Luettelo Ruotsin kauppaloista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli on luettelo Ruotsin kauppaloista eli niistä Ruotsin paikkakunnista, jotka joskus ovat olleet kauppaloita.

Luettelossa mainittu kauppala on lakannut olemasta silloin kun se on muutettu kaupungiksi, liitetty osaksi jotain kaupunkia tai toista kauppalaa, tai liitetty johonkin kuntaan. Vuoden 1971 kuntauudistuksessa Ruotsissa siirryttiin yhtenäiseen kuntamuotoon, joten kaupungit ja kauppalat lakkautettiin.

Seuraavassa luettelossa on ensimmäisenä kauppalan mahdollinen vaakuna ja sitten kauppalan nimi. Jos kauppala muutettiin myöhemmin kaupungiksi, niin siinä tapauksessa vaakuna on jätetty pois. Kaikilla kauppaloilla ei ollutkaan omaa vaakunaa (vaakunan paikalla No coats of arms.svg). Kolmannessa ja neljännessä sarakkeessa on mainittu kunta ja lääni, jonka alueella kauppala nykyään sijaitsee. Niiden jälkeen on mainittu kauppalan perustamisvuosi ja mahdollinen kauppalana olon päättymisvuosi. Luettelossa ei ole erikseen mainittu kauppalana olon päättymisvuotta, jos se johtuu yhteen kuntamuotoon siirtymisestä vuonna 1971. Huomautukset-sarakkeessa on mainittu, jos kauppala on liitetty johonkin toiseen kuntayksikköön jo ennen kaikkien kauppaloiden lakkauttamista.

Artikkelin lopussa on kartta luettelon kauppaloiden sijainnista. Siinä eivät ole mukana ne kauppalat, jotka muutettiin kaupungeiksi.

Ruotsin kauppalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaakuna Kauppala Kunta Lääni Kauppalana vuodesta Huomautuksia
Almundsryd Tingsrydin kunta ja Älmhultin kunta Kronobergin lääni katso Ryd
Alvesta vapen.svg Alvesta Alvestan kunta Kronobergin lääni 1945
No coats of arms.svg Anderstorp Gislavedin kunta Jönköpingin lääni 1953
Arvika Arvikan kunta Värmlannin lääni 18111910 muutettiin kaupungiksi
Avesta Avestan kunta Taalainmaan lääni 19071919 muutettiin kaupungiksi
Bengtsfors vapen.svg Bengtsfors Bengtsforsin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1926
No coats of arms.svg Bergkvara Torsåsin kunta Kalmarin lääni epäitsenäinen kauppala lakkautettiin 1800-luvun lopulla, oli taajaväkinen yhdyskunta 19211955
Bjuv vapen.svg Bjuv Bjuvin kunta Skånen lääni 1946
No coats of arms.svg Björkhamre Bollnäsin kunta Gävleborgin lääni 19231941 liitettiin Bollnäsin kaupunkiin
Bodafors vapen.svg Bodafors Nässjön kunta Jönköpingin lääni 1930
Bollnäs Bollnäsin kunta Gävleborgin lääni 19061941 muutettiin kaupungiksi
Borlänge köping vapen.svg Borlänge Borlängen kunta Taalainmaan lääni 18981943 muutettiin kaupungiksi
Boxholm vapen.svg Boxholm Boxholmin kunta Itä-Götanmaan lääni 1947
Bromölla vapen.svg Bromölla Bromöllan kunta Skånen lääni 1942
Båstad vapen.svg Båstad Båstadin kunta Skånen lääni 1937 ennen vuotta 1937 epäitsenäinen kauppala
Danderyd köping vapen.svg Danderyd Danderydin kunta Tukholman lääni 1946
Degerfors vapen.svg Degerfors Degerforsin kunta Örebron lääni 1943
Djursholm Danderydin kunta Tukholman lääni 19011913 muutettiin kaupungiksi
Emmaboda vapen.svg Emmaboda Emmabodan kunta Kalmarin lääni 1930
Eslöv Eslövin kunta Skånen lääni 18751910 muutettiin kaupungiksi
No coats of arms.svg Figeholm Oskarshamnin kunta Kalmarin lääni 18781951 liitettiin Misterhultin maalaiskuntaan, ennen vuotta 1878 epäitsenäinen kauppala
