Glasriket

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Glasriketin liikennemerkki

Glasriket (merkitys suomeksi Lasivaltakunta) on Ruotsin Smålandissa sijaitseva alue, joka on 1700-luvulta lähtien ollut tunnettu huomattavasta lasiteollisuudestaan. Nykyään alueella on 14 lasitehdasta ja suuri määrä pienempiä yrityksiä.

Virallisena nimityksenä Glasriket tarkoittaa Emmabodan, Lessebon, Nybron ja Uppvidingen kuntien ja näissä kunnissa sijaitsevan 14 lasitehtaan muodollista yhteistyötä. AB Glasriket on markkinoinninedistämisorganisaatio, josta lasitehtaat omistavat 60 prosenttia ja kunnat 40 prosenttia. Nybro katsoo olevansa Glasriketin "pääkaupunki".

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maantieteellisesti Glasriket sijaitsee pääasiassa Lessebon, Emmabodan ja Nybron kunnissa Lounais-Smålandissa, mutta myös Uppvidingessä. Tämä ei ole sattumaa, vaan 1700- ja 1800-lukujen politiikan tulosta. Kronobergin läänin ja Kalmarin läänin maaherrat päättivät yrittää ottaa läänien rajalla sijaitseva alueen teollisuuskäyttöön. Alueella oli jo vanhastaan useita ruukkeja, jotka usein olivat nostaneet järvistä rautaa. Asutuksen houkuttelemiseksi alueelle ruukeille annettiin edullisia ehtoja, jos ne alkaisivat tuottaa lasia. Koska lasinvalmistus vaatii paljon energiaa, ruukeille lahjoitettiin suuria metsäalueita.

Lasiruukit valmistivat aluksi massatuotantona lasia vain kotimarkkinoille. Kun kilpailu väheni 1800-luvun lopussa, useat ruukit palkkasivat taiteilijoita muotoilemaan lasituotteitaan. Etenkin Orreforsin ja Kostan lasiruukit tulivat tunnetuiksi muotoilijoistaan, jotka tekivät läpimurron 1900-luvulla ja tulivat tunnetuiksi kansainvälisestikin. Tällöin myös termi "Glasriket" alkoi viitata Itä-Smålandin lasitehtaisiin, jotka tuottivat ulkomaille myytävää modernia designia erotuksena muista Ruotsin lasitehtaista, jotka tuottivat lasia kotimarkkinoille massatuotantona.

Aikojen saatossa Glasriketin alueella on ollut toiminnassa noin sata lasitehdasta. Nykyäänmilloin? tuotantoa on 14 tehtaassa.

Lasitehtaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 alueella sijaitsivat seuraavat lasitehdaspaikkakunnat:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Glasriket