HPV-rokote

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

HPV-rokote on tarkoitettu papilloomaviruksen eri muotoja ja niiden aiheuttamia haittoja vastaan. Papilloomavirusinfektio voi kehittyä joissakin tapauksissa kohdunkaulansyöväksi. Suomessa on markkinoilla kahden lääketehtaan HPV-rokotetta.

Rokotteen tarjoama suoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rokote (Gardasil) suojaa valmisteyhteenvedon mukaan HPV-tyyppien 6, 11, 16 ja 18 aiheuttamia sairauksia vastaan. Virustyypit 6 ja 11 ovat yhteydessä kondyloomaan ja 16 ja 18 kohdunkaulansyöpään. Nämä neljä virustyyppiä eivät vastaa kuitenkaan kaikista tavattavista kondylooma- ja kohdunkaulan syöpätapauksista: tyypit 6 ja 11 aiheuttavat noin 90 % todetuista kondyloomista ja tyypit 16 ja 18 noin 70 % kohdunkaulansyövistä.

Alatyyppejä 16 ja 18 vastaan rokotteen suojaava vaikutus on valmistajan valitseman tutkimusryhmän tulosten mukaan lähellä sataa prosenttia[1]. Rokotussuoja kestää tutkimusten mukaan ainakin 10 vuotta[2].

Kohderyhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rokotteen teho on osoitettu 9–26-vuotiailla naispuolisilla henkilöillä, mutta sen käyttöä suositellaan 11–26-vuotiailla naisilla. Rokote tehoaa parhaiten kun se annetaan ennen ensimmäistä sukupuolikontaktia.[3]

Turvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävin raportoitu haittavaikutus on injektiokohdan ohimenevä kipu ja turvotus. Päänsärkyä on esiintynyt joka toisella. Harvemmilla on ollut kuumetta, oksentelua, ripulia tai lihassärkyä.[3]

Rokote ei sisällä eläviä viruspartikkeleita, joten sen käyttöön ei liity HPV-infektion riskiä.

Kansalliset rokoteohjelmat ja kustannukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useissa maissa on käynnistynyt keskustelu HPV-rokotteen sisällyttämisestä kansalliseen rokoteohjelmaan. Asiaa harkitaan muun muassa Englannissa ja Yhdysvalloissa. Suomessa rokote otettiin kansalliseen rokoteohjelmaan ja rokotukset alkoivat syksyllä 2013[4]. Rokoteohjelman kalleutta on arvosteltu, sillä esiteini-ikäisten kertarokottaminen Suomessa maksaisi 15 miljoonaa euroa, mikä on yhtä paljon kuin koko muu suomalainen rokoteohjelma yhteensä[5]. Tehosterokotteiden tarve vielä lisää kustannuksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Esko Purola: HPV-rokotteen teho epävarma. Helsingin Sanomat, 7.6.2009, s. C5.
  2. http://www.thl.fi/fi_FI/web/rokottajankasikirja-fi/hpv-rokotukset
  3. a b HPV-rokotukset eli papilloomavirusrokotukset Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 24.10.2013.
  4. HPV-rokotukset rokotusohjelmaan ensi syksynä Lääkärilehti. Viitattu 6.9.2012. Suomi
  5. Rokotesuoja kuuluu kaikille maksukyvystä riippumatta. Helsingin Sanomat, 27.5.2009, s. A2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]