Headset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Headset

Headset (headsetti, kuulokemikrofoni, sankaluuri) on päässä pidettävä laite, jossa on yhdistetty kuulokkeet ja mikrofoni. Headsettejä käyttivät ensimmäisinä lentäjät ja lennonjohtajat radiokommunikaatioissaan, puhelinpalvelutyössä toimivat toimistotyöntekijät sekä simultaanitulkit. Nykyisin headset on käytössä myös erilaisissa tietokoneella internetin välityksellä pelattavissa verkkopeleissä, joissa käyttäjät kommunikoivat toisilleen sekä pikaviestimissä ja VoIP puhelimissa. Erityisen kätevä headset on Internetin välityksellä käytävissä puhelin- tai multimediapalavereissa.

Headsetin johdossa tai rungossa voi olla äänenvoimakkuuden säädin ja mikrofonin mykistyskytkin. Headset kytketään tietokoneeseen tai puhelimeen joko langallisesti (analogisesti tai digitaalisesti) tai langattomasti Bluetooth-yhteydellä.

Laitteen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sankaluuri toimii hyvin yksinkertaisesti. Analogisella liitännällä varustetuissa laitteissa on usein kaksi johtoa (vaaleanvihreä ja vaaleanpunainen), jotka kytketään tietokoneeseen niille tarkoitettuihin liittimiin. Mikrofoniin kantautuva ääni kulkeutuu vaaleanpunaisella liittimellä varustetun johdon kautta tietokoneelle. Vaaleanvihreästä liittimestä tietokoneen äänet kytkeytyvät headsetin stereokuulokkeisiin. Matkapuhelimien headseteissä korvanapit ja mikrofoni ovat usein kiinni toisissaan vain johtojen välityksellä, ilman sankaa. Joissain kuulokemikrofoneissa on audioliittimien sijaan USB-liitin, jolloin luuri yhdistetään tietokoneeseen USB-liittimen kautta.

USB-kuulokkeita voidaan käyttää usein myös uusimmissa pelikonsoleissa.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.