Luettelo Linux-jakelupaketeista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linux-jakelupaketti (myös jakelu tai distro) on Linux-käyttöjärjestelmä, jonka muodostaa kokoelma ohjelmia, ohjelmistoja, kirjastoja sekä Linux-ydin.

Monet jakelut perustuvat useasti johonkin toiseen Linux-jakeluun ja niiden pakettivarastoihin. Perusjakeluita ovat Debian, Red Hat (ja siitä eriytynyt Fedora), Slackware ja SuSE. Varsinkin Debian on perustana useissa jakeluissa, kuten Ubuntussa johdannaisineen.

Jakelupaketit voivat käyttää eri pakettihallintajärjestelmiä kuten APT, RPM tai Portage.

Jakeluiden standardointiin on julkaistu ISO-standardi Linux Standard Base.[1]

Linux-jakelupakettien sukupuu.
Nimi Kuvaus
Arch Linux
http://www.archlinux.org
Yleiskäyttöinen jakelu, jonka keskeisiä kehitysperiaatteita ovat yksinkertaisuus (KISS-periaate), laadukas koodi, käyttäjäkeskeisyys ja avoimuus.[2]
Ark Linux
http://www.arklinux.org
Helppokäyttöisyyteen tähtäävä, aloittelijoille suunnattu työpöytäympäristö.[3]
CentOS
http://www.centos.org
Ilmainen Red Hat Enterprise Linux:iin pohjautuva yritystason jakelu tahoille, jotka eivät tarvitse kaupallisen jakelun tasoista tukea.[4][5]
ConnochaetOS
http://connochaetos.org
Ent. DeLi Linux. Arch Linuxiin pohjautuva, työpöytäkäyttöön tarkoitettu jakelu vähintään i586-käskykantaa tukeville (Intel Pentium ja myöh.) suorittimille.[6]
CrunchBang Linux
http://www.crunchbanglinux.org
Debian-pohjainen kevyt, työpöytäkäyttöön tarkoitettu jakelu.[7]
Damn Small Linux
http://www.damnsmalllinux.org
Debian-pohjainen pienoisjakelu: työpöytäympäristö, joka sopii mini-CD:lle, ja jolle laitteistoksi riittää 486DX 16 Mt:n muistilla.[8]
Debian GNU/Linux
http://www.debian.org
Ohjelmistovapauteen[9] ja kehitystyön avoimuuteen[10] sitoutunut yhteisön tuottama[11] jakelu, jolla laaja laitteistotuki ja luotettava ohjelmapakettijärjestelmä[10].
DeLi(cate)
http://delicate-linux.net
DeLi Linuxista haarautunut, vanhoille ja vähämuistisille laitteille tarkoitettu jakelu.[12]
Elive
http://www.elivecd.org
Debian-pohjainen kaupallinen[13] jakelu, joka pyrkii tekemään vanhoistakin laitteista tehokkaita, näyttävällä käyttöliittymällä varustettuja työasemia.[14]
Fedora
http://fedoraproject.org
Yhteisön ylläpitämä, ohjelmistovapautta ja yhteistyön merkitystä korostava, Red Hat Enterprise Linuxiin pohjautuva jakelu, jota Red Hat sponsoroi.[15]
GeeXboX
http://www.geexbox.org
Kaikki keskeisimmät multimediasovellukset sisältävä kevyt HTPC-käyttöjärjestelmä, joka toimii x86:n lisäksi myös PowerPC- ja ARM-laitteissa.[16]
Gentoo Linux
http://www.gentoo.org
Vahvan optimoitavuutensa ja räätälöitävyytensä ansiosta "metajakeluna" itseään markkinoiva jakelu.[17]
gNewSense
http://www.gnewsense.org
Debianiin pohjautuva jakelu, josta poistetaan ohjelmistot, jotka eivät ole vapaita[18], ja lisäksi kaikki kehotukset asentaa ei-vapaita ohjelmistoja[19].
Inspur K-UX
http://en.inspur.com
Red Hat Enterprise Linux -pohjainen jakelu, joka on The Open Groupin virallisesti sertifioima UNIX[20]
Joli OS
http://www.jolicloud.com
Ent. Jolicloud. Ubuntuun pohjautuva, minikannettaville räätälöity pilvipalveluita hyödyntävä[21] jakelu, jossa sosiaalinen media on keskeisessä osassa.
K12LTSP
http://k12linux.org
Fedoraan pohjautuva Linux Terminal Server Project -jakelu.[22]
Kali Linux
http://www.kali.org
Debianiin pohjautuva tekniseen rikostutkintaan ja penetraatiotestaamiseen suunniteltu jakelu.[23]
Kanotix
http://kanotix.com
Knoppixin vajavuuksia paikkaamaan syntynyt[24] Debian-pohjainen jakelu, joka tekijänsä mukaan tukee useampia laitteita kuin mikään muu käyttöjärjestelmä.[25]
Knoppix
