Eteläsilta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaavio pohjois- ja eteläsillasta

Eteläsilta (engl. southbridge), tunnetaan Intelin emolevyissä nimellä I/O controller hub (ICH), on toinen tietokoneen emolevyn sisältämistä piirisarjoista. Eteläsilta huolehtii väylistä ja oheisliitännöistä. Eteläsilta on väylän avulla liitetty pohjoissiltaan, jossa sijaitsevat nopeampaa tiedonsiirtoa vaativat osat, kuten suoritin ja keskusmuisti ja näytönohjaimen PCI-E-portti.

Eteläsiltaan kuuluvat tyypillisesti PCI-, USB ja ISA-väylät ja emolevylle integroidut oheislaitteiden ohjaimet, kuten kiintolevyjen ATA tai SATA-ohjaimet, Ethernet, Firewire -liitännät, audio-, näppäimistö, ja hiiriliittimet, sarjaportit, levykeasema. Eteläsiltaan integroituja tietokoneen sisäisiä toimintoja voivat olla keskeytysohjaimet, paristovarmennettu kello, BIOS, SMBus.

Pohjoissillan toiminnallisuus, kuten muistiohjain, on nykyisin nopeuden vuoksi pääasiassa integroitu suoritinytimeen.

Näin tehtiin Intel Sandy Bridge -arkkitehtuurissa ja AMD Fusion -arkkitehtuurissa, jotka molemmat julkaistiin 2011. Tällöin nimitykset pohjois- ja eteläsilta jäivät paljolti merkityksettömiksi.

Esim. Intel käyttää entisen eteläsillan sisältävästä toiminnallisuudesta Intel 5 Series -piirisarjasta lähtien nimeä Platform Controller Hub (PCH). Tämä on kytketty Direct Media Interface (DMI) -väylällä suoraan suorittimeen, jotka kytkeytyy suoraan myös DDR3-muistiin ja PCIe-grafiikkaväylään.