäynti, koska katsojamäärä ei ollut merkittävä). Virallisen tiedon mukaan 66 ihmistä tallautui tai puristui kuoliaaksi, mutta silminnäkijälausuntojen perusteella on arveltu, että uhrien määrä oli todellisuudessa huomattavasti suurempi. Kyseessä oli joka tapauksessa yksi vakavimmista stadiononnettomuuksista urheilun historiassa.

Stadionin kentällä on tekonurmi. Vuonna 2002 asennettu FieldTurf-alusta on kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n ja UEFA:n luokituksissa paras tekonurmi.

Lužniki sijaitsee Moskova-joen rannalla noin 5,5 kilometriä Kremlistä (keskustasta) lounaaseen. Stadionille kulku käy metrolla, Lužnikia lähellä ovat metroasemat Sportivnaja ja Vorobjovy Gory.

UEFA valitsi Lužnikin vuoden 2008 Mestarien liigan loppuottelun pelipaikaksi. Ottelua varten keinonurmen tilalle asetettiin luonnonnurmi. [1]

Stadionilla järjestetään vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuiden otteluja, muun muassa kisojen avaus- ja loppuottelu.

Lisäksi stadionilla järjestettiin Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut 2013.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]