Ero sivun ”Sonic the Hedgehog” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p →‎Käsikonsolipelit: kronologisen järjestyksen oikaisu muutaman pelin suhteen ja Sonic N:n linkin ohjaus Sonic Advanceen
p →‎Ei-julkaistut pelit: Sonic Mars-lisäys
Rivi 123: Rivi 123:


==Ei-julkaistut pelit==
==Ei-julkaistut pelit==
* [[Sonic Crackers]] ([[Sega Megadrive]], [[Knuckles Chaotix]]in esiaste)
* [[Sonic Crackers]] ([[Sega Megadrive]], [[Knuckles' Chaotix]]in esiaste)
* [http://info.sonicretro.org/Sonic_Mars Sonic Mars]{{en}}, Sonic SatAM:in miljööseen sijoittuva peli, muutettiin myöhemmin Sonic X-tremeksi.
* [[Sonic X-treme]] ([[Sega Saturn]])
* [[Sonic X-treme]] ([[Sega Saturn]])



Versio 11. lokakuuta 2009 kello 15.07

Tämä artikkeli käsittelee Segan pelihahmoa. Sonic the Hedgehog voi myös tarkoittaa Segan samannimistä peliä tai pelisarjaa.

Malline:Pelihahmo

Hahmoesittely

Sonic the Hedgehog (eli Sonic-siili) on videopeliyhtiö Segan virallinen maskotti. Sonicin loivat Segan kehitysryhmän Sonic Teamin jäsenet Naoto Ōshima, Hirokazu Yasuhara sekä ohjelmoija Yuji Naka ja hahmo debytoi yhtiön 16-bittisellä videopelikonsolilla Sega Mega Drivella vuonna 1991. Sonic luotiin haastamaan Nintendon Mario-hahmo ja korvaamaan Segan vanha maskotti Alex Kidd. Sonic esiintyi aluksi yksinomaan Segan laitteistoilla, mutta Segan viimeisen konsolin Dreamcastin hiivuttua se siirtyi muille alustoille.

Sonic on 15-vuotias siniturkkinen siili ja hänen sanotaan syntyneen Joulusaarella (Christmas Island). Lajiltaan Sonic on nelivarvassiili. Hän on 100cm korkea ja painaa noin 35 kilogrammaa. Sonic on Maailman nopein siili, joka pystyy juoksemaan ääntä nopeammin. Hän voi kiertyä palloksi, lähinnä tuhotakseen vihollisia, joka on tärkeä osa pelejä ja animaatioita.

Sonic taistelee ilkeää Tri. Ivo "Eggman" Robotnikia vastaan (oikea nimi tri. Ivo Robotnik). Eggmanin tavoite on kerätä kaikki seitsemän Kaaossmaragdia (Chaos Emeralds), ja niiden voimalla tuhota maailma ja rakentaa tilalle paikka, jota hän hallitsisi. Vanhoissa Sonic-peleissä Eggmanin tavoite oli Kaaossmaragdien voimalla muuttaa kaikki Sonicin eläinystävät aivottomiksi robottipalvelijoikseen. Eläimet toimivat näiden robottien voimanlähteinä, ja Sonicin tuhottua robotin ne loikkivat tiehensä.

Tulkinnasta riippuen Sonic asuu joko kummallisessa versiossa Maa-planeetasta tai planeetta Mobiuksella (kuten vanhoissa DiC'in TV-sarjoissa ja virallisessa Sonic-sarjakuvassa ). Sonicin ystäviä ovat mm. nuori kaksihäntäinen lentävä kettu Miles "Tails" Prower (joissain Sonic-peleissä Tails the Fox), liitävä nokkasiili Knuckles the Echidna sekä myöhemmissä peleissä tyttösiili Amy Rose ja jänis Cream the Rabbit.

Muita tärkeitä Sonic-hahmoja ovat mm. Shadow the Hedgehog, Rouge the Bat ja Chaotix-tiimi, johon kuuluvat Knucklesin lisäksi Espio the Chameleon, Vector the Crocodile, Charmy Bee ja Mighty the Armadillo. Muita hahmoja ovat Big the Cat,Tikal the Echidna, Blaze the Cat ja Silver the Hedgehog.

Peleissä Sonic ei osaa koskaan uida, vaan vajoaa pohjaan, mutta hän voi juosta veden pinnalla. Adventures of Sonic the Hedgehog-animaatiossa hän tosin osaa uida ja Mario & Sonic at the Olympic Games-pelissä hän käyttää pelastusliivejä pysyäkseen pinnalla.

Sonic piirretyissä

DiC on tuottanut kolme erilaista Soniciin perustuvaa piirrossarjaa. Ensimmäinen oli Adventures of Sonic the Hedgehog, AoStH, jota tehtiin vain yksi tuotantokausi. Sarjasta on olemassa myös 66. jakso Sonic's Christmas Blast, joka on vain yksi lisäjakso sarjaan, ja sillä oli tarkoitus mainostaa peruuntunutta Sonic Xtreme-peliä.