http://www.knoppix.org
Yksi ensimmäisistä Live-CD-jakeluista; suunniteltu käynnistymään irtomedialta (esim. CD, USB-muisti).
Kororaa
http://kororaa.org
Fedora-pohjainen[26] jakelu, joka pyrkii olemaan helppokäyttöinen aloittelijoille, mutta silti hyödyllinen myös asiantuntijoille.[27]
Kubuntu
http://www.kubuntu.org
Alkujaan Canonicalin tukema, sittemmin Blue Systemsille siirretty Ubuntu-pohjainen jakelu, jossa Ubuntun oletustyöpöytäympäristö on korvattu KDE:llä.
Linux Mint
http://linuxmint.com
Ubuntu-pohjainen jakelu, jonka tavoitteena on nykyaikainen, helppokäyttöinen mutta tehokas käyttöjärjestelmä.[28]
Mandriva Linux
http://www.mandriva.com
Ent. Mandrake Linux. Red Hat Linuxiin alkujaan perustunut, vuodesta 1998 saakka tuotettu ranskalainen, nykyisin yli 70 kielelle käännetty jakelu.
Mageia
https://www.mageia.org
Mandrivasta v. 2010 haarautunut ranskalainen jakelupaketti, saatavana myös suomenkielisenä.
MEPIS
http://www.mepis.org
Debianiin ja Ubuntuun pohjautuva, KDE-työpöytäympäristöllä[29] varustettu jakelu, jonka päätavoitteita ovat vakaus ja helppokäyttöisyys.[30]
Nova GNU/Linux
http://www.nova.cu
Havannan UCI:ssa kehitettävä Ubuntu-pohjainen jakelu, jota Kuuban valtio tukee osana hanketta siirtää valtion tietokoneet Linuxiin.
OpenSUSE
http://www.opensuse.org
OpenSUSE-projektin pyrkimyksenä on edistää Linuxin käyttöä kaikkialla. Projektin tuottaman OpenSUSE-jakelun tavoitteena on helppokäyttöisin ja laajimmin käytetty Linux-jakelu.[31] SUSE Linux Enterprise pohjautuu OpenSUSE-jakeluun.[32]
Parabola GNU/Linux
https://parabolagnulinux.org
Arch Linuxiin perustuva jakelu, jonka tavoitteita ovat täydellinen ohjelmistovapaus ja yksinkertaiset hallintatyökalut, joilla käyttäjälle taataan täysi ylläpitovalta. Tukee x86- ja AMD64-käskykantojen lisäksi 64-bittisiä MIPS-suorittimia.[33]
PCLinuxOS
http://pclinuxos.com
Mandriva-pohjainen, työpöytäkäyttöön keskittyvä[34] jakelu.
Puppy Linux
http://www.puppylinux.org
Pienikokoinen jakelu, jonka tavoitteita ovat mm. helppo asennettavuus irtomedialle, "äärimmäinen" ystävällisyys Linux-aloittelijoille ja nopea käynnistyminen.[35]
Red Hat Linux
http://www.redhat.com
Red Hatin tuottama jakelu, jonka puitteissa RPM Package Manager luotiin. Kehitys lakkautettiin 2003.
Red Hat Enterprise Linux
http://www.redhat.com
Red Hatin tuottama ja markkinoima, kaupallisella tuella varustettu jakelu yrityskäyttöön.
Sabayon Linux
http://www.sabayonlinux.org
Gentoo-pohjainen jakelu, jonka tavoitteena on paras käyttäjäkokemus heti käyttöönotosta alkaen.[36]
Slackware
http://slackware.com
Slackware on yhä kehitettävistä Linux-jakeluista vanhin.[37] Sen keskeisin tavoite on Unixmaisuus, johon pyritään toisen keskeisen tavoitteen, pelkistettyyden avulla: Slackwaressa keskeisistä standardeista poiketaan jakelun omilla ratkaisulla mahdollisimman vähän.[38]
SUSE Linux Enterprise Desktop/Server
http://www.suse.com
OpenSUSE-pohjainen jakelu yrityskäyttöön. Ainoa VMwaren, Microsoftin ja SAP:n suosittelema Linux-jakelu.[39]
Tukaani
http://tukaani.org
Pääosin suomalaisvoimin 2005–2007[40] kehitetty Slackware-pohjainen jakelu, jonka puitteissa luotiin muihin jakeluihin sittemmin omaksuttu XZ-pakkausohjelmistokokoelma.
Ubuntu
http://www.ubuntu.com
Canonicalin tuottaman Ubuntun lähtökohta vuonna 2004 oli palvelimilla tuolloin jo vakiintuneen Linuxin tuominen helppokäyttöisyyden avulla myös työpöydille.[41] Vuonna 2012 tämä Debian-pohjainen "Linux ihmisille" oli työpöytäympäristönä eniten käytetty Linux-jakelu.[42].
Yellow Dog Enterprise Linux
http://www.ydl.net
RHEL-pohjainen, vuodesta 1999 kehitetty jakelu erityisesti supertietokonekäyttöön.[43]

