Karisto (Lahti)

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 30. toukokuuta 2022 kello 23.07 käyttäjän Masterium2311 (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karisto

Karisto on asuinalue Lahdessa Kymijärven rannalla.[1] Kariston asuinalue kuului vuoteen 1956 asti Nastolaan.[2] Historiallisesti Karisto käsittää Karistonmäen sekä rannan[3], mutta myöhemmin Lahden kaupunki uudelleen nimesi Kolavan sekä entisen Hollolan kylän Järvenpään myös Karistoksi.[4] Kariston lähellä on Järvenpään alueeseen kuuluva kauppakeskus Karisma.[5]

Asuinalueen tavoitteita

Kariston tarkoituksena on mahdollistaa Lahdelle kyky tarjota runsaasti pientalotontteja. Aikaisempina vuosikymmeninä Joutjärveltä itään Nastolan Villähteelle päin ei kaavoitettu, vaan huomattava osa pientalotonttien kysyjistä siirtyi Hollolaan, jonka kasvu on ollut voimakasta Kukkilan ja Kalliolan alueilla.lähde?

Kariston suurimmaksi mahdolliseksi asukasluvuksi on arvioitu 1 000 asukasta, mikä on saman verran kuin Hollolan kuntakeskus Salpakankaalla. Näin on ajateltu muodostuvan 1 500 työpaikkaa Karistoon.kenen mukaan? Lahden kaupungin väkiluvun kasvu on kuitenkin erittäin hidasta.lähde?

Historia

Karistossa on ollut asutusta jo 1700-luvun loppupuolelta asti. Historiallisesti merkittävimpänä Kariston alueen asuttajana on toiminut Kariston suku. 1900-luvun puolivälissä Kariston mäeltä siirryttiin rakentamaan kohti Kariston rantaa. Rantatontit jaettiin pitkiksi ja kapeiksi tonteiksi, jotta rantatontteja riitti mahdollisimman monelle. Ranta-alue oli asumatonta korpea, joka raivattiin käsin vuosikymmenen aikana asutetuksi huvila-alueeksi. Kaikki ranta-alueet Leponiemestä, Heinäniemeen ja aivan Sudenniemen vastapäähänkin saakka olivat jo 1950-luvun loppupuolella raivattu ja rakennettu täyteen. Rannan valmistuttua alueen miljööstä tuli hyvin regionalistinen. Kariston arkkitehtuurissa pysyttiin kaukana funktionalismin suuntauksesta sillä useat talot dekoroitiin ornamenteilla, jonka vuoksi alueen arkkitehtuuri edustaa seesteisesti historismia. Suuressa osassa Kariston taloissa viljeltiin ja taloissa oli myös eläimiä kuten nautoja, hevosia, kanoja ja sikoja. Kulkuyhteyksiä Karistosta Lahteen ja muualle oli monenlaisia. Karistosta toimi tie Villähteelle, joka meni Huikon alueen läpi. Karistosta kuljettiin veneellä Myllypohjaan, josta oli junayhteys sekä Lahteen, että Heinolaan. Päätienä Karistossa toimi Karistontie, joka tätäpäivää on muuttunut Karistonkaduksi.[6]

Kariston alueen palveluja

Karistossa sijaitsee muun muassa syksyllä 2010 avannut Kariston palvelukeskus, jossa toimivat Kariston päiväkoti ja Kariston koulu.[7][8][9][10] Lisäksi alueella on yksityinen päiväkoti (Touhula Karisto).[11] Myös seurakunta on järjestänyt kerhotoimintaa alueella.

Ennen Kariston palvelukeskusta lähin alakoulu oli 1973 avattu Joutjärven koulu, joka palveli Tonttilaa ja Kokkokalliota.

Järvenpään kaupunginosan luoteisosassa sijaitsee kauppakeskus Karisma, jonka ytimenä on K-Citymarket Karisto.[12]

Lähteet

  1. Google Maps Google Maps. Viitattu 23.4.2022. fi-US
  2. Matti Oijala, Birgitta Stjernvall-Järvi, Riitta Niskanen, Ossi Nummela, Kaarina Nummela: Huvilaelämää Päijät-Hämeessä, s. 21. Kariston Kirjapaino Oy, 2010.
  3. Lahden kaupunki: Kariston kaavarunko lahti.fi.
  4. Lahden kaupunki: Lahden karttapalvelu kaupunginosat kartta.lahti.fi.
  5. Järvenpää · 15160 Lahti, Suomi Järvenpää · 15160 Lahti, Suomi. Viitattu 23.4.2022. fi-US
  6. Matti Oijala, Birgitta Stjernvall-Järvi, Riitta Niskanen, Ossi Nummela, Kaarina Nummela: Huvilaelämää Päijät-Hämeessä. Kariston Kirjapaino Oy, 2010.
  7. Lahden karttapalvelu: Karisto (Kartan valikoista karttapohjaa vaihtaa ja valikosta voi hakea erilaisia palveluja, kuten esiemrkiksi kouluja) Lahden kaupunki, lahti.fi. Viitattu 23.10.2018.
  8. Kariston palvelukeskus puuinfo.fi. Viitattu 23.10.2018.
  9. Kariston päiväkoti Lahden kaupunki, lahti.fi. Viitattu 23.10.2018.
  10. Kariston koulukirkko Lahden kaupunki, lahti.fi. Viitattu 23.10.2018.
  11. Touhula Karisto Touhula, touhula.fi. Viitattu 23.10.2018.
  12. Kauppakeskus Karisma Kauppakeskus Karisma.

Aiheesta muualla

Kirjallisuutta

  • Suomen ympäristö: Tiiviin ja matalan asuinalueen suunnittelu ja toteutus - esimerkkinä Lahden Karisto, Liisa Ilveskorpi, Jani Päivänen, Pentti Murole, Tero Vanhanen ja Päivi Airas, Rakennettu ympäristö, Ympäristöministeriö ISBN:978-952-11-2692-5, yhteenveto [1], julkaisu sivut 1-25 [2], sivut 26-51, ja sivut 52-81 [3] (PDF)