Musta Pekka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. Muista merkityksistä katso Musta Pekka (täsmennyssivu).
Musta Pekka
Luoja(t) Walt Disney
Ub Iwerks
Näyttelijä(t) Billy Bletcher (1932–1954)
John McLeish (1942)
Marcus James (1965)
Jon Lormer (1965)
Steve Sherman (1978)
Will Ryan (1987–1988)
Jim Cummings (1992–)
Suomeksi
Juhani Kumpulainen (1963)
Markku Riikonen (1992–2000)
Pertti Koivula (2002)
Tuomo Rysti (2004–2021)
Markus Bäckman (2018, 2022)
Arttu Wiskari[1] (2021)
Juha Paananen (2022–)
Ensi-
esiintyminen
Alice Solves the Puzzle (1925)
Kustantaja Walt Disney Company
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Asuinpaikka Ankkalinna
Suhteet
Sisarukset Petula (sisko)
Puoliso(t) Hertta (eurooppalaisissa sarjakuvissa)
Petra (Hopon Poppoo)
Lapset P.P.(poika)
Pipsa (tytär)
Tädit ja sedät Mabel (täti)
Noora (täti)
Tutut Mikki Hiiri
Aku Ankka
Hessu Hopo (vastakohta)
Jeri (rikostoveri)

Musta Pekka (engl. Black Pete) on sarjakuvahahmo, joka on saavuttanut mainetta laajalti Mikki Hiiren arkkivihollisena. Hän esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1925.

Alun perin Musta Pekka tunnettiin nimellä Jopi Jalkapuoli (engl. Peg-Leg Pete), mutta 1940-luvulla tekijät eivät halunneet enää kuvata ilkimyksenä amputoitua, kun kotirintamalle oli alkanut palata lukuisia toisen maailmansodan invalidisoimia sotilaita. Myöhemmin piirtäjät väittivät, että puujalka otettiin pois koska piirtäessä oli aina vaikeaa muistaa kumpi jalka oli puinen. Muutaman kerran sarjakuvissa on esitetty, että jalka on yhä tekojalka.

Ilmeisesti poliittisen korrektiuden takia alkujaan Yhdysvalloissa lopetettiin Black Pete -nimityksen käyttäminen.lähde? Hahmosta tehtiin pelkkä Pete, ja vanhojen sarjakuvien uusintapainosten puhekuplissa ”black” on korvattu täytesanoilla. ”Big Bad Pete” on nykyisin usein käytetty nimitys Black Pete -hahmolle. Suomessa vuonna 2006 ensimmäistä kertaa näytetyissä Mikki Hiiren kerhotalo -tietokoneanimaatioissa Musta Pekka on enää pelkkä Pekka.

Mustan Pekan heilan nimi on Hertta.

Piirrossarjat ja elokuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hopon poppoo -sarjassa Mustaa Pekkaa kutsutaan pelkästään Pekaksi ja hänellä on sarjassa myös perhe: vaimo Petra, kaksi lasta (PP ja Pipsa) sekä koira nimeltä Ärjy. Pekka on Hessu Hopon naapuri ja keksii aina uusia liikeideoita rahan saamiseksi ja autojen myymiseksi. Pekka omistaa käytettyjen autojen liikkeen ja esittää rehtiä autokauppiasta, vaikka myy huonoja autoja. Pekka ei pidä Hessusta, mutta silloin tällöin ottaa hänet liikekumppanikseen ja ottaa 75 % tuotoista.

Mikin klubi ja Mikin ketkuteatteri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pekka esiintyi monta kertaa piirrossarjassa Mikin klubi ja omisti klubin. Mikillä oli silti päätösvalta klubilla ja Pekka omistaisi koko klubin vain jos klubi maksaisi vuokran ja talossa olisi yleisö. Mikki antoi Pekan kerran johtaa klubia ja tämä palkkasi henkilökunnaksi pahiksia: juontajana oli Pekka, juorujen kertojana Päätön ratsumies, piirrettyjen avaajana Iso paha susi, vieraiden vastaanottajana Jafar ja pöytävaraajana Ursula. Pekka kuitenkin erotti kaikki työntekijät ja luovutti klubin takaisin Mikille.

Mikin Ketkuteatteri -elokuvassa Pekka otti muiden pahisten kanssa klubin haltuunsa. Toimintaa johtivat Jafar, kapteeni Koukku, Haades, Ursula ja Cruella de Vil. Pekka pakeni klubilta muiden ketkujen kanssa kun Mikki vangitsi Jafarin tämän taikalamppuun.

Mikki, Aku ja Hessu: Kolme muskettisoturia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikki, Aku, Hessu – kolme muskettisoturia -elokuvassa Pekka toimi Ranskan muskettisoturien kapteenina ja halusi päästä Ranskan kuninkaaksi kuningatar Minnin paikalle. Apunaan hänellä oli luutnantti Heluna ja Karhukopla. Kun kuningatar Minni halusi turvamiehensä, Pekka teki Mikistä, Akusta ja Hessusta musketöörejä. Kun Karhukopla epäonnistui kuningattaren kidnappaamisessa, Pekka aikoi nitistää Mikin, Akun ja Hessun yksi kerrallaan. Pekka kuitenkin epäonnistui tässä ja kärsi nöyryyttävän tappion näitä vastaan.

  1. Mikki Hiiri hupitalo -sarjan Disney+-lopputekstit
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.