Palm OS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palm OS
Kehittäjä Palm
Julkaistu 1996
Suoritintuki Motorola DragonBall, ARM
Lisenssi Suljettu lisenssi
Ruutukaappaus Palm OS Garnet v5.4.9 -käyttöjärjestelmästä.

Palm OS (tunnetaan myös nimellä Garnet OS) on Palmin kämmentietokoneiden ja älypuhelinten käyttöjärjestelmä. Sen käyttöliittymä suunniteltiin käytettäväksi kosketusnäytön avulla. Ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1996.[1] Palm OS:in kehittänyt talousongelmiin ajautunut Palm myytiin huhtikuussa 2010 tietokoneyhtiö Hewlett-Packardille.[2]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palm OS on suljetun lähdekoodin sulautettu käyttöjärjestelmä, jota voidaan ajaa monenlaisissa taskukokoisissa laitteissa. Myös Palm OS -pohjaisia rannetietokoneita on valmistettu. Ennen versiota 5.0 PalmOS toimi Motorola DragonBall-suorittimissa. Versiossa 5.0 siirryttiin käyttämään ARM-alustaa.

Nykyisen version eli 5.4 Garnetin keskeiset ominaisuudet ovat:lähde?

Ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PalmOS ei tue varsinaista moniajoa. Muistikorttituki on rajoittunut, eikä muistikortteja voi käyttää kaikkien sovellusten kanssa. Palm tarjoaa tämän takia joistain älypuhelimistaan Windows Mobile -versiota. Palmin uuteen Pre-älypuhelimeen on tulossa WebOS.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What is Palm OS? computerhope.com. 31.1.2019. Computer Hope. Viitattu 9.7.2023. (englanniksi)
  2. Palm — Complete Guide: History, Founding, Products, and More history-computer.com. 17.5.2023. History-Computer. Viitattu 9.7.2023. (englanniksi)