Raspberry Pi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Raspberry Pi 1 Model B+
Raspberry Pi 2 Model B (2015)

Raspberry Pi, tuttavallisemmin RasPi, on yhden piirilevyn tietokone, jonka on kehittänyt brittiläinen Raspberry Pi Foundation.

Tietokoneen ensimmäisestä mallista on julkaistu neljä versiota: Model A, jonka hinta on 25 Yhdysvaltain dollaria ilman veroja, Model A+, jonka hinta on 20 Yhdysvaltain dollaria ja Model B, jonka hinta on 35 Yhdysvaltain dollaria, sekä Model B+, jonka hinta on sama kuin Model B:n.

Laitteisto perustuu Broadcomin BCM2835-järjestelmäpiiriin (ARM1176JZF-S), joka sisältää suorittimen, muistin ja integroidun grafiikkapiirin. Tietokone kytketään televisioon tai monitoriin, syöttölaitteina voi käyttää USB-näppäimistöä ja hiirtä, massamuistina on Secure Digital -kortti. Virtalähteeksi sopii kännykän laturi.

Helmikuussa 2015 koneita oli myyty viisi miljoonaa kappaletta, joten se ohitti Sinclair ZX Spectrumin myydyimpänä brittiläisenä koneena.[1]

Helmikuussa 2015 säätiö julkaisi Raspberry Pi 2:n joka käyttää neliytimistä 900MHz BCM2836 ARM Cortex-A7 -suoritinta ja sisältää 1 GiB muistia. Uusi suoritin on suorituskyvyltään noin kuusinkertainen entiseen nähden. Hinnan on tarkoitus olla saman kuin vanhalla B-mallilla.[2]

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Model A Model B
Myyntihinta: 25 USD 35 USD
Prosessori: 700 MHz ARM11
Näytönohjain: Broadcom VideoCore IV, OpenGL ES 2.0, 1080p h.264
Muisti: 256 MB (jaettu näytönohjaimen kanssa) 512 MB (jaettu näytönohjaimen kanssa)
USB 2.0 portit: 1 2 (integroitu USB-hubi), 4 (Model B+)
Videoulostulot: HDMI (rev 1.4), komposiitti RCA (PAL & NTSC), Model A+/B+ jakkiliitin korvaa RCA:n
Ääni: HDMI, 3,5 mm jakki
Massamuisti: SD / MMC / SDIO-muistikortti, Model A+/B+ vain Secure Digital
Verkkosovitin: Ei ole 10/100 Ethernet (RJ45) (USB-Ethernet-silta)
muut liittimet 40-pinninen GPIO-liitin
Tehonkulutus: 500 mA (2,5 W) 700 mA (3,5 W)
Virtalähde: 5 V MicroUSB
Koko: 85,60 × 53,98 × 17 mm
Paino: 45 g
Käyttöjärjestelmät:[3] Debian (Raspbian), Fedora (Pidora), Arch Linux, RISC OS

Lukuisista muista Linux-jakeluista on RasPille sovitettu versio, kuten myös FreeBSD:stä ja NetBSD:stä. Myös Plan 9 from Bell Labs ja Inferno on sovitettu koneelle.

Tietokoneen suoritin on samanlainen kuin vanhemmissa älypuhelimissa. Suorituskykyä voi verrata 300 MHz Pentium II:en, grafiikkapiirin puolestaan ensimmäiseen Xboxiin.

Yksi puutteista on paristovarmennettu kello. Konetta käynnistettäessä kellonaika pitää aina synkronisoida netistä tai syöttää käsin.

Säätiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raspberry Pi Foundation perustettiin 2009 kannustamaan tietotekniikan opetusta kouluissa. Säätiötä tukevat Cambridgen yliopisto tietotekniikan laitos ja Broadcom.

Säätiön perustajiin kuuluivat mm. Elite ja Elite: Dangerous pelien kehittäjä tunnettu David Braben, Cambridgen yliopiston tietotekniikan laitoksen professori Alan Mycroft, laitoksen lehtorit Rob Mullins ja Jack Lang, Norcott Technologiesin johtaja Pete Lomas ja Broadcomin teknologiajohtaja Eben Upton, joka oli myös koneen pääsuunnittelija.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raspberry Pi julkaistiin 29.2.2012 kello 6:00 (UTC). Tuotteen jakelijoina toimii Premier Farnell ja RS Components. Kummankin jakelijan verkkosivut lamaantuivat tietokoneen valtavan suosion vuoksi ja ensimmäinen 10 000 kappaleen erä Model B-sarjaa myytiin lähes välittömästi loppuun.[4]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]