Hanken Svenska handelshögskolan

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hanken)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Svenska handelshögskolan
engl. Hanken School of Economics
Perustettu 1909
Tyyppi julkinen
Rehtori Ingmar Björkman
Henkilökunta 170
Opiskelijoita 2 200
Sijainti Helsinki ja Vaasa,
Osoite Helsinki: Runeberginkatu 10, Etu-Töölö
Vaasa: Kirjastonkatu 16
Kampus arkkitehti Kurt Simberg 1951–1953
Yhteistyö AMBA, EQUIS, AACSB[1], PRME[2]
Sivusto www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan (engl. Hanken School of Economics) on ruotsinkielinen, akkreditoitu kauppakorkeakoulu Helsingissä ja Vaasassa. Hanken perustettiin vuonna 1909, ja se on korkeakouluna toiseksi vanhin kauppakorkeakoulu Suomessa ja Pohjois-Euroopan vanhimpia. Hanken on Suomen ainoa kauppakorkeakoulu, joka ei kuulu muiden korkeakoulujen kanssa yhteiseen kokonaisuuteen.

Hanken tarjoaa kandidaatti- ja maisterintutkintoja ruotsiksi ja maisterin- ja tohtorinopintoja englanniksi. Myös Hankenin MBA-ohjelmat ovat englanninkielisiä. The Financial Times on sijoittanut Hankenin Masters in Management -ohjelman sijalle 67 vuonna 2015 ja sijalle 69 vuonna 2016[3]. Hanken on myös valittu globaalissa U-Multirank-yliopistosijoituksessa tutkimus- ja julkaisuyhteistyön alalla maailman viidenneksi parhaaksi yliopistoksi[4].

Hanken on yksi 76 kauppakorkeakoulusta, joilla on niin sanottu triple-akkreditointi, eli korkeakoululle on myönnetty laatuleimat AACSB, AMBA ja EQUIS. Hankenilla on kaksi toimipistettä, joista toinen on Helsingissä ja toinen Vaasassa.

Hankenilla on yli 13 700 alumnia 70 maassa[5].

Hanken on perustettu vuonna 1909 nimellä Högre Svenska Handelsläroverket i Helsingfors. Hanken on Tukholman kauppakorkeakoulun jälkeen Pohjois-Euroopan vanhimpia kauppakorkeakouluja.

Vuonna 1927 yliopisto sai nykyisen nimensä Svenska handelshögskolan i Helsingfors samalla kun siitä tuli virallisesti korkeakoulu. Vuotta myöhemmin koulu otti käyttöön kauppatieteen kandidaatti -tutkinnon, silloista ekonomintutkintoa ylemmän tutkintotason, kun taas ensimmäiset professuurit (viisi kappaletta) otettiin käyttöön vuonna 1934, oppilaitoksen täyttäessä neljännesvuosisadan. Ensimmäinen väitöskirja (Axel Grandell) väiteltiin vuonna 1944, heti kun valtiovalta oli myöntänyt 1944 Hankenille oikeudet jatkotutkintojen antamiseen.

Hankenin toinen toimipiste Vaasassa perustettiin vuonna 1980 kehittämään kauppatieteiden koulutusta alueella, jossa suuri osa väestöstä on ruotsinkielistä. Yliopisto on siis edustettuna molemmilla alueilla Manner-Suomessa, missä on suuri prosenttiosuus suomenruotsalaisia.

Hanken oli ensimmäinen kauppakorkeakoulu Suomessa, joka otti käyttöön pakollisen ulkomaan työharjoittelu- tai opiskelujakson kandidaatintutkinnon opiskelijoille.[6]

Hankenin toimintaa ohjaa yliopistokollegio, hallitus, rehtori ja akateemisten asioiden neuvosto. Korkein päättävä toimielin on yliopistokollegio. Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum on Hankenin hallituksen puheenjohtaja.

