Minikannettava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kannettavien kokovertailu.
Ylinnä Nintendo DS Lite -käsikonsoli (kämmentietokone), keskellä Asus Eee PC (minikannettava) ja alinna MacBook (kannettava tietokone).
Ennen halpojen minikannettavien vyöryä esitelty Sony Vaio C1.

Minikannettava tai puhekielessä miniläppäri on tavallista kannettavaa pienempi ja kevyempi tietokone, jossa on 7–10 tuuman näyttö, vähävirtainen suoritin, massamuistina mahdollisesti flash-muisti ja käyttöjärjestelmänä yleensä GNU/Linux, Windows XP [1] tai Windows 7 Starter Edition. Käyttöjärjestelmää on saatettu räätälöidä koneen tarpeisiin, mutta se silti on toiminnallisesti täysversiota vastaava toisin kuin kämmentietokoneissa yleiset Windows CE tai Palm OS.

Minikannettavien yleisin suoritin (2010) on Intel Atom. Laitteissa on aikojen saatossa nähty myös esimerkiksi VIAn ja Transmetan suorittimia. Toisinaan on esitetty puhelimista ja kämmenmikroista tuttujen ARM-suorittimien tekevän tuloa minikannettaviin, mutta ne eivät ole vielä saaneet merkittävästi jalansijaa.

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuret valmistajat ovat pyrkineet eri keinoin rajoittamaan halpojen minikannettavien ominaisuuksia suojellakseen kalliimpien koneiden markkinoita.

Intel myy Atom-suoritinta edullisesti vain koneisiin, joissa on 10,2" tai pienempi näyttö. Muihin tarkoituksiin hinta on korkeampi.[2]

Microsoft on puolestaan kieltäytynyt myymästä Windows XP -lisenssiä koneisiin, joissa on yli 1 GB muistia. Myöhemmin Microsoft kielsi käyttämästä samassa laitteessa pientä, vähän virtaa kuluttavaa flash-levyä sekä isompaa kiintolevyä. Tätä ratkaisua käyttänyt MSI Wind U115 jouduttiin vetämään markkinoilta.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minikannettavia on ollut olemassa jo 90-luvun puolivälistä alkaen, jolloin mm. Toshiba teki tunnetuksi videokasettia muistuttavat Libretto-kannettavat.

Aiemmin ultrakevyiden tietokoneiden luokka oli varattu valmistajien mallistojen yläpään tehokannettaville [4], jotka olivat arvokkaita ja melko harvinaisia. Asuksen Eee PC:n myyntimenestyksen myötä[5] (2007) kokoluokan painopiste on siirtynyt alempaan markkinasegmenttiin - halpiskannettaviin, jotka on tarkoitettu yleiseen internet- ja vapaa-ajan käyttöön.

Tähän minikannettavien uuden aallon filosofiaan kuului pieni, 7" tai 8.9" näyttö, flash-kiintolevy ja Linux-käyttöjärjestelmä. Laitteista pyrittiin näin tekemään yksinkertaisia ja edullisia. Myöhemmin näyttö kuitenkin suureni 10.1" kokoon ja normaalit kiintolevyt otettiin käyttöön. Myös Microsoft ei halunnut jäädä kelkasta pois ja koneissa alkoi esiintyä Windows-käyttöjärjestelmää. Muutokset lisäsivät laitteiden hintaa jonkin verran.

NPD:n markkinaseurannan mukaan minikannettavissa vain 10 % käytti Windows-käyttöjärjestelmää vuoden 2008 alkupuoliskolla, mutta kesällä 2009 USA:ssa myytävistä minikannettavista sitä käytti noin 98 %.[6]

Vuonna 2012 edulliset 10.1" näytöllä varustetut minikannettavat katosivat markkinoilta ja minikannettavat siirtyivät jälleen ylempiin hintaluokkiin. 2010-luvun alussa minikannettavien paikan veivät yleistyneet taulutietokoneet.

