PA-järjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikrofoni
Mikseri
Päätevahvistin
Kaiuttimet kotikäyttöön
PA-kaiutin

PA-järjestelmä (lyhenne sanoista public address) on äänentoistojärjestelmä, jonka tarkoituksena on välittää ääntä esimerkiksi julkisissa tiloissa kuten liikenneterminaaleissa ja yleisötapahtumissa, kuten konserteissa. Kouluissa PA-järjestelmää kutsutaan usein keskusradioksi.

PA-järjestelmällä voidaan toistaa joko reaaliaikaisesti tuotettua ääntä, esimerkiksi tilannetiedotus tai konserttiesitys, tai tallennettua ääntä, kuten tallennettua musiikkia tai tallennettuja tiedotteita.

Jos äänilähde on mikrofoni, mikrofonin sähköiseksi muuttama niin sanottu mikrofonitasoinen signaali vahvistetaan esivahvistimella niin sanotusti linjatasoiseksi, jolloin sitä voidaan helpommin käsitellä. Esimerkiksi CD-soittimelta saadaan suoraan linjatasoista ääntä.

Linjatasoinen signaali ohjataan päätevahvistimille. Päätevahvistinten kaiutintasoiseksi vahvistama signaali ohjataan edelleen kaiuttimiin. Ammattikäyttöön tarkoitetut kaiuttimet jaetaan kahteen pääluokkaan käyttötarkoituksen perusteella: PA-kaiuttimet joita voi olla yksi tai useampi on tarkoitettu äänen toistamiseen yleisölle), monitorikaiutin äänen toistamiseen esiintyjille esiintymisen helpottamiseksi.

Lisälaitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisälaitteita on monenlaisia, mutta ne kaikki eivät ole välttämättömiä.

Erilaisia laiteyhdistelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinkertainen vaihtoehto PA-järjestelmäksi, jota voi hyödyntää esimerkiksi karaokessa:

  • Mikrofoni, päätevahvistin esivahvistimella ja kaiuttimet

Kuhunkin alla olevista vaihtoehdoista voi periaatteessa käyttää esimerkiksi kahta eri mikrofonia, sähkökitaraa efektilaitteen kanssa ja kosketinsoittimia. Miksereiden kanavamäärä voi vaihdella paljonkin 2-kanavaisesta studiomiksereiden kymmeniin kanaviin.

Miksaajan toimena on säätää äänentasot sopiviksi, mutta sitä tehtävää voivat hoitaa myös esiintyjät mikäli he osaavat käyttää mikseriä. Keskeisenä riskinä on mikrofonin säätäminen liian herkällä, jolloin ääni voi alkaa kiertää. Mitä kaikuisemmassa tilassa ääntä toistetaan, sitä suurempi riski akustiselle kierrolle on.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirretty artikkelista äänentoisto

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Toivanen, Jarmo: Teknillinen akustiikka, "Kaiuttimet", s. 261-359. Espoo: Otakustantamo, 1976. ISBN 951-671-123-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta PA-järjestelmä.