Jakkiliitin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 ja 3 -napaiset jakkiliittimet. (1-runko, 2-oikea, 3-vasen/mono, 4-eristin)
3,5 mm uros jakkiliitin
4-napainen liitin

Jakkiliitin, myös plugiliitin, 6,35 mm plugi tai 3,5 mm plugi, on erityisesti äänitekniikassa käytetty liitin. Nimitys plugi tulee englannin kielestä: engl. jack pistukka ja engl. plug pistoke.

Lisäksi vanhoissa käsikäyttöisissä puhelinkeskuksissa on ollut käytössä Bantam (TT) pistoke, 4,47 mm pistoke, joita edelleenkin käytetään analogisissa syntetisaattoreissa, äänitysstudioissa sekä radio- ja tv-studioissa.lähde?

Jakkiliittimen rakenne on koaksiaalinen. Se on tavallisimmin kaksi- tai kolminapainen, esimerkiksi kuulokkeissa ja sähkökitaran mikrofonikaapeleissa käytetty, yleensä 6,35, 4,4 (Pentaconn, balansoitu viisinapainen stereo), 3,5 tai 2,5 mm läpimittainen pistoke. Kolminapaiset on tarkoitettu stereo- ja kaksinapaiset monokäyttöön.

Yleisimmistä liittimistä koot 1/4 tuuma on sama kuin 6,35 mm, mutta 1/8 tuuma ei ole täysin sama kuin 3,5 mm. 1/8 tuuma on 3,175 mm ja se on ollut englantilaisessa systeemissä joskus 1960-luvulla. Standardoinnissa 1/4 tuuma säilyi, mutta 1/8 tuuman korvasi 3,5 mm.

Jakkiliittimiä on saatavina sekä koiras- että naarastyyppisinä. Koirasliittimiä on saatavana sekä suorana että 90 asteen kulmassa olevana.

Naaraspuolisia liittimiä on olemassa sekä kuulokejatkojohdoissa käytettäviä johtimeen liitettäviä versioita että laitteisiin kiinteästi asennettavia runkopistukoita. Runkoon asennettavissa versioissa on usein apukosketin, joka katkaisee virran kaiuttimista kun kuuloke liitetään. 6,35 millistä naarastyyppistä liitintä käytetään usein audiomiksereissä ja kitaravahvistimissa.

Kolminapaista liitintä voi käyttää myös balansoidussa monofonisessa kytkennässä XLR-liittimien tapaan, jolloin häiriöherkkys mikrofonikäytössä pienenee.

Liittimestä on olemassa myös nelinapainen versio, jota voi käyttää esimerkiksi analogisissa headseteissä eli kuulokemikrofoneissa. Toteutus vaatii toimiakseen myös nelinapaisen naarasliittimen. Neljännellä navalla voidaan myös syöttää stereoäänen rinnalle esimerkiksi komposiittivideosignaali.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jakkiliitin.