Valumaefekti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valumaefekti (engl. trickle-down effect) on poliittinen käsite, jonka mukaan ylimpienkin tuloluokkien verotuksen lieventäminen parantaa myös köyhimpien asemaa tulojen ja pääomien valuessa alaspäin. Tämän ei odoteta tapahtuvan minkäänlaisen hyväntekeväisyyden kautta, vaan tavallisen markkinatalouden mekanismien kautta rikkaiden kuluttaessa rahansa tuotteisiin, joita myös köyhät valmistavat tai sijoittaen rahojaan pääomiksi yrityksiin, jotka täten kykenevät tuottamaan köyhienkin käyttämiä tuotteita halvemmalla.

Nykypäivänä "valumaefektiekonomia" identifioituu kaikkein läheisimmin talouspolitiikkaan, joka tunnetaan nimellä "Reaganomics" tai Laissez-faire.

Efektin todenmukaisuudesta on useita käsityksiä, koska myös itse efekti ymmärretään useasti eri tavoin. Eräs online-lehti määrittää, että valumaefekti on "teoria, jonka mukaan talouden tulisi antaa kukoistaa, voittojen valuessa hiljalleen alemmille tuloluokille ja koko taloudelle".[1] Toisten mukaan se on "sama asia kuin tuotantopuolen taloustiede - - jossa yritysten lisääntyneet tulot hyödyttävät myös keskimmäisiä ja alimpia tuloluokkia lisääntyneen taloudellisen toiminnan ja vähentyneen työttömyyden myötä".[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]