Finspång vapen.svg Finspång Finspångin kunta Itä-Götanmaan lääni 1942
Forshaga vapen.svg Forshaga Forshagan kunta Värmlannin lääni 1944
Frösö vapen.svg Frösö Östersundin kunta Jämtlandin lääni 1948
Frövi vapen.svg Frövi Lindesbergin kunta Örebron lääni 1955
No coats of arms.svg Furulund Kävlingen kunta Skånen lääni 19521968 liitettiin Kävlingen kauppalaan
No coats of arms.svg Gamleby Västervikin kunta Kalmarin lääni katso epäitsenäinen kauppala
Gislaved vapen.svg Gislaved Gislavedin kunta Jönköpingin lääni 1949
Gnesta köping vapen.svg Gnesta Gnestan kunta Södermanlandin lääni 1955
No coats of arms.svg Grebbestad Tanumin kunta Länsi-Götanmaan lääni 19291951 liitettiin Tanumin maalaiskuntaan
Grums vapen.svg Grums Grumsin kunta Värmlannin lääni 1948
No coats of arms.svg Grästorp Grästorpin kunta Länsi-Götanmaan lääni 19001951 muutettiin Grästorpin maalaiskunnaksi
Götene vapen.svg Götene Götenen kunta Länsi-Götanmaan lääni 1952
Hallsberg vapen.svg Hallsberg Hallsbergin kunta Örebron lääni 1908
Hallstahammar vapen.svg Hallstahammar Hallstahammarin kunta Västmanlandin lääni 1943
Hammarö vapen.svg Hammarö Hammarön kunta Värmlannin lääni 1950
Herrljunga köping vapen.svg Herrljunga Herrljungan kunta Länsi-Götanmaan lääni 1952
Holmsund-vapen.svg Holmsund Uumajan kunta Västerbottenin lääni 1947
Hovmantorp vapen.svg Hovmantorp Lessebon kunta ja Växjön kunta Kronobergin lääni 1952 jaettiin vuoden 1971 alussa
No coats of arms.svg Hultsfred Hultsfredin kunta Kalmarin lääni 1927
Huskvarna Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1908 muutettiin kaupungiksi
Hällefors vapen.svg Hällefors Hälleforsin kunta Örebron lääni 1950
No coats of arms.svg Hässelby Villastad Tukholman kunta Tukholman lääni 19261948 liitettiin Tukholman kaupunkiin
Hässleholm Hässleholmin kunta Skånen lääni 19011913 muutettiin kaupungiksi
Hörby vapen.svg Hörby Hörbyn kunta Skånen lääni 1901
Höör vapen.svg Höör Höörin kunta Skånen lääni 1939
Kinna vapen.svg Kinna Markin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1947
Klippan vapen.svg Klippan Klippanin kunta Skånen lääni 1945
Kopparberg vapen.svg Kopparberg Ljusnarsbergin kunta Örebron lääni 19081961 liitettiin Ljusnarsbergin kauppalaan
No coats of arms.svg Kristianopel Karlskronan kunta Blekingen lääni katso epäitsenäinen kauppala
Krylbo vapen.svg Krylbo Avestan kunta Taalainmaan lääni 19191966 liitettiin Avestan kaupunkiin
Kungsör vapen.svg Kungsör Kungsörin kunta Västmanlandin lääni 1907
Kävlinge vapen.svg Kävlinge Kävlingen kunta Skånen lääni 1946
Laxå vapen.svg Laxå Laxån kunta Örebron lääni 1946
No coats of arms.svg Lenhovda Uppvidingen kunta Kronobergin lääni 1957
Lessebo landskommun vapen.svg Lessebo Lessebon kunta Kronobergin lääni 1939
Lidingö Lidingön kunta Tukholman lääni 19101925 muutettiin kaupungiksi
Lilla Edet köping vapen.svg Lilla Edet Lilla Edetin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1951
No coats of arms.svg Limhamn Malmön kunta Skånen lääni 19061914 liitettiin Malmön kaupunkiin
Ljungby Ljungbyn kunta Kronobergin lääni katso epäitsenäinen kauppala, lisäksi oli olemassa Ljungbyn taajaväkinen yhdyskunta, koko Ljungbyn kunta muutettiin kaupungiksi 1936
Ljusdal köping vapen.svg Ljusdal Ljusdalin kunta Gävleborgin lääni 1914
