Hinkuyskä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hinkuyskästä kärsivä nuori poika

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama sairaus, jonka tyypillinen oire on puuskittainen yskä. Yskät saattavat kestää jopa kuukausia. Yli kahden viikon yskässä on syytä epäillä hinkuyskätartuntaa. Hinkuyskän itämisaika on 1–2 viikkoa. Sairaus tarttuu ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Hinkuyskä on tartuntakykyinen kuitenkin vain sen alkuvaiheissa.

Hinkuyskää vastaan rokotetaan laajamittaisesti. Hinkuyskäinfektioita voi kuitenkin esiintyä pienillä lapsilla, joilla ei ole tautia vastaan täyttä rokotussuojaa.[1] Rokottamattomalle lapselle hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen.

Hinkuyskää voidaan lievittää antibiooteilla. Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan hinkuyskä aiheuttaa vuosittain 50 000 000 sairas- ja 300 000 kuolemantapausta.[2] Hinkuyskä on nykyisin ainoa lasten yleiseen rokotusohjelmaan kuuluva tauti, jonka esiintyvyys Suomessa on lisääntynyt.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bordetella pertussis -bakteerin onnistuivat kasvattamaan ja eristämään ensimmäisinä maailmassa Jules Bordet ja Octave Gengou. Tämä tapahtui vuonna 1906. Pian tämän jälkeen Gengou onnistui tekemään ensimmäisen hinkuyskä-rokotteen.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peltola, Ville: Erikoislääkärin uutiset. Pediatria. Bordetella pertussis bronkioliittipotilailla. Duodecim, 2010, 126. vsk, nro 24, s. 2819. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim.
  2. Hinkuyskää aiheuttava bakteeri on muuntunut rokotteiden aikakaudella Turun yliopisto. Viitattu 17.11.2008.
  3. Bordet J, Gengou O. Le microbe de la coqueluche. Ann Inst Pasteur 20:731-741, 1906.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.