Kauppakorkeakoulu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kauppakorkeakoulu (engl. Business School) on itsenäinen korkeakoulu tai yliopiston tiedekunta, joka keskittyy pääasiassa kauppatieteiden, liiketaloustieteiden ja kansantaloustieteen opetukseen ja tutkimukseen. Kauppakorkeakoulujen perustutkintoja ovat kauppatieteiden kandidaatin (KTK) ja kauppatieteiden maisterin tutkinnot (KTM). Kauppatieteiden maisterille voidaan myöntää ekonomin arvo. Jatko-opintojen kautta opiskelija voi suorittaa kauppatieteiden lisensiaatin (KTL) ja tohtorin tutkinnon (KTT).

Suomessa oli 2000-luvun alkuun saakka kaksi erillistä suomenkielistä kauppakorkeakoulua, Helsingin kauppakorkeakoulu ja Turun kauppakorkeakoulu. Nykyisin Helsingin kauppakorkeakoulu on osa Aalto-yliopistoa ja Turun kauppakorkeakoulu osa Turun yliopistoa. Vaasan kauppakorkeakoulu laajeni jo aiemmin monialaisemmaksi Vaasan yliopistoksi. Helsingissä toimii edelleen ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Svenska handelshögskolan, joka on Suomen ainoa itsenäinen kauppakorkeakoulu. Muut Suomen yhdeksän kauppakorkeakoulua toimivat osana monitieteistä yliopistoa. Syynä on poikkitieteellisen opiskelun ja tutkimuksen edistäminen, joka on nähty tärkeänä nykymaailmassa pärjäämiseksi.

ESCP Europe perustettiin Ranskassa vuonna 1819 ja on näin ollen maailman vanhin kauppakorkeakoulu.[1][2]

Lisäksi useimmissa yliopistoissa on kauppatieteellinen tiedekunta. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu ovat kehittyneet alusta lähtien osana suurta ja monialaista yliopistoa. Myös Åbo Akademin yhteydessä toimii pieni ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on kahden teknillispainotteisen tiedekunnan lisäksi kauppakorkeakoulu.

Vuonna 2012 Suomessa aloitti toimintansa myös ensimmäinen yksityinen suomalainen kauppakorkeakoulu[3] HELBUS Helsinki School of Business. HELBUS sai kesällä 2013 oikeuden myöntää Englannin tutkintojärjestelmän mukaisia HND in Business -tutkintoja (Higher National Diploma)[4] kahden vuoden opinnot suorittaneille opiskelijoilleen. HND-tutkinnon suoritettuaan HELBUSin opiskelija voi hakea lähes kahteensataan yliopistoon muun muassa Englannissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa suoraan kolmannelle vuodelle suorittamaan ulkomaisen kauppatieteen kandidaatin tutkinnon loppuun vuodessa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]