Kehitysmaa-PC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi ensimmäisiä edullisia Netbook-tietokoneita oli OLPC-hankkeen kehittämä XO-1 kannettava tietokone [7]. Tavoitteena oli kehittää sadan dollarin hintainen tietokone kehitysmaiden koululaisten käyttöön. Kehitysmaa-pc:ksi nimetty OLPC-projekti loi markkinat aivan uudentyyppiselle kannettavalle myös kehittyneissä maissa [8]. Asus toi ensimmäisten joukossa vapaille markkinoille luokkaan sijoittuvan kannettavansa Eee PC:n 2007 [9]. Asuksen julkistusta seurasi MSI:n Wind PC 2008. Muita valmistajia ovat HP, Dell ja Acer [10] [11].

Sadan dollarin kannettava XO-1, ns. "kehitysmaa-pc".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. IEEE Distributed Systems Online, vol. 9, no. 6, 2008: Ultra Low-Cost PCs Redraw the OS Wars Greg Goth, haettu 8.6.2008 (Arkistoitu – Internet Archive)
 2. http://www.tietokone.fi/uutiset/intel_vahentaa_pikkukannettavien_rajoituksia (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. http://www.bit-tech.net/news/hardware/2009/06/04/microsoft-no-netbooks-with-hybrid-storage/1
 4. Mikro-PC 5/2001, haettu 10.6.2008[vanhentunut linkki]
 5. LinuxLink.Com, haettu 10.6.2008 "Ultra-small, ultra-lightweight computers have previously carried a huge premium, making them very much a niche market for those individuals willing to spend outrageous amounts of money. Not only does the Eee PC massively undercut its Ultra Mobile PC competition, it even retails for less than a budget laptop."
 6. http://plaza.fi/muropaketti/usassa-98-prosentissa-myydyista-minikannettavista-on-windows (Arkistoitu – Internet Archive)
 7. IT World (12.5.2008), haettu 8.6.2008 "ULPCs are an emerging class of laptops that carry low price tags -- about $250 to $500. Early examples include the Asus Eee PC and One Laptop Per Child's XO machine."
 8. Tietokone: Kehitysmaaläppäreille uusia markkinoita (2.6.2008), haettu 9.6.2008 (Arkistoitu – Internet Archive) "Köyhien maiden lapsille tarkoitettu XO on sivutuotteenaan synnyttänyt markkinat kehittyneissä maissa aivan uudenlaisille kannettaville. Monet havahtuivat huomaamaan, että heidän perustietotekniikkatarpeisiinsa riittäisi aivan hyvin pienikokoinen ja halpa laitekin. Niinpä tähän markkinarakoon ovat suunnanneet Asuksen Eee PC:n vanavedessä monet muutkin valmistajat."
 9. Tietokone (3.11.2007), haettu 9.6.2008 (Arkistoitu – Internet Archive) "Niin sanotuista kehitysmaa-pc-koneista näyttää tulevan kannettavien tietokoneiden uusi trendi. Sadan taalan kannettava aloitti suuntauksen, Intel jatkoi sitä, ja nyt mukana on Asus. Eee Pc -kone on tosin suunnattu myös länsimarkkinoille, ja se sisältää monta houkutinta perinteiseen kannettavaan verrattuna. Asuksen Eee Pc:tä on esitelty virallisesti ensi kertaa Yhdysvalloissa loppuviikolla. Toisin kuin One Laptop Per child -hankkeen kone tai Intelin Classmate Pc, Asus Eee Pc ei ensisijaisesti ole tarkoitettu kehittyvien maiden koululaisille, vaan tavalliselle yleisölle."
 10. Tietokone: Acerilta lisää ultrapieniä kannettavia (3.6.2008), haettu 9.6.2008 (Arkistoitu – Internet Archive) "Ultrapienten kannettavien markkina on päässyt vauhtiin, ja volyymien kasvaessa myös hinnat laskevat. Acer tuo elokuusta alkaen Suomeen pieniä umpc-koneita Linpus-Linuxilla tai Windows XP:llä varustettuna reilulla 300 eurolla. Koneet perustuvat Intelin Atom-suorittimeen. Edullisimmassa kokoonpanossa on kahdeksan gigatavua nand-flash-muistia, 512 megatavua keskusmuistia ja Linux-käyttöjärjestelmä."
 11. Hilavitkutin: Minikannettavien maihinnousu (18.6.2008), haettu 15.7.2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]