Camp Nou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Camp Nou
Rakennuksen tiedot
Sijainti Barcelona, Espanja
Avattu 24. syyskuuta 1957
Omistaja FC Barcelona
Hoitaja FC Barcelona
Kenttä luonnonnurmi
Kustannukset 288 miljoonaa pesetaa
Arkkitehti Francesc Mitjans-Miró,
Lorenzo García Barbon,
Josep Soteras Mauri
Käyttäjät

FC Barcelona

Katsojakapasiteetti

99 354[1]

Kentän mitat

105 × 68 metriä

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Camp Nou, sponsorinimeltään vuodesta 2022 alkaen Spotify Camp Nou,[2] on Barcelonassa, Kataloniassa sijaitseva jalkapallostadion, joka toimii FC Barcelonan kotikenttänä.

Camp Nou sijaitsee noin neljä kilometriä länteen Barcelonan keskusaukiolta Plaça de Catalunyalta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FC Barcelona pelasi ennen Camp Noun aikaa Les Corts -nimisellä stadionilla, mutta 1950-luvulla Les Corts kävi liian pieneksi ja päätettiin rakentaa uusi stadion. Camp Noun avajaiset olivat 24. syyskuuta 1957. Ensimmäisessä ottelussa FC Barcelona kohtasi Legia Warszawan Puolasta, jonka se voitti maalein 4–2.

Kun stadion perustettiin, siltä puuttui nimi. Kansa alkoi puhua siitä nimellä camp nou (suom. uusi kenttä). Stadionin viralliseksi nimeksi oli tarkoitus tulla Estadi del FC Barcelona, mutta Camp Nou oli jo ehtinyt vakiintua. Vihdoin vuonna 2000 seuran jäsenet äänestivät ja Camp Nou virallistettiin stadionin nimeksi.

Camp Noulle mahtui parhaimmillaan 120 000 katsojaa vuonna 1982, mutta tiukentuneiden turvamääräysten takia nykyinen kapasiteetti on 99 354[1] katsojaa, tehden Camp Nousta silti Euroopan suurimman jalkapallostadionin. Camp Nou on isännöinyt muun muassa vuoden 1992 kesäolympialaisten jalkapallo-otteluita sekä vuoden 1999 Mestarien liigan loppuottelua.

Kerrokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Enemmän kuin seura”, FC Barcelonan tunnuslause.

Camp Nou koostuu kolmesta katsomokerroksesta. Ensimmäinen kerros on loiva ja siinä sijaitsevat tunnetuimmat fanikatsomot.

Toiseen kerrokseen mahtuu eniten katsojia, ja aurinkokatsomon puolella toisen katsomokerroksen penkit muodostavat väreillään lauseen ”Més que un club” (suom. enemmän kuin seura), joka on FC Barcelonan tunnuslause. Katetun pääkatsomon kohdalla toisen kerroksen penkit muodostavat seuran nimen, FC Barcelona.

Kolmas kerros on suhteellisen jyrkkä ja korkea, pääkatsomo loppuu toiseen katsomokerrokseen, mutta muu stadion on kolmen katsomokerroksen korkuinen. Kolmannessa kerroksessa penkkirivien väliin on asennettu kaiteita, jotta jyrkästä katsomosta ei pääsisi putoamaan. Kolmas katsomokerros rakennettiin myöhemmin kuin kaksi ensimmäistä.

Katsomot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Camp Noun katsomot jaetaan kolmeen pääluokkaan. Katettu pääkatsomo on nimeltään tribunal, siellä sijaitsee presidentin kutsuvierasaitio ja sen yläosasta median edustajat seuraavat kentän tapahtumia. Pääkatsomoa vastakkaisen ”aurinkokatsomon” nimi on lateral, kun taas päätykatsomoiden nimet ovat luonnollisesti gol sud (eteläinen maali) ja gol nord (pohjoinen maali).

Sisätilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Camp Noun tiloissa sijaitsee FC Barcelonan jalkapallomuseo. Camp Noun läheisyydessä on FC Barcelona B -joukkueen käyttämä, myös harjoitustarkoituksessa oleva Miniestadi, pitkän ajan takaa periytyvä seuran harjoituskompleksi La Masia, virallinen fanikauppa FCBotiga sekä Barcelonan koripallojoukkueen kotiareena Palau Blaugrana, kuin myös Espanjan pääsarjassa pelaavan FC Barcelonan jääkiekkojoukkueenkin kotiareena.

MM-kisojen 1982 ottelut Camp Noulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Camp Noulla pelattiin vuoden 1982 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuiden alkulohko 3:n ottelu, puolivälierälohko A:n kolme ottelua sekä toinen semifinaaliotteluista.

Päivä Kotijoukkue Tulos Vierasjoukkue
13. kesäkuuta 1982 Argentiina 0–1 Belgia
28. kesäkuuta 1982 Belgia 0–3 Puola
1. heinäkuuta 1982 Belgia 0–1 Neuvostoliitto
4. heinäkuuta 1982 Neuvostoliitto 0–0 Puola
8. heinäkuuta 1982 Puola 0–2 Italia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Camp Nou FC Barcelona. Viitattu 11.7.2015.
  2. FC Barcelona partnership agreement with Spotify ratified 3.4.2022. FC Barcelona. Viitattu 23.10.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]