Stadion Feijenoord

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Stadion Feijenoord, lempinimeltään De Kuip (suom. amme) on jalkapallostadion Rotterdamissa, Alankomaissa. Stadion valmistui vuonna 1937 ja sen tämänhetkinen kapasiteetti on 51 480 katsojaa, jotka kaikki pääsevät katetuille istumapaikoille.

Stadion saa nimensä kaupunginosasta, jossa se sijaitsee (Feijenoord), sekä jalkapalloseuran (Feyenoord) nimestä. Stadionista käytetään kuitenkin usein lempinimeä De Kuip. Stadion Feijenoordin katsojakapasiteetti oli sen valmistuessa 64 000, ja katsojaennätys on 69 000 vuodelta 1949. Stadion Feijenoord toimii siis rotterdamilaisen jalkapalloseuran Feyenoordin kotistadionina. Se on myös yksi Alankomaiden maajoukkueen kotistadioneista, ja on isännöinyt yli 150 kansainvälistä ottelua. Stadionilla on pelattu myös ennätykselliset 10 eurocup-finaalia, viimeksi vuonna 2002, jolloin kotikaupungin Feyenoord voitti Borussia Dortmundin maalein 3–2. Stadion Feijenoordilla pelattiin myös vuoden 2000 jalkapallon EM-kilpailuja, muun muassa puolivälieräottelu Alankomaat–Jugoslavia sekä loppuottelu RanskaItalia, jonka ensin mainittu voitti jatkoajalla maalein 2–1.

1930-luvulla Feyenoordin silloinen presidentti Leen van Zandvliet sai idean, että tulee rakentaa uusi, modernimpi stadion. Tavoitteena oli rakentaa stadionin katsomoista kaksikerroksisia. Tuohon aikaan kaksikerroksisia katsomoita oli muun muassa Lontoon Highburyllä sekä New Yorkin Yankee Stadiumilla. Stadionin valmistuttua se oli maailman modernein ja toimi myöhemmin mallina muille kuuluisille jalkapallostadioneille, muun muassa Barcelonassa sijaitsevalle Camp Noulle.

Stadion Feijenoordille asennettiin kenttävalaistus vuonna 1958, mutta isompi uudistus tapahtui vuonna 1994. Tuolloin kaikki katsomot katettiin teräksisellä katteella (tästä lempinimi "amme") ja stadionin yhteyteen rakennettiin lisärakennus Feyenoordin käyttöön. Tuossa rakennuksessa toimii myös seuran museo sekä ravintola ja fanikauppa.