RPM-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
Red Hat Linux Red Hat -yhtiön jakelu, joka on jakaantunut Fedora Core ja Red Hat Enterprise Linux (RHEL) -jakeluihin.
CentOS
Fedora
openSUSE
Clear Linux
Mandrake Linux
SUSE Linux

CentOS/RHEL-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
Asianux
ClearOS
Fermi Linux LTS Perustuu Scientific Linux -jakeluun.[44]
Miracle Linux
Oracle Linux Oracle-yhtiön tukema.[45]
Red Flag Linux Kiinalainen Fedoraan perustuva jakelu.[46]
Rocks Cluster Distribution
Scientific Linux Fermilabin ja CERNin tukema jakelu.
SME Server

Fedora-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
Aurora SPARC Linux SPARC-alustalle.
Berry Linux
BLAG Linux and GNU
EnGarde Secure Linux
Fuduntu
Hanthana
K12LTSP
Korora
Linpus Linux Fedoraan pohjautuva taiwanilainen jakelu.[47] Mm. Acer Aspire Onen mukana myytävä jakelu, joka tukee täysin kiinan ja japanin Unicode-merkistöä.
Linux XP
MeeGo Intelin ja Nokian kehittämä jakelu mobiililaitteille (pääasiassa Nokia N9).
Moblin
MythDora
Network Security Toolkit
Qubes OS
Russian Fedora Remix
Sugar-on-a-Stick Linux
Trustix
Yellow Dog Linux PowerPC-alustalle.

openSUSE-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
SUSE Linux Enterprise Desktop Ennen Novell Linux Desktop, yritysmarkkinoille työpöytäkäyttöön suunnattu.
SUSE Linux Enterprise Server Palvelinkäyttöön yritysmarkkinoille suunnattu.
SUSE Studio
GeckoLinux

urpmi-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
Mandriva Linux
Mageia
ROSA Linux
OpenMandriva
Unity Linux

apt-rpm -pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
PCLinuxOS
Vine Linux
ALT Linux

Riippumattomat RPM-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakelut, jotka käyttävät RPM-paketteja, poislukien zypp, Fedora, urpmi ja apt-rpm -muunnokset.

