Tasavero

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tasavero eli suhteellinen vero tarkoittaa, että veron prosentuaalinen määrä on sama riippumatta verotettavasta summasta.[1] Toisin sanoen tasaverossa marginaalivero on vakio. Ylivoimaisesti suurin osa Suomessa kerätyistä veroista on nykyisin tasaveroja.[2] Arvonlisävero on esimerkki tasaverosta Suomessa.

Tuloverotuksen yhteydessä tasaverolla tarkoitetaan yleensä veromallia, jossa verottoman tulo-osuuden ylittävää tuloa verotetaan kiinteällä veroprosentilla. Tällaisen tasaveromallin hyvänä puolena pidetään sitä, että vähennettävän osuuden jälkeen rajaveroaste ei muutu. Käytännössä nämä veromallit ovat siis kuitenkin progressiivisia. Aitoa suhteellista tuloveroa ei ole verokeskustelussa esitetty edes Yhdysvalloissa.lähde?

Tasaveromalli tuloverotuksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavero Euroopassa
  Tasavero käytössä
  Tasavero harkinnassa

Tasaveromalli on harvinainen kehittyneissä länsimaissa. Entisissä itäblokin maissa tasaveromallit ovat sen sijaan yleistyneet oikeistopuolueiden veromallien mukaisesti. Yhdysvalloissa tasaveromalli on ollut pitkään esillä poliittisessa keskustelussa. Suomessa vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara nosti tasaveromallin esiin perustulomallin muodossa vuonna 1994 julkaistussa kirjassaan Hyvinvointivaltion eloonjäämisoppi. Vuonna 2006 Martti Nyberg ehdotti Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n raportissa tasaveromalliin siirtymistä.

Seuraavat maat ovat ottaneet tasaveromallin käyttöön:


EU-maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EU:n ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolan hallitus on ilmoittanut ottavansa käyttöön 18 % tasaveron. Poliittiset päätöksentekijät Kroatiassa ja Unkarissa ovat myös siirtymässä tasaveron kannalle.

Saksassa on käyty kovaa keskustelua tasaverosta. Myös Itävallassa, Tanskassa, Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa on keskusteltu tasaverosta ja Isossa-Britanniassa on perustettu tasaveroa ajava kansalaisliike.

EVAn tasaveromalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n ekonomisti Martti Nyberg julkaisi 20.4.2006 näkemyksen tasaveroon siirtymisen mahdollisuudesta Suomessa. Hän ehdotti järjestelmää, jossa:

  • Tasaveroprosentti olisi 29 % ihmisille ja yhdistyksille.
  • Ihmiset maksaisivat veroja vain yli 7 000 euron ylittävästä osuudesta.

Kokonaisverotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verojen ja veronluonteisten maksujen kokonaismäärän perusteella modernia verojärjestelmää voi pitää lähinnä suhteellisena varsinkin korkean veroasteen maissa. Suhteellinen tai lievästi progressiivinen verotus tukee modernille verojärjestelmälle ja hyvinvointivaltiolle ominaista ajatusta universaaleista oikeuksista. Muuten kuin keräämällä huomattavan panoksen koko väestöltä valtio ei saisi veroina kerättyä noin puolta kansantulosta eikä pystyisi takaamaan kansalaisilleen laajoja sosiaalisia oikeuksia.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Verohallinto, Sanasto, Suhteellinen vero 6.4.2011. Verohallinto. Viitattu 25.2.2015.
  2. http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/totuuspuntari-ja-tasavero-urpilaisen-vaite-ei-ollutkaan-totta
  3. Piketty, Thomas: Pääoma 2000-luvulla, s. 451. Suomentanut Ollila, Marja ja Tillman-Leino, Maarit. Helsinki: Into Kustannus, 2016. ISBN 978-952-264-649-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]