Hankenin rehtori vuosina 2015–2022 oli professori Karen Spens, ja hänen seuraajansa on Ingmar Björkman.[7] Rehtorin toimikausi on viisi vuotta. Rehtorilla on yliopistolain mukaan yleinen päätösvalta, toisin sanoen hän johtaa yliopistoa, vastaa hallituksen päätösten valmistelusta ja toteuttamisesta sekä päättää kaikista kysymyksistä, jotka eivät kuulu muiden toimielimien päätösvallan piiriin.

Opiskelijoita edustaa jokaisessa päättävässä toimielimessä aina ainakin yksi opiskelija.[8]

Hankenilla tutkitaan ja opetetaan kuudella eri laitoksella. Näitä johtaa laitoksen johtaja ja laitosneuvosto.[9]

 • Rahoitus ja tietotalous
 • Johtaminen ja organisaatiot
 • Markkinointi
 • Taloustiede
 • Laskentatoimi ja yritysjuridiikka
 • Kielten ja liikeviestinnän keskus

Koulutusohjelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanken tarjoaa koulutusta maisteritasolla sekä ruotsiksi että englanniksi; sen sijaan kandidaattiohjelmat ovat ruotsinkielisiä. Hankenilla on myös englanninkieliset tohtori- ja MBA-ohjelmat.

Kandidaatin tutkinto-ohjelma Hankenilla kestää kolme vuotta ja sisältää 3–6 kuukauden ulkomailla oleskelun. Kandidaattitason opiskelija saa myös suoraan oikeuden maisteritason tutkinnon suorittamiseen, mikä kestää kaksi vuotta. Helsingissä opiskelevat voivat valita pääaineensa seuraavista aineista:

Opiskelijat Vaasassa voivat valita pääaineensa seuraavista aineista:

Hankenin maisteriohjelmat ovat kaksivuotisia englannin- tai ruotsinkielisiä. Ruotsinkielisessä ohjelmassa voi edellä mainittujen lisäksi valita pääaineeksi oppiaineyhdistelmän logistiikka ja yhteiskuntavastuu. Tähän ruotsinkieliseen maisteritason pääaineeseen tulee opiskelijoita etenkin tradenomitutkinnon suorittaneista Arcadan ja Novian amk-kasvateista: helsinkiläisen Arcada-ammattikorkeakoulun kanssa Hankenilla on sopimus sisäänotosta, eli voidaan sanoa että Hanken on ulkoistanut logistiikan kanditason opintojen tuottamisen Arcadalle.

Yliopistotilastollisesti Hankenin maisterikoulutus jakautuu kahtia yhteiskuntatieteellisen alan kansantaloustiede (nationalekonomi) pääaineena suoritettavaan maisterintutkintoon ja laajaan, monipääaineiseen, Liiketaloustieteen maisteriohjelmaan johon kuuluvat kaikki muut. Muut kuin kansantaloustieteen oppiaineet ovat liiketaloustieteellisiä eli företagsekonomi-maisteritutkintoja.

Opinnot ovat enimmäkseen syventäviä opintoja, mikä vaatii sen, että hakija on suorittanut vähintään 60 opintopistettä taloutta aiemmassa tutkinnossaan.

Hankenilla on kuusi englanninkielistä maisteriohjelmaa: Master’s Degree Programme in Business and Management, Corporate Governance, Economics, Finance and Accounting, General Management ja Intellectual Property Law. Joissakin ohjelmissa opiskelijat voivat valita pääaineen. Esimerkiksi Business and Management -ohjelmassa vaihtoehtoina ovat International Strategy and Sustainability, Marketing ja Humanitarian Logistics.

Jatko-opinnot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankenin tohtoriohjelmat vastaavat neljän vuoden täyspäiväisiä opintoja, joista noin vuosi täytetään pääasiassa harjoitustöillä. Kurssit koostuvat 44 opintopisteestä pääaineessa ja 16 opintopisteestä yleisessä metodologiassa, tieteenfilosofiassa tai vastaavassa. Loput tutkimukset koostuvat tutkielmasta.[10]

Hanken Executive MBA on akkreditoitu (AMBA, EQUIS, AACSB), englanninkielinen, kaksivuotinen, osa-aikainen johtotason koulutusohjelma. Ohjelma keskittyy osallistujien strategisen ajattelukyvyn kehittämiseen ja antaa kokonaisvaltaisen kuvan yritystoiminnasta. Pääteemana on strateginen johtaminen kolmella valinnaisella erikoistumisalueella: palvelu- ja suhdemarkkinointi, rahoitus ja kansainvälinen johtaminen. Hanken tarjoaa räätälöityjä valmennusohjelmia yrityksille, yhdessä Tukholman Kauppakorkeakoulun kanssa omistamansa yrityksen kautta, Hanken & SSE Executive Education.

