Counter-Strike: Condition Zero

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 22. helmikuuta 2016 kello 16.41 käyttäjän Risukarhi (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Counter-Strike: Condition Zero
Pelin eurooppalainen kansikuva.
Pelin eurooppalainen kansikuva.
Kehittäjä Valve Corporation
Gearbox Software
Ritual Entertainment
Turtle Rock Studios
Julkaisija Sierra Entertainment
Jakelija Sierra Entertainment (jälleenmyynti)
Valve Corporation (verkkomyynti)
Säveltäjä Zak Belica
Pelisarja Counter-Strike
Pelimoottori GoldSrc
Julkaistu Windows
23. maaliskuuta 2004
OS X
6. maaliskuuta 2004
Linux
6. maaliskuuta 2013 [1]
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 16
USK 18
Alusta Windows, OS X, Linux
Jakelumuoto Optinen levy, digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Counter-Strike: Condition Zero (lyhennettynä CS:CZ tai CSCZ) on Valve Corporationin kehittämä ja vuonna 2004 julkaisema taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on uudistettu versio Counter-Strikestä. Kehityksestä vastasivat osittain myös Gearbox Software, Ritual Entertainment ja Turtle Rock Studios.

Aseiden ulkonäköä ja ääniä on paranneltu sekä karttoja muokattu hieman, mutta muuten peli on lähes identtinen Counter-Striken kanssa. Counter-Strike: Condition Zero ei menestynyt kaupallisesti, sillä uutta sisältöä oli vähän, pelimoottori oli erittäin vanha ja peli oli graafisesti aikaansa jäljessä.

Pelaaminen

Kuvankaappaus Deleted Scenes -tehtävästä Building Recon.

Counter-Strike: Condition Zeroa pelataan ensimmäisen persoonan näkökulmasta. Tehtävän tyyppi riippuu pelattavasta kentästä. Peliä pelataan tietyn mittaisissa erissä, joissa toisen osapuolen on onnistuttava tehtävässään. Tavoitteita ei ole kuitenkaan pakko suorittaa. Voittaa voi myös tappamalla koko vihollistiimi ennen aikarajan umpeutumista, sillä virallisissa pelimuodoissa ei synnytä uudelleen taistelukentälle. Lisäksi voi voittaa estämällä vihollistiimiä suorittamasta annettua tehtävää.

Pommitehtävässä terroristit pyrkivät virittää C-4-pommin jollekin kahdelle ennaltamäärätystä kohteesta. Mikäli pommi on viritetty, erikoisjoukkojen tulee purkaa se ennen räjähtämistä. Mikäli terroristit eivät ehdi virittää pommia ennen aikarajaa, erikoisjoukot voittavat.

Panttivankitilanteessa terroristien tavoite on pitää panttivangit itsellään ja estää heidän pelastamisensa. Erikoisjoukot taas yrittävät pelastaa panttivangit kuljettamalla heidät erikoisjoukkojen aloitusalueelle. Panttivankikartoissa oletusvoittajat ovat terroristit. Mikäli erikoisjoukot eivät määrätyssä ajassa ehdi pelastaa panttivakeja, terroristit voittavat.

Salamurha-pelimuodossa terroristit yrittävät eliminoida VIP-henkilön joka on ”vuosisadan rikostodistaja”. Erikoisjoukkojen tulee saattaa VIP-henkilö pelastusalueelle ennen aikarajaa tai terroristit voittavat. Lisäksi eikoisjoukot voivat voittaa erän eliminoimalla kaikki terroristit.

Rahaa saa vihollisten eliminoimisesta ja tavoitteiden suorittamisesta. Rahaa voi menettää vahingoittamalla tiimitoveria tai panttivankia. Ansaituilla rahoilla voi ostaa parempia aseita ja varusteita erän alussa. Ostettavissa on myös taktisia apuvälineitä, kuten suojavarustusta ja erilaisia kranaatteja. Muita mainittavia varusteita ovat yönäkölasit. Vaikka tiimit vaikuttavat erilaisilta, tehtävänannon lisäksi tiimien välinen ero on asevalikoima. Molemmilla tiimeillä on aseita, jotka vain toinen tiimi voi ostaa. Erikoisjoukot suosivat pääasiassa kevyitä ja taktisia, poliisivoimien käyttämiä aseita kuten M4A1-S-karbiinia. Terroristit käyttävät taas erityisesti kapinaryhmien, terroristi- ja rikkollisorganisaatioiden käyttämiä halpoja ja varmatoimisia aseita, kuten AK-47-rynnäkkökivääriä.

Peli tukee myös tekoälyllisiä pelaajia, joita vastaan voi pelata ilman verkkoyhteyttä. Yksinpelissä pelaaja voi käskyttää erilaisia tekoälypelaajia erilaisilla radiokomennoilla ja ne pystyvät muun muassa suojautumaan sekä ampumaan niiden edessä olevia esteitä.

Tour of Duty

Tour of Duty on pelin toinen yksinpelimuoto. Se sisältää 4 eri vaikeusastetta, helppo, normaali, vaikea ja ekspertti. Kampanja koostuu uudistetuista moninpelikartoista joita pelataan bottien kanssa. Jokaiseen tehtävään kuuluu haaste: esimerkiksi pelaajan täytyy tappaa tietty määrä vihollisia tietyssä ajassa tietyllä aseella. Kampanjaa ei tosin otettu vastaan kovin hyvin vastaan, koska se sisälsi vain moninpelikarttoja boteilla. Pelaaja saa edetessään pisteitä, joita voi käyttää parempiin botteihin ja niiden varuteisiin. Vaikeusasteiden noustessa haasteiden taso kasvaa huomattavasti.