Nimi Kuvaus
Caldera OpenLinux
cAos Linux
Turbolinux
YOPER

Debian-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Debianiin perustuvat jakelut.

Debian (Testing-haara) -pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
BackTrack
Kali Linux Tekniseen rikostutkintaan ja penetraatiotestaamiseen suunnattu jakelu.
Parsix
PureOS Kannettaviin tietokoneisiin ja älypuhelimiin suunnattu jakelu.[48]
Astra Linux
Ubuntu

Ubuntu-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viralliset jakelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nimi Kuvaus
Kubuntu
Lubuntu
Ubuntu Budgie
Ubuntu Kylin
Ubuntu MATE
Ubuntu Server
Ubuntu Studio
Xubuntu Ubuntu-pohjainen jakelu, jossa oletustyöpöytäympäristö perustuu Xfce-ohjelmistoon.[49]
Lakkautetut viralliset jakelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nimi Kuvaus
Edubuntu Canonicalin tukema Ubuntu-pohjainen opetuskäyttöön suunnattu jakelu.[50]
Gobuntu Ubuntu-pohjainen jakelu, jonka pyrkimyksenä oli sisältää vain vapaita ohjelmistoja.[51]
Mythbuntu
Ubuntu for Android
Ubuntu GNOME
Ubuntu JeOS
Ubuntu Mobile
Ubuntu Netbook Edition
Ubuntu Touch
Ubuntu TV
Kolmansien osapuolien jakelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nimi Kuvaus
Baltix Latvialais-liettualainen jakelu
BackBox
BackSlash Linux
Bodhi Linux
Cub Linux
dyne:bolic
EasyPeasy
Eeebuntu
Element OS
elementary OS
Emmabuntüs
GendBuntu
Goobuntu
gOS
Guadalinex
Impi Linux
Iskolinux
Joli OS
Karoshi
KDE neon
Kuki Linux
LiMux
Linux Lite
Linux Mint
LinuxMCE
LinuxTLE
LliureX
MAX
Molinux
Netrunner
Nova Kuuban valtion tukema Linux-jakelu.
OpenGEU
Peppermint OS
Pinguy OS
Poseidon Linux
PUD
Qimo 4 Kids
Sabily
Trisquel GNU/Linux
UberStudent
Ututo Argentiinalainen Ubuntuun pohjautuva jakelu: perustui Gentoo Linuxiin ennen siirtymistä Ubuntuun.[52]
Vinux
Zorin OS

Debian (Stable-haara) -pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
Astra Linux
Bharat Operating System Solutions (BOSS)
Canaima
Corel Linux Corelin vuonna 1999 kehittämä Debian-pohjainen jakelu, jonka lähdekoodin ja kehitystiimin Xandros osti Corelilta 2001.
CrunchBang Linux
Deepin
Devuan
Dreamlinux
Emdebian Grip
Finnix
gNewSense
grml
HandyLinux
Kanotix
Knoppix Varhaisia Live-CD -jakeluita.
Kurumin
LEAF Project
LiMux
Maemo
MEPIS
MintPPC
Musix GNU+Linux
NepaLinux
OpenZaurus
Pardus
PelicanHPC
Raspbian Raspberry Pi-alustalle
Sacix
Skolelinux
SolydXK
SparkyLinux
SteamOS
Sunwah Linux
Symphony OS
SalineOS
The Amnesic Incognito Live System (TAILS)
TurnKey GNU/Linux
Univention Corporate Server
Webconverger
Vyatta
VyOS
Xandros Corel Linux -pohjainen jakelu, jota Asus käytti ensimmäisten Eee 700 -minikannettavien käyttöjärjestelmänä.

MEPIS-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mepis-jakeluun perustuvat.

Nimi Kuvaus
antiX
MX Linux Debianiin perustuva jakelu, jota kehittävät antiX- ja Mepis-yhteisöt.[53]

Knoppix-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
Damn Small Linux
Feather Linux Knoppixin muunnelma, jolla yleisimmät työpöytäsovellukset mahtuvat 128 megatavun muistitikullekin.[54]
Hikarunix

Pacman-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arch-Linuxin pacman-pakettihallintajärjestelmään perustuvat.