Ljusnarsberg vapen.svg Ljusnarsberg Ljusnarsbergin kunta Örebron lääni 1962
Lomma vapen.svg Lomma Lomman kunta Skånen lääni 1951
Ludvika Ludvikan kunta Taalainmaan lääni 19151918 muutettiin kaupungiksi
Lycksele Lyckselen kunta Västerbottenin lääni 19291949 muutettiin kaupungiksi
Lysekil Lysekilin kunta Länsi-Götanmaan lääni 18361902 muutettiin kaupungiksi
Malmköping vapen.svg Malmköping Flenin kunta Södermanlandin lääni 1784
Mariannelund vapen.svg Mariannelund Eksjön kunta Jönköpingin lääni 1928
Markaryd köping vapen.svg Markaryd Markarydin kunta Kronobergin lääni 1916
Mellerud vapen.svg Mellerud Mellerudin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1908
Mora vapen.svg Mora Moran kunta Taalainmaan lääni 19081970 vuosina 19081958 kauppalan nimenä oli Morastrand
Morastrand vapen.svg Morastrand Moran kunta Taalainmaan lääni katso Mora
Motala Motalan kunta Itä-Götanmaan lääni 18201880 muutettiin kaupungiksi
Munkfors vapen.svg Munkfors Munkforsin kunta Värmlannin lääni 1949
Mönsterås vapen.svg Mönsterås Mönsteråsin kunta Kalmarin lääni 1620
No coats of arms.svg Mörbylånga Mörbylångan kunta Kalmarin lääni 18811951 muutettiin kunnaksi, ennen vuotta 1881 epäitsenäinen kauppala
Norberg vapen.svg Norberg Norbergin kunta Västmanlandin lääni 1952
Norrahammar vapen.svg Norrahammar Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1944
Nybro Nybron kunta Kalmarin lääni 18791931 muutettiin kaupungiksi, ennen vuotta 1879 epäitsenäinen kauppala
Nynäshamn Nynäshamnin kunta Tukholman lääni 19111945 muutettiin kaupungiksi
Nässjö Nässjön kunta Jönköpingin lääni 18901913 muutettiin kaupungiksi
Olofström vapen.svg Olofström Olofströmin kunta Blekingen lääni 1941
No coats of arms.svg Oskarström Halmstadin kunta Hallandin lääni 1947
Osby vapen.svg Osby Osbyn kunta Skånen lääni 1937
No coats of arms.svg Pataholm Mönsteråsin kunta Kalmarin lääni katso epäitsenäinen kauppala
Perstorp vapen.svg Perstorp Perstorpin kunta Skånen lääni 1947
No coats of arms.svg Påskallavik Oskarshamnin kunta Kalmarin lääni katso epäitsenäinen kauppala
Ronneby Ronnebyn kunta Blekingen lääni 16861882 muutettiin kaupungiksi
No coats of arms.svg Ryd Tingsrydin kunta ja Älmhultin kunta Kronobergin lääni 1958 jaettiin vuoden 1971 alussa, vuosina 19581966 nimenä oli Almundsryd
Saltsjöbaden vapen.svg Saltsjöbaden Nackan kunta Tukholman lääni 1909
Sandviken Sandvikenin kunta Gävleborgin lääni 19271942 muutettiin kaupungiksi
Sjöbo vapen.svg Sjöbo Sjöbon kunta Skånen lääni 1952
Skene-vapen.svg Skene Markin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1951
Skillingaryd vapen.svg Skillingaryd Vaggerydin kunta Jönköpingin lääni 1942
No coats of arms.svg Skurup Skurupin kunta Skånen lääni 1914
Skön vapen.svg Skön Sundsvallin kunta Västernorrlandin lääni 19521964 liitettiin Sundsvallin kaupunkiin
No coats of arms.svg Slite Gotlannin kunta Gotlannin lääni 1936
Smedjebacken vapen.svg Smedjebacken Smedjebackenin kunta Taalainmaan lääni 1918
Sollefteå Sollefteån kunta Västernorrlandin lääni 19021916 muutettiin kaupungiksi
Sollentuna vapen.svg Sollentuna Sollentunan kunta Tukholman lääni 19101966
Stocksund-vapen.svg Stocksund Danderydin kunta Tukholman lääni 19101966 liitettiin Djursholmin kaupunkiin