Deleted Scenes

Deleted Scenes sijoittuu eri puolille maapalloa, kuten Aasiaan, Eurooppaan ja Amerikkaan. Kyseessä on erilaisilla tehtävillä ja juonilla täytetty yksinpeli jota voi pelata ilman nettiyhteyttä. Vaikka tehtäviä on useita, eivät ne juonellisesti liity toisiinsa. [2] Deleted Scenes eroaa ulkonäöltään myös varsinaisesta CZ:sta. Aseet toimivat lähestulkoon samalla tavalla kuten pelin verkkoversiossa, mutta joissakin saattaa olla kosmeettisia eroavaisuuksia, kuten Desert Eagle -pistoolissa tai AWP-tarkkuuskiväärissä. Äänet ovat joissakin aseissa hieman erilaiset. Deleted Scenes sisältää enemmän taktisia erikoisvarusteita, kuten radiopuhelimen, jolla voi kutsua apujoukkoja, hitsaajan, jolla voi aukaista ovia ja lukkoja, ja kameran todistusaineiston keräämistä varten.

Kehitys

Rogue Entertainment aloitti Condition Zeron kehityksen vuonna 2000. Pelin tuottaja Jim Molinet siirtyi 2001 Sonylle, jolloin Roguen osalta pelin kehitys jäi kesken. Valve antoi pelin kehittämisen Gearbox Softwarelle, joka oli aiemmin kehittänyt Half-Lifen lisäosat Opposing Force ja Blue Shift. Tällöin Valve pystyisi keskittymään Team Fortress 2:een ja sen uuden moottorin kehittämiseen. Gearbox uudisti Counter-Striken luomalla korkealaatuset hahmomallit ja tekstuurit, realistiset sääefektit ja uusia aseita kuten M72 LAW -raketinheittimen ja Molotovin koktailin.[3]

Pelin kehitys viivästyi useita kertoja. Se myöhästyi suunnitellusta vuoden 2002 julkaisupäivästä, minkä jälkeen se aiottiin julkaista 2003.[4] Pelin kehitys annettiin Ritual Entertainmentille, joka keskittyi moninpeliä enemmän yksinpelin kehittämiseen.[5][6] Tekoäly lainattiin Half-Lifesta.[7]

Julkaisu

Counter-Strike: Condition Zero julkaistiin Windowsille 21. maaliskuuta 2004. Peliä myytiin ”uudistettuna versiona” maailman suosituimmasta verkkomoninpelistä. Kuitenkaan pelkkä Counter-Strike-nimi ei auttanut myymään peliä. Mainittavaa on myös se, että muutamaa kuukautta myöhemmin Valve julkaisi Counter-Strike: Sourcen, joka käyttää Source-pelimoottoria, mikä mahdollistaa realistisen fysiikan ja valaistuksen. Counter-Strike: Sourcen saivat myöhemmin Condition Zeron lailliset omistajat. [8] CS:CZ julkaistiin vuonna 2013 Linuxille.

Vastaanotto

Vastaanotto
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
IGN 7/10[9]

Counter-Strike: Condition Zero ei menestynyt kaupallisesti eikä ollut myöskään kriitikoiden mieleen. Metacritic-sivuston laskema painotettu keskiarvo valikoiduista arvosteluista on 65 %.[10] IGN antoi pelille arvosanan 7/10. Kriitikoiden mukaan Condition Zero oli vanhanaikainen eikä juurikaan sisältänyt uusia ideoita.[11][12][9][13][14] BBC sanoi sen sopivan ”Counter-Strike-neitsyille” harjoitteluun ennen verkkopalvelimilla pelaamista.[15] Peliä on myyty Steam-palvelussa helmikuun 2016 alkuun mennessä 66 780 kappaletta.[16]

Lähteet

  • Counter-Strike: Condition Zero

Viitteet

  1. CS:CZ CONTINUES VALVE LINUX CATALOG Steam. 6.3.2013. Valve Corporation. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  2. Bishop, Stuart: PC Interview: Zero hour approaches CVG. 18.3.2003. CVG. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  3. Bishop, Stuart: PC Interview: Zero hour approaches CVG. 18.3.2003. CVG. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  4. GameSpy: GameSpy's Most Wanted Games GameSpy. 2003. GameSpy. Viitattu 6.2.2016. (englanniksi)
  5. GameSpy's Most Wanted Ganes of 2003 GameSpy. 2003. GameSpy. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  6. Kasavin, Greg: Counter-Strike: Condition Zero Preview GameSpot. 25.maaliskuuta 20032. GameSpot. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  7. Ham, Tom: Preview GameSpy. 13.12.2002. GameSpy. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  8. Conter-Strike: Source beta begins GameSpot. 11.8.2004. GameSpot. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  9. a b Butts, Steve: Counter-Strike: Condition Zero Review IGN. 23.3.2015. IGN. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  10. Counter-Strike: Condition Zero Metacritic. 23.11.2004. Metacritic. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  11. Counter-Strike: Condition Zero GameRakings. GameRankings. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  12. Bramwell, Tom: Counter-Strike: Condition Zero EuroGamer. 13.4.2004. EuroGamer. Viitattu 3.12.2015.
  13. Colayco, Bob: Counter-Strike: Condition Zero Review GameSpot. 23. maaliskuuta 2004. Gamestop. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  14. Remagen, Bridget: PC Games: Counter-Strike, Condition Zero PC World. PC World. Viitattu 12.1.2016. (englanniksi)
  15. Useful for Counter Strike virgins maybe? BBC. 4.2004. BBC. Viitattu 12.1.2016. (englanniksi)
  16. Counter-Strike: Global Offensive SteamDB. 1.2.2016. SteamDB. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla