Krister Niilonpoika Vaasa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krister Niilonpoika Vaasa
Krister Nilsson Vasa
Vaasa-suvun vaakuna ennen Kustaa Vaasaa.
Vaasa-suvun vaakuna ennen Kustaa Vaasaa.
Drotsi
Henkilötiedot
SyntynytRuotsi
Kuollut1442
Viipuri
Puoliso Margareta Johanssdotter
Margareta Eriksdotter
Lapset Kristina
Karl
Johan
Birgitta
Nils
Tiedot
Uskonto katolinen kirkko

Krister Niilonpoika Vaasa (Krister Nilsson Vasa) (s.n. 1365 k. 1442) oli Ruotsin drotsi ja Viipurin linnanpäällikkö vuodesta 1417. Hänen vanhempansa olivat  Nils Kettilsson (Vasa) ja Christina Jonsdotter (Rickebyätten). Krister Vaasa mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1396 jolloin hänet lyötiin ritariksi.

Hänen tavoitteensa oli saada Viipuri Venäjän-kaupan tapulipaikaksi, ja siinä tarkoituksessa hän puolusti sen etuja hansaa, Tallinnaa ja venäläisiä vastaan. Hän toimi välittäjänä, kun Eerik Pommerilaisen ja ruotsalaisten välit katkesivat. Hänet valittiin vuonna 1435 kuninkaan ehdokkaana drotsiksi. Hän joutui kuitenkin valtataisteluun marskin, myöhemmin valtionhoitajan Kaarle Knuutinpojan (Karl Knutsson Bonde) kanssa. Suomessa se vaikutti siten, että Kaarle oli Karjalan talonpoikaislevottomuuksien johtajan Filippuksen suojelija. Hän vangitutti Krister Niilonpojan vuonna 1439 ja pakotti tämän luopumaan Ruotsissa olevista läänityksistä. Kun Kristofer Baijerilainen nousi 1441 kuninkaaksi, Krister Niilonpoika joutui luovuttamaan Viipurin Kaarle Knuutinpojalle Raaseporia ja Kastelholmaa vastaan. Hän kuoli kuitenkin edellisenä päivänä.[1]

Krister Niilonpoika oli naimisissa kaksi kertaa. Ensimmäinen puoliso oli  Margareta Johansdotter (Moltke) (k. 1413), lapset Kristina ja Karl. Toinen puoliso oli Margareta Eriksdotter Krummedige (k. 1451), lapset Johan, Birgitta ja Nils.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan Iso tietosanakirja, osa 9, s. 705. Otava, 1966.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.