Nimi Kuvaus
ArchBang
Arch Linux
Artix Linux
ArchLabs
Chakra Linux
EndeavourOS
Frugalware Linux
Hyperbola GNU/Linux-libre
LinHES
Manjaro
Parabola GNU/Linux-libre

Gentoo-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gentoo Linuxiin perustuvat jakelut.

Nimi Kuvaus
Calculate Linux
Chrome OS Perustui aiemmin Ubuntuun ennen siirtymistä Gentoo Linuxiin.[55]
Container Linux
Gentoox
Knopperdisk
Pentoo
Sabayon Linux
SystemRescueCD
Tin Hat Linux

Slackware-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slackwareen perustuvat Linux-jakelut.

Nimi Kuvaus
Absolute Linux
Austrumi Linux
Freenix
Frugalware Linux
HostGIS
KateOS
MuLinux
NimbleX
Platypux
Salix OS
Sentry Firewall
simpleLinux
Slackintosh
Slamd64
Slax Ennen Slackwareen perustuva jakelu, joka nykyään perustuu Debianiin.[56]
SuperGamer
Topologilinux
VectorLinux Slackwareen pohjautuva vanhat laitteet huomioiva jakelu.[57] Sovellusvalinnoilla nopeaksi ja kevyeksi suunniteltu jakelu.[58]
WinLinux
Wolvix
Zenwalk Linux Slackware-pohjainen jakelu, jonka tavoitteena on nykyaikainen, käyttäjäystävällinen, pelkistetty mutta kokonainen (yksi sovellus kutakin tarkoitusta varten) käyttöjärjestelmä.[59]
ZipSlack

Slax-pohjaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuvaus
DAVIX
DNALinux
Porteus

Lähdekoodiin perustuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain lähdekoodiin perustuvat (ei pakettihallintajärjestelmään perustuvia).

Nimi Kuvaus
Linux From Scratch Oman jakelun kokoamista lähdekoodeista painottava jakelu.[60]
Lunar Linux
Guix System

Riippumattomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riippumattomia jakelupaketteja, jotka eivät kuulu edellämainittuihin kategorioihin.

