PA-laitteisto

Wikipedia
(Ohjattu sivulta PA-kaiutin)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

PA-kaiutin (engl. public address) on ammatilliseen äänentoistoon tarkoitettu laite, joka on yleensä normaalia kaiutinta suurempi.

Erot normaaliin stereolaitteistoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennevaloihin asennettu PA-kaiutin Sydneyssä

PA-kaiuttimet ovat liikkuvalta pinta-alaltaan huomattavasti kotikaiuttimia suurempia. Suurempi pinta-ala siirtää enemmän ilmaa, joten ääni kantaa pitemmälle. Lisäksi PA-kaiuttimet ovat kotikaiuttimia herkempiä. Kaiuttimen hyötysuhdetta on siis korotettu huomattavasti normaalista kaiuttimesta. Valitettavasti korotus tapahtuu usein äänen laadun kustannuksella, sillä julkisessa äänentoistossa haetaan harvoin HiFi -tyylistä toistoa. Tarpeeksi suuri tai sitäkin suurempi äänenpaine on tärkeämpää. Suurimmat toistovasteen virheet pyritään korjaamaan ekvalisaattorilla.

PA-laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki PA-laitteistot noudattavat pääpiirteissään samoja osia, mutta ylimääräisiä laitteita ja tehoeroja löytyy. Yksinkertaisin mahdollinen PA-laitteisto saadaan mikrofonista ja aktiivikaiuttimesta, jossa siis on sisäänrakennettu esi- ja päätevahvistin kaiuttimineen. Suurien kesäfestareiden laitepinoista sieltäkin löytyvät soittimet, mikrofonit, mikserit, vahvistimet ja kaiuttimet. Mutta lisäksi sieltä löytyy efektilaitteita, ekvalisaattoreita, kompressoreja, limiittereitä jne. Efektilaitteisiin luetaan phaserit, kaikulaitteet, viivelaitteet (delay, chorus) jne. Useimmat konsertinjärjestäjät vuokraavat laitteensa joltakin äänentoiston toimittajalta, sillä monet laitteet vievät paljon säilytystilaa. Lisäksi taloudellinen kannattavuus systeemien omistamiseen laskee jos laitteita käytetään vain kesäaikana.

Tärkeitä asioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PA-laitteisto täytyy aina kytkeä päälle ja pois tietyssä järjestyksessä, sillä väärässä järjestyksessä käynnistetyt laitteet saattavat vahingoittaa etenkin keskiäänikaiuttimia. Oikeassa käynnistysjärjestyksessä kytketään ensin päälle kaikki efektit, kompressorit/limitterit ja mikseri. Tärkein muistettava asia on kuitenkin, että päätteet kytketään päälle viimeisenä ja voimakkuussäädöt minimissä, jotta kaiuttimista ei tulisi häiriöääniä. Mitään laitteita ei saa irrottaa toisesta ilman, että kyseisen liitännän voimakkuus on minimissään.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaiutin

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]