Live-CD

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ubuntun Live-CD.

Live-CD:iksi kutsutaan CD/DVD-levyltä keskusmuistiin käynnistyviä käyttöjärjestelmiä tai esimerkiksi palomuureja. Live-CD:itä on mahdollista käyttää esimerkiksi kiintolevyn osiointiin, verkon selaamiseen siten ettei tietokoneelle jää tietoja selailusta tai käyttöjärjestelmän kokeiluun.

Live-CD:ltä käynnistynyt käyttöjärjestelmä ei tee muutoksia tietokoneen kiintolevyyn ilman erillistä toimenpidettä. Jotkin Live-CD:t tarjoavat mahdollisuuden tallentaa asetukset esimerkiksi USB-muistitikulle, jolta ne voidaan palauttaa seuraavia käyttökertoja varten. Osa Live-CD:ltä pyörivistä käyttöjärjestelmistä on mahdollista asentaa tietokoneen kiintolevylle toimimaan kuten tavanomainen käyttöjärjestelmä.

Linux[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suosituimpia Live-CD:itä ovat Linux-jakelut. Live-Linux on Linux, joka on suunniteltu toimimaan täysin siirrettävältä medialta, kuten CD, DVD tai vaikkapa USB-muistitikku Valtaosa Live-CD:istä ovat ilmaisia ja ladattavissa julkaisijan verkkosivuilta. Ilmaisia Live-CD:itä ovat muun muassa Knoppix, Ubuntu, Damn Small Linux ja Puppy Linux. Live-Linuxit käynnistyvät suoraan medialtaan eivätkä vaadi minkäänlaista asennusta kiintolevylle toimiakseen, joten ne ovat oivallinen ja ennen kaikkea turvallinen tapa tutustua Linuxiin ja sen eri jakeluversioihin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.