Toinen oli paljon vakavampi ja fanien hyväksynnän saanut, kolme tuotantokautta kestänyt Sonic the Hedgehog, fanien keskuudessa Sonic SatAM (Saturday AM). Tämä sarja esitteli myös Vapaustaistelijat (Freedom Fighters), joista tuli oleellisia hahmoja virallisessa Sonic-sarjakuvassa.

1990-luvun lopulla DiC teki vielä yhden tuotantokauden pituisen, 40 jakson mittaisen Sonic Undergroundin (spin-off), joka tuotettiin yksinoikeudella Sci-Fi Channel -kanavalle. Siinä esiteltiin Sonicin sisarukset Sonia ja Manic ja heidän äitinsä Kuningatar Aleena.

1996 Taki Corporation teki myös kaksiosaisen Sonic Animen (tunnetaan myös nimellä Sonic OVA), joka julkaistiin 1999 Yhdysvalloissa ja Euroopassa tunnin pituisena elokuvana.

Sonic Sonic X:ssa

Uusin Sonic-piirretty (Japanissa tuotettu, eli anime) Sonic X esitettiin vuosina 2003–2004 ja se näkyi myös Suomessa maksullisella Jetix-kanavalla. Sarjassa on 3 kautta.

Heti ensimmäisessä jaksossa Sonic joutuu ihmisten Maailmaan, jossa häntä aletaan jahdata. Maailman nopein autokaan ei saa Sonicia kiinni Sonicin rikkoessa äänivallin ja ampaistessa moottoritietyömaan rampilta lentoon. Sonic putoaa uima-altaaseen josta ei päässe ylös omin avuin, koska Sonic ei osaa uida. Onneksi Chris Throndyke auttaa Sonicin ylös ja siitä tarina alkaa. Sonic X:n 2. kausi perustuu Sonic Adventure, Sonic Adventure 2 ja Sonic Battle-peleihin. 3. kaudella nähdään myös uusi hahmo, Cosmo.

Sonic the Hedgehog -sarjan pelit

Kahdesta ensimmäisestä pelistä on tehty myös omat versiot Game Gear- ja Master System -konsoleille, joissa on täysin poikkeava tasosuunnittelu.

Sonic & Knuckles -pelin erikoissuunniteltu pelikasetti toimii itsenäisenä pelinä, mutta se voidaan myös yhdistää Sonic the Hedgehog 2:n ja Sonic the Hedgehog 3:n (Sonic 3 & Knuckles) kanssa (kiinnittämällä pelikasetti Sonic & Knuckles -kasetin päälle), jolloin kyseisissä peleissä voi pelata Knuckles-hahmolla. Yhdistettäessä Sonic the Hedgehog:n kanssa pääsee pelaamaan Blue Sphere-peliä painamalla A-,B- ja C-nappeja yhtäaikaa.

Sonic Mega Collection ei sisällä Game Gear pelejä, koska samat pelit löytyvät Sonic Adventure DX: Director's Cut-pelistä, mutta Mega Collection plus-peli sisältää samat Game Gear-pelit, sekä enemmän videoita ja sarjakuvaskannauksia.

Lisäksi pääosa vanhoista peleistä ovat ladattavina Nintendo Virtual Console- , Xbox Live Arcade- ja PSN Store-palveluista.

Käsikonsolipelit

Kokoelmat

Ei-julkaistut pelit

Triviaa

  • Alkuperäisestä Sonic the Hedgehogista ei ole olemassa piste-ennätystä, sillä siinä korkein mahdollinen saatava tulos on 9 999 90 pistettä.
  • Peleissä Kaaossmaragdeja on tavallisesti vain 7 ja [[Master Emerald[]], mutta esim Sonic 3 & Knuckles-pelien yhdistelmässä on 7 Kaaossmaragdia ja 7 Super Smaragdia, Sonic the Fightersissa on 8 smaragdia (Sonic Archie-sarjakuvassa Kaaossmaragdeja oli miljoonia, mutta vain 7 eri värisiä).
  • Sonic ystävineen on pelattavissa Segan Virtua Striker 3- ja Virtua Striker 2002-jalkapallopelissä joukkueessa FC Sonic
  • Mario and Sonic at the Olympic Games, vuonna 2007 Wiille ilmestynyt urheilupeli, oli ensimmäinen vanhojen kilpakumppanien Marion ja Sonicin kohtaaminen samassa pelissä. Sonic esiintyi Nintendon peleissä sen jälkeen, kun Sega lopetti omien konsoliensa valmistamisen vuonna 2001, mutta kesti vielä kuusi vuotta ennenkuin yritysten maskotit jakoivat ruudun keskenään.
  • Sonic on pelattavana hahmona myös Super Smash Bros. Brawl-pelissä.
  • Mario & Sonic at the Winter Olympics on kehitteillä, julkaistaan 16 Lokakuuta 2009.
  • Project Needlemouse julkaistaan 2010, pelin oletetaan olevan 2D-pelien tapainen.

Aiheesta muualla

  • [1] Sonic Maailma, suomalainen fanisivusto
  • [2] Sonic Central

Malline:Link GA