Christopher Wren

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Godfrey Knellerin muotokuva Christopher Wrenistä (1711).

Sir Christopher Wren (16321723)[1] oli englantilainen arkkitehti. Wren tunnetaan kirkoista, jotka hän suunnitteli Lontooseen Lontoon suuren palon (1666) jälkeen. Hänen tunnetuin yksittäinen teoksensa on St Paulin katedraali Lontoossa. [2] Se valmistui lopullisesti vuonna 1711.

Hänen ensimmäinen tunnettu arkkitehtuurinen työnsä on Sheldonian Theatre eli yliopiston suuri juhlasali Oxfordissa. Wren oli lujuuslaskelmien mestari. Tunnettu anekdootti kertoo, että Windsorin raatihuoneen (Windsor Guildhall) rakennuttaja vaati Wreniä parantamaan rakennuksen yläkerran tuentaa lisäämäällä siihen pylväitä. Wren lisäsi pylväät, mutta todellisuudessa ne eivät ulottuneet räystäälle saakka eivätkä siis tukeneet rakennusta mitenkään. Rakennuttaja ei tätä tiennyt, mutta oli tyytyväinen tulokseen.

Wren oli tähtitieteen professori Oxfordin yliopistossa. Hän oli parlamentin jäsenenä 1685–1688 ja 1702–1705. Hänet lyötiin ritariksi 1673.[3]

Wren on haudattu suunnittelemaansa St Paulin katedraaliin. Haudalla on teksti Lector, si monumentum requiris, circumspice (Jos etsit muistomerkkiä, katso ympärillesi).[4]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sir Christopher Wren
  2. Boyer, Carl B. & Merzbach, Uta C.: Tieteiden kuningatar – Matematiikan historia, osa II, s. 539–540. "Christopher Wren". Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Art House, 1994. ISBN 951-884-158-6.
  3. Windsor walk. Wyrdlight.com.
  4. St. Paul's Cathedral Review Fodors.com.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Christopher Wren.
Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.