Nimi Kuvaus
Alpine Linux
Android Toisinaan kutsuttu Linux-jakeluksi koska perustuu Linux-ytimeen, mutta ei käytä samaa ohjelmistopinoa kuin tyypillisessä Linux-jakelussa.[61]
Billix
Coyote Linux
CRUX
CyanogenMod/CyanogenOS
DD-WRT
Dragora GNU/Linux-Libre
ELinOS
Familiar Linux
Fire OS
Firefox OS
fli4l
Foresight Linux
GeeXboX
Guix System Distribution (Guix System)
GoboLinux
Jlime
KaiOS
Lightweight Portable Security (LPS)
LineageOS
Linux Router Project
Lunar Linux
MCC Interim Linux Yksi varhaisimmista Linux-jakeluista: julkaistu helmikuussa 1992 Manchesterin yliopistossa.[62]
MeeGo
MkLinux
Mobilinux
MontaVista Linux
Nitix
NixOS
OpenWrt Reititinlaitteisiin suunnattu Linux-jakelu.
paldo
Prevas Industrial Linux
PS2 Linux Sony Computer Entertainmentin Linux-jakelu PlayStation 2-pelikonsolille.
Puppy Linux
Replicant
rPath
Sailfish OS Jollan kehittämä Linux-jakelu mobiililaitteille.
SliTaz GNU/Linux Alle 35 Mt:n kokoinen pienoisjakelu työpöytä- tai palvelinkäyttöön.[63]
Smallfoot
SmoothWall Palomuurikäyttöön suunnattu Linux-jakelu.
Softlanding Linux System
Solus
Sorcerer
Source Mage
Stable Hybrid Release
Thinstation
Tinfoil Hat Linux
Tiny Core Linux
Tizen
tomsrtbt
Tor-ramdisk
Void Linux
Yggdrasil Linux/GNU/X Yksi vanhimmista Linux-jakeluista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ISO/IEC 23360-1:2006 ISO. Viitattu 7.7.2019. (englanniksi)
  2. https://wiki.archlinux.org/index.php/The_Arch_Way
  3. http://distrowatch.com/table.php?distribution=ark
  4. http://www.centos.org/modules/tinycontent/index.php?id=3
  5. http://www.centos.org/modules/tinycontent/index.php?id=5
  6. http://distrowatch.com/table.php?distribution=connochaet
  7. http://crunchbanglinux.org/wiki/about
  8. http://www.damnsmalllinux.org/
  9. http://www.debian.org/intro/about#free
  10. a b http://www.debian.org/doc/manuals/debian-faq/ch-basic_defs.en.html#s-difference
  11. http://www.debian.org/intro/about#who
  12. http://delicate-linux.net/
  13. http://distrowatch.com/table.php?distribution=elive
  14. http://www.elivecd.org/
  15. http://fedoraproject.org/fi/about-fedora#site-content
  16. http://www.geexbox.org/
  17. http://www.gentoo.org/main/en/about.xml
  18. http://www.gnewsense.org/Main/PressRelease20060825
  19. http://wiki.gnewsense.org/Main/CommunityGuidelines
  20. UNIX 03 Open Group. Viitattu 19.1.2017.
  21. http://www.jolicloud.com/about
  22. http://distrowatch.com/table.php?distribution=k12linux
  23. http://distrowatch.com/table.php?distribution=kali
  24. http://kanotix.com/index.php?module=pnWikka&tag=WhatisKanotix#pnwikka
  25. http://kanotix.com/index.php?module=pnWikka&tag=WhyKanotix
  26. https://kororaa.org/why-fedora/
  27. https://kororaa.org/
  28. http://www.linuxmint.com/about.php
  29. http://www.mepis.org/about-mepis
  30. http://www.mepis.org/discover-mepis#node-9
  31. http://distrowatch.com/table.php?distribution=suse
  32. http://en.opensuse.org/index.php?title=Portal:Distribution&stableid=54194
  33. https://wiki.parabolagnulinux.org/Main_Page#What_is_Parabola_GNU.2FLinux.3F
  34. http://pclinuxoshelp.com/index.php?title=PCLinuxOS&oldid=892#The_Philosophy_of_PCLinuxOS
  35. http://puppylinux.com/about.htm
  36. http://www.sabayonlinux.org
  37. http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
  38. http://www.slackware.com/info/
  39. https://www.suse.com/
  40. http://tukaani.org/about.html
  41. http://www.ubuntu.com/project/about-ubuntu#main-content
  42. http://www.pcworld.com/article/254516/which_linux_distro_is_fairest_of_them_all_ubuntu_survey_says.html#main
  43. http://www.yellowdoglinux.com/products/ydl/
  44. DistroWatch.com: Fermi Linux distrowatch.com.
  45. https://www.oracle.com/linux/index.html
  46. https://distrowatch.com/table.php?distribution=redflag
  47. https://distrowatch.com/table.php?distribution=linpus
  48. PureOS: One Linux for both PCs and smartphones zdnet.com. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi)
  49. http://www.xubuntu.org
  50. http://www.edubuntu.org
  51. https://wiki.ubuntu.com/Gobuntu
  52. https://distrowatch.com/table.php?distribution=ututo
  53. https://distrowatch.com/table.php?distribution=mx
  54. http://featherlinux.berlios.de/
  55. The secret origins of Google's Chrome OS zdnet.com. 6.3.2013. Viitattu 27.2.2020. (englanniksi) 
  56. https://distrowatch.com/table.php?distribution=slax
  57. https://distrowatch.com/table.php?distribution=vectorlinux
  58. http://vectorlinux.com/products
  59. http://www.zenwalk.org/
  60. http://www.linuxfromscratch.org
  61. Ryan Paul: Dream(sheep++): A developer’s introduction to Google Android arstechnica.com. 24.2.2009. Viitattu 10.2.2020. (englanniksi)
  62. https://archiveos.org/mcc-interim/
  63. http://www.slitaz.org/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]