Vaihto-opinnot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kandidaatintutkintoon kuuluu kaikilla Hankenin opiskelijoilla opiskelijavaihto tai työharjoittelu ulkomailla. Opiskelijat voivat valita yli 120 yliopistosta. Vuosittain lähtee ulkomaille lukukaudeksi tai koko lukuvuodeksi noin 250 opiskelijaa. Hanken ottaa vuosittain vastaan noin 150 vaihto-opiskelijaa.[11]

Tutkijat tekevät Hankenilla perustutkimusta, soveltavaa tutkimusta ja tilaustutkimuksia. Hankenin tutkijat osallistuvat usein monitieteellisiin projektiryhmiin kansallisten ja kansainvälisten tutkijoiden kanssa sekä tiiviissä yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa. Suomen Akatemian raportin mukaan Hankenin tutkimuksen indeksiarvo on 1,4 maailman keskiarvoon 1 verrattuna. U-Multirankissa Hanken sijoittuu viidenneksi parhaaksi tutkimuksessa ja julkaisuyhteistyössä. Hanken sijoittuu erityisen hyvin lainausfrekvenssissä, top-lainatuissa julkaisuissa ja kansainvälisissä yhteisjulkaisuissa.[12]

Hankenilla on neljä vahvuusaluetta tutkimuksessa:

 • Rahoitus
 • Johtaminen ja organisaatiot
 • Taloustiede
 • Markkinointi

Tutkimus- ja osaamiskeskukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankenin tutkimus- ja osaamiskeskukset koordinoivat opetusta, edistävät tutkimusta ja tarjoavat kattavia tieto- ja koulutuspalveluita. Keskukset kuuluvat Hankenin laitoksiin ja toimivat tiiviissä yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa:[13]

 • CERS – Centre for Relationship Marketing and Service Management
 • CCR – Centre for Corporate Responsibility
 • CIEL – The Centre of International Economic Law
 • ECPE – Erling-Persson Centre for Entrepreneurship
 • GODESS – The Research and Development Institute on Gender, Organisation, Diversity, Equality and Social Sustainability in Transnational Times
 • HCCG – Hanken Centre for Corporate Governance
 • HECER – Helsinki Centre of Economic Research
 • HUMLOG Institute – Humanitarian Logistics and Supply Chain Research Institute
 • IPR University Centre
 • WCEFIR – Wallenber Centre for Financial Research

Akkreditointi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankenin Masters in Management -ohjelma sijoittui Financial Timesin sijoituksessa vuonna 2015 sijalle 67. ja vuonna 2016 sijalle 69. U-Multirank on sijoittanut Hankenin tutkimus- ja julkaisuyhteistyössä viidenneksi. Hanken sijoittuu erityisen hyvin lainausfrekvenssissä, top-lainatuissa julkaisuissa sekä kansainvälisissä yhteisjulkaisuissa.

Lisäksi Hanken on Principles of Responsible Management Education (PRME) Champion eli korkeakoulu, joka on sitoutunut PRME:n tehtävään, joka on muun muassa sitoutunut kehittämään maailmanlaajuisesti vastuullista johtajuutta johtamisen koulutuksessa ja tutkimuksessa. Hanken on yksi 29:stä PRME Champion -korkeakoulusta.[14]

Hankenista tuli EQUIS-akkreditoitu koulu vuonna 2000. Akkreditointi uusittiin vuonna 2005. Hanken Executive MBA on AMBA-akkreditoitu vuodesta 2008. AMBA akkreditointi muodostaa nykyään maailmanlaajuisen standardin MBA-ohjelmille.

