Estádio do Dragão

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Estádio do Dragão

Estádio do Dragão on jalkapallostadion Porton kaupungissa Portugalissa. Stadionille mahtuu 50 948 katsojaa.

Estádio do Dragãon rakentamisesta päätettiin vuonna 2001, kun oli selvää, että vuoden 2004 jalkapallon EM-kilpailut käytäisiin Portugalissa. Lisäksi rakennuspäätökseen vaikutti Porton johtavan jalkapalloseuran FC Porton tarve päästä uudelle stadionille vanhahtaneelta Estadio das Antasilta. Estádio do Dragão valmistui lopulta vuonna 2003, ja Estadio das Antas hävitettiin vuonna 2004.

FC Porto siirtyi uudelle stadionille heti sen valmistuttua ja pelasi siellä kotiotteluitaan voitokkaalla Mestarien liiga -kaudellaan 2003–2004. Ensimmäinen Estádio do Dragãolla pelattu ottelu oli FC Porto – FC Barcelona, joka pelattiin 16. marraskuuta 2003. FC Porto voitti maalein 2–0, mutta ottelua sävytti uuden pelinurmen huonokuntoisuus. Nurmi päätettiinkin neitsytottelun jälkeen uusia ja FC Porto siirtyi pelaamaan takaisin vanhalle stadionilleen, palatakseen Estádio do Dragãolle helmikuussa 2004. Näin joukkue pääsi uudelle stadionille pelaamaan Mestarien liigan pudotuspelivaiheen kotiotteluitaan.

Laajemmalle yleisölle stadion esittäytyi vuoden 2004 jalkapallon EM-kilpailuiden avausottelussa 12. kesäkuuta 2004, jossa isäntämaa Portugali hävisi tulevalle Euroopan-mestarille Kreikalle maalein 1–2. Estádio do Dragãolla pelattiin edellä mainituissa EM-kisoissa myös muun muassa Kreikan ja Tšekin välinen välieräottelu, joka päättyi Kreikan voittoon ensimmäisen jatkoajan lopussa syntyneellä hopeisella maalilla.

Myös Portugalin ja Suomen välinen EM-karsintaottelu pelattiin Dragão-stadionilla 21.11.2007, joka päättyi tasatulokseen 0-0 varmistaen sen, että Portugali meni taistelemaan Euroopan mestaruudesta jättäen Suomen ulos EM-kilpailuista.

Estádio do Dragãon nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna Lohikäärmeen stadionia. Stadionin nimi juontaa juurensa sen isäntäseura FC Portoon. Porton kaupungin vaakunaa on aiemmin koristanut lohikäärme, samoin FC Porton logoa. Myös jalkapalloseuran kannattajien lempinimi on "lohikäärmeet".

Estádio do Dragão on moderni jalkapallostadion, jossa katsomot alkavat lähes välittömästi kentän reunasta. Stadionin päätykatsomot ovat yksikerroksisia, kun taas pää- ja "aurinkokatsomo" ovat molemmat kaksikerroksisia. Näiden kahden kerroksen välissä sijaitsee aitiorivistö. Estádio do Dragão sijaitsee noin kolme kilometriä koilliseen Porton keskustasta, sen maantieteelliset koordinaatit ovat 41°09'42 pohjoista leveyttä ja 8°35'02 läntistä pituutta. Vaikka Estádio do Dragão onkin pääasiallisesti jalkapallostadion, käytetään sitä myös muihin tarkoituksiin. Muun muassa brittiläinen rockyhtye Rolling Stones vieraili Dragãolla maailmankiertueellaan vuonna 2006.