Injektio (lääketiede)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sairaanhoitaja antaa injektiota potilaalle vuonna 1941.
Injektion antamiseen tarkoitettu ruisku ja neula.

Injektiolla tarkoitetaan lääketieteessä nestemäisen lääkevalmisteen antotapaa käyttäen ruiskua ja siihen kiinnitettyä onttoa injektioneulaa. Injektion anto on eräs yleisimmistä hoitotoimista terveydenhuollossa.

Pitkävaikutteista injektiovalmistetta kutsutaan nimellä depotinjektio (esimerkiksi pitkävaikutteinen insuliini, flufenatsiini, risperidoni). Nestemäisen lääkevalmisteen (esimerkiksi nesteytyksessä keittosuolaliuoksen) antamista suonensisäisesti tiputuspussia tai -pulloa käyttäen kutsutaan infuusioksi.

Syitä injektion antoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkeaineen annostelemista injisoimalla kutsutaan parenteraaliseksi (’suolen ohittavaksi’) antotavaksi.

Potilas voi olla kyvytön ottamaan lääkettä suun kautta, jos hän oksentaa, on väsynyt tai tajuton (eikä hänellä ole nenä-mahaletkua). Tällöin on turvauduttava injektioon.

Injisoimalla lääkeaine siirtyy verenkiertoon nopeammin kuin suun kautta otettaessa. Jotkin lääkeaineet muuttuvat suolessa aineenvaihdunnan takia epäaktiivisiksi tai eivät imeydy suolen läpi, joten ne on injisoitava (esimerkiksi hepariini).

Injektion antoreittejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman ensimmäisen injektion verisuoneen suoritti englantilainen arkkitehti Christopher Wren vuonna 1656. Hän antoi koe-eläimenä toimineelle koiralle oopiumia suoneen.[1] Modernit injektioneulat ja ruiskut kehitettiin 1800-luvulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jouko Tuomisto ja Matti K. Paasonen: Farmakologia, s. 5. Helsinki: Lääketieteen Opiskelijoiden Asuntola- ja Tukisäätiö, 1978. ISBN 951-99149-8-6.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Injektio (lääketiede).
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.