Hanken sai AACSB akkreditoinnin marraskuussa 2015. Siten Hanken on saanut Triple Crown -tunnuksen.[15]

Ylioppilaskunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankenin ylioppilaskunta perustettiin vuonna 1909 nimellä Kamratföreningen Niord. Vuosien aikana ylioppilaskunnalla on ollut lukuisia nimiä ja rakenteita. Nykyisen asemansa Hankenin ylioppilaskunta sai Suomen korkeakoulujen uudistuksen yhteydessä 1979. Hankenin ylioppilaskunta on nykyisin yli 2000 jäsenensä palvelu- ja etujärjestö. Kaikki Hankenin opiskelijat ovat ylioppilaskunnan jäseniä.[16]

Koulun rehtorit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Rehtorit Vuosi
Oskar August Rosenqvist 1909–1918
Fritz Brock 1918–1919
Bruno Lesch 1919–1945
Gunnar Palmgren 1945–1949
Odal Stadius 1949–1958
Curt Olsson 1958–1966
Ilmari Hustich 1966–1971
Gösta Mickwitz 1971–1975
Lars Wahlbeck 1975–1984
Alf-Erik Lerviks 1985–1993
Marianne Stenius 1993–2010
Eva Liljeblom 2010–2015
Karen Spens 2015–2022
Ingmar Björkman 2022–

Hankenilla on noin 13 700 alumnia yli 70 maassa.[17] Tunnettuja alumneja:

 1. Ackrediteringar Hanken. Arkistoitu 2.4.2015. Viitattu 27.3.2015.
 2. Internationella nätverk Hanken. Viitattu 27.3.2015.
 3. Business school rankings from the Financial Times The Financial Times. Arkistoitu 8.11.2020. Viitattu 11.4.2017. (englanniksi)
 4. U-Multirank, Universities compared. U-Multirank. Viitattu 11.4.2017. (englanniksi)
 5. Om Hanken Hanken Svenska handelshögskolan. Viitattu 11.4.2017. (ruotsiksi)
 6. Fellman, Susanna: Hundra år av utbildning och forskning: Svenska handelshögskolan 1909–2009. Helsingfors: Hanken Svenska handelshögskolan, 2009. ISBN 978-952-23-2042-1. (ruotsiksi)
 7. Koivisto, Katarina: Han är Hankens nya rektor. Hufvudstadsbladet 25.5.2022.
 8. Beslutsfattande och rådgivande organ Hanken Svenska handelshögskolan. Arkistoitu 22.2.2017. Viitattu 11.4.2017. (ruotsiksi)
 9. Institutioner och ämnen Hanken Svenska handelshögskolan. Arkistoitu 22.2.2017. Viitattu 11.4.2017. (ruotsiksi)
 10. Högklassig utbildning med personlig service Hanken Svenska handelshögskolan. Arkistoitu 22.2.2017. Viitattu 11.4.2017. (ruotsiksi)
 11. Internationella möjligheter Hanken Svenska handelshögskolan. Arkistoitu 22.2.2017. Viitattu 11.4.2017. (ruotsiksi)
 12. Forskning på Hanken Hanken Svenska handelshögskolan. Arkistoitu 22.2.2017. Viitattu 11.4.2017. (ruotsiksi)
 13. Forsknings- och kompetenscentren kopplar forskning och praxis Hanken Svenska handelshögskolan. Arkistoitu 22.2.2017. Viitattu 11.4.2017. (ruotsiksi)
 14. PRME - Principles for Responsible Management Education PRME Champion. Viitattu 11.4.2017. (englanniksi)
 15. Hanken befäster sin position som internationell topphandelshögskola Hanken Svenska handelshögskolan. Viitattu 11.4.2017. (ruotsiksi)
 16. Om SHS SHS Svenska handelshögskolan. Arkistoitu 12.4.2017. Viitattu 11.4.2017.
 17. Om Hanken Hanken Svenska handelshögskolan. Viitattu 11.4.2017. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]