Vyöruusu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vyöruusu
Vyöruusun ihottumaa kaulassa.
Vyöruusun ihottumaa kaulassa.
ICD-10 B02

Vyöruusu (lat. herpes zoster) on erittäin kivulias rakkulaihottuma. Vyöruusu esiintyy tyypillisesti nimensä mukaisesti vyömäisenä keskivartalon iholla jommallakummalla (ei molemmilla) vartalon puolella kehon keskilinjaan rajoittuen.

Vyöruusun aiheuttaa sama herpesviruksiin kuuluva Varicella zoster -virus, joka aiheuttaa lapsena vesirokon lähes jokaiselle. Virus jää elimistöön vuosikymmeniksi hermojuureen selkäytimen lähelle. Myöhemmin aikuisiällä virus voi aktivoitua esimerkiksi stressin vaikutuksesta ja aiheuttaa iholle vyöruusun. Myös auringon ultraviolettisäteilyn on todettu lisäävän sairastumisen riskiä.[1]

Vyöruusu rauhoittuu itsekseen. Ongelmana on kuitenkin usein vuosia ihottuman katoamisen jälkeenkin kestävä jälkisäryksi kutsuttu kipu alueella, jossa vyöruusu on ollut.

Vyöruusua voidaan hoitaa tietyillä viruslääkkeillä, jos hoito päästään aloittamaan kolmen vuorokauden kuluessa rakkuloiden ilmaantumisesta. Tätä myöhemmin aloitetusta hoidosta ei juuri ole apua. Hoito nopeuttaa rakkuloiden parantumista ja vähentää jälkisäryn ilmaantumista. Vyöruusun aiheuttamaa särkyä ja jälkisärkyä voidaan lievissä tapauksissa lievittää normaaleilla tulehduskipusärkylääkkeillä, mutta hankalat tapaukset vaativat hermovauriokipuun tarkoitettuja lääkkeitä. Vyöruusun harvinainen komplikaatio on meningoenkefaliitti, jossa aivot ja aivokalvot ovat tulehtuneet.[2][3]

Rakkulavaiheessa oleva vyöruusu voi tartuttaa vesirokkoviruksen sellaisiin henkilöihin, jotka eivät ole vesirokkoa sairastaneet.

Vyöruusu voi ilmestyä myös lapsille ja nuorille, se ei välttämättä ole vain vanhempien sairaus.

Vyöruusu ja bakteerin aiheuttama ruusu ovat eri sairauksia.

Vyöruusun on todettu tutkimuksissa lisäävän riskiä sairastua MS-tautiin 4-kertaisesti vuoden sisällä vyöruususta.

Vyöruusun hoidossa voidaan käyttää seuraavia lääkeaineita; asikloviiri, valasikloviiri tai famsikloviiri.

Vyöruusun kehitys
1. päivä 2. päivä 5. päivä 6. päivä
ShinglesDay1.JPG ShinglesDay2 ed.JPG ShinglesDay5 ed.JPG ShinglesDay6 ed.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]