Mercedes-Benz Arena (Stuttgart)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mercedes-Benz Arena
Gottlieb-daimler-stadion.jpg
Rakennuksen tiedot
Sijainti Stuttgart, Saksa
Avattu 1933
Omistaja Stuttgart
Kenttä Nurmi
Arkkitehti Paul Bonatz
Aiemmat nimet Neckarstadion, Gottlieb-Daimler-Stadion
Käyttäjät

VfB Stuttgart

Katsojakapasiteetti

60 441

Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Mercedes-Benz Arena on jalkapallo- ja yleisurheilustadion Stuttgartissa, Saksassa. Vuoteen 1993 nimenä oli Neckarstadion, mutta nimi vaihtui kaupunginvaltuuston päätöksellä Gottlieb-Daimler-Stadioniksi edesmenneen paikallisen teollisuusmiehen Gottlieb Daimlerin mukaan. Vuonna 2008 stadion sai nykyisen nimensä. Stadionin kapasiteetti on 57 000 katsojaa.

Saksalaisen arkkitehti Paul Bonatzin suunnittelema stadion valmistui vuonna 1933 nimellä Adolf-Hitler-Kampfbahn. Ensimmäinen siellä pidetty tapahtuma oli voimistelufestivaali vielä samana vuonna. Toisen maailmansodan jälkeen stadion toimi lähinnä amerikkalaisten miehitysjoukkojen käytössä baseball-otteluiden tapahtumapaikkana nimillä Century Stadium ja Kampfbahn. Nimi Neckarstadion otettiin käyttöön vuonna 1949.

Nykyään stadion toimii jalkapallojoukkue VfB Stuttgartin kotistadionina ja siellä järjestetään myös muita suuria urheilutapahtumia, kuten Yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailut vuonna 1986 ja Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut vuonna 1993. Se on ollut myös jalkapallon MM-kilpailuiden näyttämönä vuosina 1974 ja 2006. Vuonna 2006 stadionilla pelattiin kuusi ottelua. Neljä alkusarjaottelua, yksi ensimmäisen pudotuspelikierroksen ottelu ja pronssiottelu.

Stadion on ollut pitkään Berliinin ja Münchenin olympiastadionien ohella Saksan suurten yleisurheilutapahtumien näyttämönä ja teknisen kehityksen tienavaajana. Muun muassa Saksan ensimmäinen synteettinen juoksurata ja värillinen jättinäyttö asennettiin juuri Stuttgartin stadionille. Myös viimeisimmät suuret yleisurheilutapahtumat on järjestetty juuri Stuttgartissa.

Gottlieb-Daimler-Stadion avoimien ovien päivänä 15. tammikuuta 2006.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]