Live-CD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ubuntun Live-CD.

Live-CD:iksi kutsutaan CD/DVD-levyltä keskusmuistiin käynnistyviä ohjelmia, kuten käyttöjärjestelmiä tai palomuureja. Live-CD:itä on mahdollista käyttää esimerkiksi käyttöjärjestelmän kokeiluun, tai kiintolevyn osiointiin tai verkon selaamiseen siten, ettei tietokoneelle jää tietoja käytöstä.

Live-CD:ltä käynnistynyt käyttöjärjestelmä ei tee muutoksia tietokoneen kiintolevyyn ilman erillistä toimenpidettä. Jotkut Live-CD:t tarjoavat mahdollisuuden tallentaa asetukset esimerkiksi USB-muistitikulle, jolta ne voidaan palauttaa seuraavia käyttökertoja varten. Osa Live-CD:ltä pyörivistä käyttöjärjestelmistä on mahdollista asentaa tietokoneen kiintolevylle kuten tavanomainen käyttöjärjestelmä.

Linux[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suosituimpia Live-CD:itä ovat Linux-jakelut. Live-Linux on Linux, joka on suunniteltu toimimaan täysin siirrettävältä medialta, kuten CD- tai DVD-levyltä tai USB-muistitikulta. Valtaosa Live-CD:istä on ilmaisia ja ladattavissa julkaisijan verkkosivuilta. Ilmaisia Live-CD:itä ovat muun muassa Knoppix, Ubuntu, Damn Small Linux ja Puppy Linux. Live-Linuxit käynnistyvät suoraan medialtaan eivätkä vaadi minkäänlaista asennusta kiintolevylle toimiakseen, joten ne ovat oivallinen ja turvallinen tapa tutustua Linuxiin ja sen eri jakeluversioihin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.