Storfors vapen.svg Storfors Storforsin kunta Värmlannin lääni 1950
No coats of arms.svg Storvik Sandvikenin kunta Gävleborgin lääni 1952
Sundbyberg Sundbybergin kunta Tukholman lääni 18881926 muutettiin kaupungiksi
Sunne vapen.svg Sunne Sunnen kunta Värmlannin lääni 1920
Svedala köping vapen.svg Svedala Svedalan kunta Skånen lääni 1919
Sveg vapen.svg Sveg Härjedalenin kunta Jämtlandin lääni 1937 muutettiin Svegin kunnaksi vuoden 1971 alussa
Svenljunga vapen.svg Svenljunga Svenljungan kunta Länsi-Götanmaan lääni 1946
Säffle Säfflen kunta Värmlannin lääni 18821950 muutettiin kaupungiksi
Tibro vapen.svg Tibro Tibron kunta Länsi-Götanmaan lääni 1947
Tidaholm Tidaholmin kunta Länsi-Götanmaan lääni 18951909 muutettiin kaupungiksi
Tierp köping vapen.svg Tierp Tierpin kunta Uppsalan lääni 1920
Timrå köping vapen.svg Timrå Timrån kunta Västernorrlandin lääni 1947
Tingsryd köping vapen.svg Tingsryd Tingsrydin kunta Kronobergin lääni 1921
No coats of arms.svg Tomelilla Tomelillan kunta Skånen lääni 1921
Tranås Tranåsin kunta Jönköpingin lääni 18821918 muutettiin kaupungiksi
Traryd vapen.svg Traryd Markarydin kunta Kronobergin lääni 1952
Trelleborg Trelleborgin kunta Skånen lääni katso epäitsenäinen kauppala
Täby municipal arms.svg Täby Täbyn kunta Tukholman lääni 1948
Töreboda vapen.svg Töreboda Törebodan kunta Länsi-Götanmaan lääni 1909
Vaggeryd köping vapen.svg Vaggeryd Vaggerydin kunta Jönköpingin lääni 1952
Valdemarsvik vapen.svg Valdemarsvik Valdemarsvikin kunta Itä-Götanmaan lääni 1914 ennen vuotta 1914 epäitsenäinen kauppala, vanhimmat kauppalaoikeudet vuodelta 1647
No coats of arms.svg Vara Varan kunta Länsi-Götanmaan lääni 1894
Vetlanda Vetlandan kunta Jönköpingin lääni 19091920 muutettiin kaupungiksi
Vilhelmina vapen.svg Vilhelmina Vilhelminan kunta Västerbottenin lääni 1947
Vinslöv vapen.svg Vinslöv Hässleholmin kunta Skånen lääni 1934 muutettiin Vinslövin keskuskunnaksi vuoden 1971 alussa
Virserum vapen.svg Virserum Hultsfredin kunta Kalmarin lääni 1956
Vännäs köping vapen.svg Vännäs Vännäsin kunta Västerbottenin lääni 1928
Värnamo Värnamon kunta Jönköpingin lääni 16201920 muutetiin kaupungiksi
Åhus vapen.svg Åhus Kristianstadin kunta Skånen lääni 1905
Ånge köping vapen.svg Ånge Ången kunta Västernorrlandin lääni 1946
Årjäng köping vapen.svg Årjäng Årjängin kunta Värmlannin lääni 1941
Åseda köping vapen.svg Åseda Uppvidingen kunta Kronobergin lääni 1943
Åsele vapen.svg Åsele Åselen kunta Västerbottenin lääni 1952
Åstorp vapen.svg Åstorp Åstorpin kunta Skånen lääni 1946
Åtvidaberg vapen.svg Åtvidaberg Åtvidabergin kunta Itä-Götanmaan lääni 1947
Älmhult vapen.svg Älmhult Älmhultin kunta Kronobergin lääni 1901
Älvsbyn vapen.svg Älvsbyn Älvsbynin kunta Norrbottenin lääni 1948
Örnsköldsvik Örnsköldsvikin kunta Västernorrlandin lääni 18421894 muutettiin kaupungiksi

Sijaintikartta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava kartta kuvaa Ruotsin kauppaloiden ja epäitsenäisten kauppaloiden sijaintia. Karttaan ei ole otettu mukaan sellaisia kauppaloita, jotka myöhemmin muutettiin kaupungeiksi. Kaikki kauppalat eivät myöskään ole olleet olemassa samanaikaisesti.


Ruotsin kauppalat ja epäitsenäiset kauppalat (klikattava kartta)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Lista över Sveriges köpingar