Manjaro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Manjaro
Manjaro 20.2
Manjaro 20.2
Kehittäjä Guillaume Benoit, Philip Müller
Tuoteperhe Linux
Toiminnallinen tila toiminnassa
Julkaistu 10. heinäkuuta 2011
Viimeisin vakaa versio 23.1 ([1])
Päivitysmalli Rolling release
Käyttöliittymä Xfce, KDE Plasma 5, GNOME
Lisenssi Vapaa ohjelmisto
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Manjaro on Arch Linuxiin pohjautuva Linux-jakelu. Manjaro on tarkoitettu käyttäjäystävällisemmäksi ja vakaammaksi versioksi Arch Linuxista, sisältäen graafisen asennusohjelmiston, automaattisen laiteajurien hakemisen sekä muita käytön aloittamista helpottavia lisäyksiä. [2]

Kuten Arch Linux, Manjaro on jatkuvasti päivittyvä jakelu (engl. rolling release), eli ohjelmistoja päivitetään tiheästi pieninä päivityksenä harvempien, suurten päivitysten sijaan. Siinä missä Arch päivittää ohjelmalähteensä mahdollisimman nopeasti sitä mukaa kun ohjelmistojen kehittäjät julkaisevat uusia versioita, Manjaro päivittää ne hieman harvemmin jotta Arch-käyttäjät ehtisivät havaitsemaan mahdolliset ongelmat.

Manjaro käyttää Archin tapaan pacman-paketinhallintajärjestelmää, mutta se sisältää oletuksena myös pacmanin käyttöä yksinkertaistavan pamac-ohjelmiston, joka sisältää mm. suoran tuen käyttäjien ylläpitämälle AUR (Arch User Repository) -ohjelmalähteelle sekä graafisen käyttöliittymän.

Manjaron virallisesti tuetut versiot sisältävät Xfce, GNOME tai KDE -työpöytäympäristön, mutta saatavilla on myös lukuisia yhteisön ylläpitämiä versioita mm. Cinnamon, LXDE/LXQt ja MATE -työpöydillä. Manjaro on myös mahdollista asentaa täysin ilman graafista ympäristöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Manjaro 23.1 Vulcan released, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. www.everydaylinuxuser.com everydaylinuxuser.com. Viitattu 16.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Manjaro.