Arch Linux

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arch Linux
Xfce-työpöytäympäristö Arch Linuxissa
Xfce-työpöytäympäristö Arch Linuxissa
Kehittäjä Aaron Griffin ja muut
Tuoteperhe GNU/Linux
Toiminnallinen tila toiminnassa
Päivitysmalli jatkuva julkaisu
Ytimen tyyppi monoliittinen
Suoritintuki x86-64
Käyttöliittymä graafinen
tekstipohjainen
Lähdekoodimalli FOSS
Lisenssi GPL ja muita
Aiheesta muualla
Kotisivut

Arch Linux on Linux-jakelupaketti x86-64-prosessorilla varustetuille tietokoneille. Arch Linux on suunnattu edistyneille käyttäjille. Sen on tarkoitus olla yksinkertainen ja nopea. Arch Linuxista on saatavilla myös epäviralliset versiot i686- (Arch Linux 32) ja ARM-prosessoreille (Arch Linux ARM).

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttöjärjestelmää asentaessaan täytyy itse asentaa tarvitsemansa ohjelmapaketit. Ohjelmien asentamiseen käytetään pacman-paketinhallintajärjestelmää.

Arch Linux on jatkuvasti päivittyvä jakelu (engl. rolling release).[1] Käyttöjärjestelmä ei perustu tiettyyn julkaisusykliin.[1] Pakettivarastojen paketteja päivitetään jatkuvasti ja käyttöjärjestelmän voi päivittää uusimpaan versioonsa suoraan pakettivarastoista.

Arch Linuxin asennusmedia sisältää ainoastaan asennusskriptin (pacstrap) vähimmäisedellytykset: kaikki järjestelmän asennukseen käytettävät paketit ladataan pakettivarastoista. Siten käyttöjärjestelmä koostuu heti alkuasennuksen jälkeen uusimmista saatavilla olevista versioista. Arch Linuxin asennusmediasta julkaistaan uusi versio aina joka kuukauden ensimmäisellä viikolla.

Arch Linuxiin pohjautuvia Linux-jakeluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arch Linuxia pohjautuvia Linux-jakeluita ovat muun muassa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jim Salter: Valve’s upcoming Steam Deck will be based on Arch Linux—not Debian arstechnica.com. 11.8.2021. Viitattu 12.8.2021. (englanniksi)
  2. Antergos Linux Project Ends , archive.org tallenne 22.5.2019 24.5.2019. Antergos Linux. Arkistoitu 22.5.2019. Viitattu 6.10.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Arch Linux.