Balansoitu kytkentä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Väritykset: punainen: S, keltainen: −S, ruskea: H, vihreä: H, vaaleansininen: 2S. Häiriösignaali on poissa.

Balansoitu kytkentä, jota kutsutaan myös symmetriseksi tai differentiaaliseksi kytkennäksi, on elektroninen kytkentätapa, jossa signaali ja sen kanssa vastakkaisvaiheiseksi käännetty signaali kuljetetaan vierekkäisissä johtimissa, jotka vielä on usein kierretty pariksi. Vierekkäisiin johtimiin ulkopuolelta indusoituvat sähkömagneettiset häiriöt ovat keskenään liki samansuuruisia ja samanvaiheisia. Vastaanottopäässä vastavaiheinen signaali käännetään uudelleen ja signaalit yhdistetään. Tämän myötä alkuperäinen signaali kaksinkertaistuu ja vastavaiheisiksi muuttuneet häiriösignaalit kumoavat toisensa. Balansoitu liitäntä mahdollistaa hyvin pitkien kaapeleiden käyttämisen ilman merkittäviä häiriöitä.

Signaalilähde lähettää parikaapelin johtimiin signaalin ja vastakkaisvaiheisen signaalin . Kaapelissa signaaleihin summautuu häiriösignaali , jolloin kaapelissa kulkevat signaalit ja . Vastaanottopäässä vastakkaisvaiheinen signaali ja siihen indusoitunut häiriö vähennetään alkuperäisestä signaalista ja siihen indusoituneesta häiriösignaalista, jolloin saadaan .

Balansoitua kytkentää käytetään pääasiassa ammattilaistason äänitys- ja äänentoistolaitteissa sekä tietoliikennetekniikassa. Erityisesti jos signaalilähde antaa matalan signaalintason, kuten mikrofoni, kytkentätavasta on hyötyä häiriöiltä suojautumisessa. Kytkennässä käytetään yleisesti XLR-liitintä ja joskus 3-napaista plugiliitintä. Yhtyekäytössä voidaan käyttää niin sanottua DI-laitetta (englanniksi direct input) muuntamaan instrumentin kaapelisignaali balansoiduksi. Instrumentti voidaan näin liittää XLR-kaapelilla suoraan esimerkiksi miksauspöytään studiossa tai konserttitilassa ilman instrumenttivahvistinta, kaiutinta ja mikrofonia sitä varten.

Audiosovelluksissa kierretty pari on vielä sijoitettu maadoitetun johtavan metallivaipan tai -sukan sisään. Tämä suoja muodostaa parin ympärille Faradayn häkin, joka edelleen parantaa kytkennän häiriönkestävyyttä.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Balansoitu kytkentä.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.