Äänentoisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mikrofoni
Mikseri
Päätevahvistin
Kaiuttimet kotikäyttöön
PA-kaiutin

Äänentoisto on sähköistä äänen vahvistamista ja muokkaamista ammatti- ja kotikäytössä.

Esiintyjän tuottama ääni muutetaan mikrofonia käyttäen sähköiseksi signaaliksi. Äänilähteenä voidaan käyttää myös elektronisia instrumentteja, esimerkiksi kosketinsoittimia, tai tallenteita (esim. CD-levy).

Mikrofonin sähköiseksi muuttama ns. mikrofonitasoinen signaali vahvistetaan esivahvistimella ns. linjatasoiseksi, jolloin sitä voidaan helpommin käsitellä. Esivahvistettu esivahvistimen tai mikserin signaali ohjataan päätevahvistimille. Päätevahvistinten ns. kaiutintasoiseksi vahvistama signaali ohjataan edelleen kaiuttimiin. Ammattikäyttöön tarkoitetut kaiuttimet jaetaan kahteen pääluokkaan käyttötarkoituksen perusteella: PA-kaiuttimet joita voi olla yksi tai useampi on tarkoitettu äänen toistamiseen yleisölle (PA = Public Address), monitorikaiutin äänen toistamiseen esiintyjille esiintymisen helpottamiseksi.

Lisälaitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisälaitteita on monenlaisia mutta kaikkia niitä ei tarvitse välttämättä käyttää.

Erilaisia laiteyhdistelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinkertainen vaihtoehto jota voi hyödyntää esim. karaokessa:

  • Mikrofoni, päätevahvistin esivahvistimella ja kaiuttimet

Kuhunkin allaolevista vaihtoehdoista voi periaatteessa käyttää esim. kahta eri mikrofonia, sähkökitaraa efektilaitteen kanssa ja kosketinsoittimia. Miksereiden kanavamäärä voi vaihdella paljonkin 2-kanavaisesta studiomiksereiden kymmeniin kanaviin.

Miksaajan toimena on säätää äänentasot sopiviksi mutta sitä tehtävää voivat hoitaa myös esiintyjät mikäli osaavat käyttää mikseriä. Eräs riskitekijä on jos mikrofoni säädetään kovin herkälle, voi ääni alkaa kiertää. Mitä kaikuisemmassa tilassa ääntä toistetaan, sitä suurempi riski on.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]