PCLinuxOS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PCLinuxOS
PCLinuxOS logo.svg
PCLinuxOS 2009 Beryl-kiihdytetyllä KDE-työpöytäympäristöllä
PCLinuxOS 2009 Beryl-kiihdytetyllä KDE-työpöytäympäristöllä
Kehittäjä Texstar
Tuoteperhe GNU/Linux
Toiminnallinen tila Toiminnassa
Viimeisin vakaa versio PCLinuxOS 2012.8 (22. elokuuta 2012)
Ytimen tyyppi Monoliittinen ydin
Lähdekoodimalli avoin lähdekoodi
Lisenssi GPL ja muita lisenssejä
Aiheesta muualla
www.pclinuxos.com

PCLinuxOS on Mandrivaan pohjautuva GNU/Linux -käyttöjärjestelmän jakelupaketti, joka käyttää oletuksena KDE-työpöytäympäristöä. PCLinuxOS käyttää pakettienhallintaohjelmanaan Debianista tuttua APT:tä ja sen graafisena käyttöliittymänä Synaptic Package Manageria. Internet-selaimeksi on valittu Mozilla Firefox ja sähköpostiohjelmaksi Mozilla Thunderbird. Toimisto-ohjelmistona PCLinuxOS käyttää OpenOffice.orgia.

PCLinuxOS 2007 Final (tunnettu myös versiona 1.0) julkaistiin 21. toukokuuta 2007.

PCLinuxOS:sta on nyt saatavilla pclinuxos-kde-2011.09, pclinuxos-lxde-2011.09, pclinuxos-phoenix-xfce-2011.09 ja pclinuxos-openbox.2011.09 versiot.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin PCLinuxOS oli vain kokoelma Mandrake Linuxiin (nykyisin Mandriva Linux) perustuvia RPM-paketteja. Nämä paketit olivat nykyisin paremmin Texstarina tunnetun Bill Reynoldsin käsialaa. Vuodesta 2000 vuoteen 2003 Texstar piti yllä omaa pakettilähdettään rinnakkain PCLinuxOnline-sivuston kanssa.

Elokuussa 2006 Texstar julkaisi kolme uutta live-CD:tä, versionumeroiltaan 0.93a: MiniME, Junior ja Big Daddy.

Toukokuussa 2007 julkaistu PCLinuxOS 2007 oli valtava harppaus edellisestä. Sen sisältämien suurten uudistusten vuoksi päivittäminen 0.93 versiosta uuteen vaati täydellisen uudelleenasennuksen. Uusi versio sisälsi mm. uuden ulkoasun ja 3D työpöytäefektit mahdollistavat Compizin ja Berylin (päivitysten myötä nykyisin Berylin korvaa Compiz Fusion), KDE 3.5.6:n, OpenOffice.org 2.2:n ja Mozilla Firefox 2.0.0.3:n. 2007 version julkaisun yhteydessä julkaistiin myös uusi logo.

Erityistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PCLinuxOS osaa toistaa automaattisesti useimmat multimediaformaatit kuten ogg, wma, mp3, mpg, rm ja mov, mutta kopiosuojattujen DVD-elokuvien katsomiseen vaadittava libdvdcss ei oletuksena ole asennettuna. Tosin sekin löytyy virallisista asennuslähteistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]