Svenska social- och kommunalhögskolan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Topeliuksenkatu 16, Helsinki. Svenska social- och kommunal­hög­skolan toimi tässä rakennuksessa vuodet 1964–2009. Rakennuksen suunnitteli Erik Kråkström.

Svenska social- och kommunalhögskolan (lyhenne Soc&kom) on Helsingin yliopiston itsenäinen yhteiskuntatieteellistä opetusta antava yksikkö. Koululla on muun muassa oma rehtori. Koulun opetuskielenä on ruotsi, ja siellä voi suorittaa valtiotieteiden kandidaatin tutkinnon pääaineissa valtio-oppi ja hallinto, sosiologia, journalistiikka, sosiaalipsykologia, sosiaalityö ja sosiaalipolitiikka sekä oikeustiede. Tutkinnon suorittamisen jälkeen voi ilman erillistä pääsykoetta siirtyä suorittamaan maisterin tutkintoa valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Yksikössä on noin 500 opiskelijaa (2006) ja 41 opetushenkilökuntaan kuuluvaa. Soc&komin tilat sijaitsivat ennen Topeliuksen­kadulla Taka-Töölössä, mutta se muutti vuonna 2009 keskustakampukselle osoitteeseen Snellmaninkatu 12.

Korkeakoulu perustettiin vuonna 1943 yksityisenä korkeakouluna nimellä Svenska medborgarhögskolan. Koulun alkuperäisenä tehtävänä oli kouluttaa virkamiehiä Suomen ruotsinkielisen väestön tarpeisiin, ja sieltä valmistui ruotsinkielisiä sosionomeja.[1] Nimi muutettiin Svenska social- och kommunalhögskolaniksi vuonna 1964, samalla kun koulu muutti omaan rakennukseen Töölöön Topeliuksenkadulle. Korkeakoulu valtiollistettiin 1974 ja liitettiin Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan 1984.

Laitoksen tehtävänä on nykyisin myös yhteiskuntatieteiden tutkimus, jonka tueksi kouluun perustettiin oma tutkimusyksikkö vuonna 1986. Yksikkö toimi entisessä Suojeluskuntatalossa Pohjoisella Hesperiankadulla, mutta muutti lukuvuoden 2009–2010 alussa muun laitoksen mukana Snellmaninkadulle.[2]

Uusi rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Svenska social- och kommunal­hög­skolanin rakennus Kruunun­haassa.

Soc&kom sai vuonna 2009 uudet toimitilat Kruununhaasta, kun Snellmaninkadun ja Yrjö-Koskisen kadun kulmaan valmistui Juha Leiviskän ja Jari Heikkisen suunnittelema rakennus. Talo on muurattu kermanvalkoisista käsin lyödyistä Ylivieskan tiilitehtaan tiilistä. Rakennuksen olemusta yhdistävät läheiseen Metsätaloon Snellmaninkadun julkisivun pystysuorat ikkuna-aukot. Sitä muistuttaa hengeltään Leiviskän suunnittelema Kulttuuritalo Sandels. Yrjö-Koskisen kadun puolella rakennuksessa on hiven keskiaikaista tunnelmaa. Kriitikko kuvaa rakennuksen pihanpuoleista julkisivua musikaaliseksi huipennukseksi. Se laskeutuu asteittain kohti pihan patiota.[3]

Rehtorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.