OpenWrt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OpenWrt on pääasiassa reititinlaitteita varten räätälöity Linux-käyttöjärjestelmän levityspaketti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin OpenWrt kehitettiin Linksys WRT54G-tukiasemalle.[1]

OpenWrt:n kehittämisen on mahdollistanut se, että Linksysin tuotteessaan käyttämä ohjelmisto on lisensoitu GNU GPL -lisenssillä. Lisenssiehtojen mukaisesti Linksys on julkaissut tuotteessaan käyttämänsä ohjelmakoodin, jota hyödyntämällä taidokkaat ohjelmoijat, hakkerit, ovat voineet kehittää oman versionsa laitteen ohjelmistosta. Linksys julkaisi ohjelmakoodinsa vuonna 2004.[1]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin monet muut olemassa olevat firmware-versiot, OpenWrt on kehitetty puhtaalta pöydältä uudeksi järjestelmäksi. OpenWrt:n kehittämisen pääajatuksena onkin välttää kaikkien ominaisuuksien sisällyttämistä samaan pakettiin, ja tarjota hyvin kevyt perusjärjestelmä, jota voi helposti laajentaa tarpeiden mukaisesti käyttämällä ipkg-paketinhallintajärjestelmää.

OpenWrt-ohjelmistoa hallitaan www-käyttöliittymällä tai komentoriviltä SSH-yhteyden kautta. Laite voidaan konfiguroida hyvinkin monimutkaisesti, koska perinteinen www-käyttöliittymä ja ohjelmisto rajoituksineen eivät ole esteenä. Mahdollista on esimerkiksi määritellä eri VLAN-verkkoja laitteen neliporttiseen kytkimeen. Myös VPN-yhteyksille saadaan tuki, joka löytyy vain kalliimmista laitteista vakiona.

Miksi asentaa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenWrt-ohjelmistolla saadaan käyttöön uusimmat Linux-ohjelmistot omaan tukiasemaan. Samalla saadaan laitteen toiminta mahdollisimman nopeaksi ja joustavaksi. Perehtyneemmille käyttäjille alusta tarjoaa mahdollisuuden kehittää toimintoja, jotka löytyvät vasta paljon kalliimmista laitteista.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa suurin OpenWrt-ohjelmiston avulla rakennettu WLAN-yhteisö on OpenSpark.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b OpenWrt Version History [OpenWrt Wiki] wiki.openwrt.org. Viitattu 15.1.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta OpenWrt.